keskiviikko 27. huhtikuuta 2022

Lomaviikon suunnitelma

Ensi viikolla pidän taas koronan sairausloman takia pitämättä jääneitä vuosilomia.  Olen tässä suunnitellut, että mitä sitä tekisi lomalla. Sateita on luvassa, mutta ehkä niiden välissä pääsee puutarhatöihin. Jos vähäinen routa ja muu jää on sulanut, aloitan melkoisen suuren urakan.

Lomaviikon työnä on ottaa esiin tuo vihreän pressun alla olevan alue uuden kasvihuoneen edustalta.
Viime kesäkuussa levitin nurmikon päälle kaiken tavaran puutarhakomposteista ja peitin kasat lakanoilla ja pressuilla. Nyt siirrän pinnan pois ja sen jälkeen kaivan nurmikon pois. Nurmikon toivon kuolleen. Sitten kaikki hyvä maa-aines erillisen kasaan eli kaivamista saveen saakka. Kun savi on kaivettu esiin, tyhjennän sen päälle taas kaiken tavaran puutarhakomposteista. Pistän lakanat päälle ja lakanoiden päälle viime vuonna tuohon kärrätyn tavaran joka on toivottavasti sopivan maatunutta. Sen päälle kaikki se hyvä maa-aines jonka olen onnistunut kaivamaan pois. Jos maa-aines ei riitä, sekoitan siihen kaupan pussimultaa. Ja sitten vain istuttamaan uusi kasveja. Ihan helppoa.
Sitten voikin suunnitella kivituhkan tilaamista tai noutamista ja sen levittämistä käytäville. Oikean puoleinen alue jossa on harmaa pressu jää tehtäväksi myöhemmin kesällä tai vasta ensi kesänä. Tuo vihreä alue on ihan riittävän suuri tämän vuoden hommaksi.
Miehellä ei ole lomaa mutta onpa hänellä silti omat suunnitelmat. Vanhan kasvihuoneen perustukset pitää korjata. Päätimme tehdä asian kunnolla eikä perustuksiin tulee enää vanhoja hirsiä.
Harkot ostettiin jo viime vuonna ja ne odottelivat talven kasvihuoneessa. Kuva on otettu lasin läpi, siksi se on vähän outo. En halunnut raottaa ovea edes hetkeksi jotta lämpö pysyisi paremmin kasvihuoneen sisällä.
Laatat harkkojen alle hankittiin tällä viikolla kun olivat alennuksessa. Perustus tehdään näin: Ensin alle soraa, sitten laatat ja laattojen päälle harkot. Kasvihuone tulee sitten harkkojen päälle. Eli melkein sama systeemi kuin uudessa kasvihuoneessa. Kestää kosteutta ja saadaan kasvihuoneeseen vähän korotusta.
Kasvihuoneen hirsiperustus on täysin laho. Vaan ei siitä voi valittaa. Kasvihuone on tehty vuonna 2010 joten hirret ovat olleet tuossa 12 vuotta, ei ihme, että jo lahoavat. Sisätilojen ratkaisut eli istutuspaikat mietin sitten kun perustukset on tehty. Multatila saa lisää korkeutta ja jotenkin pitää ratkaista miten multatila rajataan käytävästä. Nyt siinä on lauta joka uusittiin viime keväänä. Uuden perustuksen kanssa lauta jää auttamattoman matalaksi.

Kun on näin kylmää, ei tarvitse murehtia tomaattien kärräämistä kasvihuoneisiin, saa mieskin hyvää aikaa perustusten tekoon.


16 kommenttia:

  1. Isot alueet sinulla on peitettynä tämä on hyvä ratkaisu isompien alueiden kanssa toimiessa. Tuttua puuhaa meillä. Tuohon alueeseen menee jo valtavasti kasveja mutta kun teet sen kahdessa osassa niin kerkiät kasvattamaan itsekin uusia taimia. Kova homma sinulla on kun on sitä saveakin. Hyvää lomaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Menee paljon kasveja, osan saan siirtämällä muualta ja muutama oli kasvimaalla valeistutuksessa talven yli. Joitain hankintoja on silti tehtävä. Savea ei onneksi tarvitse kaivaa, se on tasaisena kerroksena ja sen voi jättää paikoilleen. Mutta ihan riittävästi on silti lapiolle töitä.

      Poista
  2. Sinulla riittääkin kovasti puuhaa jo tuossa toisessa pressulla peitetyssä alueessa lomaviikollesi. Hyvin suunniteltu onkin aina jo puoliksi tehty.

    VastaaPoista
  3. Suuret projektit tiedossa, kiva nähdä työn etenemistä ja kasvien sijoittautumista sitten myöhemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Isoa projektia on tiedossa mutta mukava saada kasvihuoneen edustaa valmiimmaksi.

      Poista
  4. Työmaata tiedossa mutta varmasti mukavaa ja mieluista puuhaa!

    VastaaPoista
  5. Kuulostaa hyvältä suunnitelmalta ja aika isolta projektilta. Arvatenkin tulee näyttämään hienolta sitten valmiina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa suuremmalta kuin on, tänään saatiin melkein valmiiksi.

      Poista
  6. Hyvät suunnitelmat. Voin kuvitella, miten mahtavan hieno istutuksista tulee polun molemmin puolin sitten aikanaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin kuvittelen jo kuinka hieno tulee sitten joskus kun istutukset ovat valmiina.

      Poista
  7. Ihana lomaviikon ohjelma, vaikka vaatiikin aika paljon töitä. Paljon tilaa uusille kasveille. Iso projeti tuo on kokonaisuudessaan.

    VastaaPoista
  8. Siinä on hyvää lomatekemistä. Eikä haittaa vaikkolis pikkuusen viiliät kelit. Liikuntaa saat tuas varmasti. Tuloo kyllä komian näkööset penkit. Vanhempiki kasvari pesöö täysin silimänsä ku saa uuren kengityksen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaivuuhommissa ei haittaa viileämmät kelit, eikä haitannut tänään kun kuskasi kottikärryillä soraa ja siirsi laattoja paikasta toiseen.

      Poista
  9. Iso projekti sinulla tuossa. Ehkä tämä viileys onkin sinulle hyvä, niin ei tule hiki kaivaessa. Miehelläsikään ei ole mikään kevyt homma kasvihuoneen perustusten uusimisessa. Toisaalta olisi kiva saada taimia jo pikku hiljaa ulos, mutta parempi kylmyys nyt kuin kuukauden päästä. Mukavaa huhtikuun loppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mieluummin kylmä nyt kuin myöhemmin. Tänään kylmä ei haitannut kun teki ruumiillista työtä, oli oikein sopiva keli. Kasvit kyllä tarvitsevat lämpimämpää.

      Poista

Kiitos kommenteista :)