keskiviikko 13. huhtikuuta 2022

Kasvihuoneen varjostusverhot

 Uusi kasvihuone ja uudet varjostusverhot. Vanhassa kasvihuoneessa varjostus hoituu kasvuharsolla joka on viritetty pyykkipojilla tomaattien tukilankaan. Siellä ihan toimiva systeemi, mutta uuteen kasvihuoneeseen halusin jotain parempaa. Niinpä jo viime kesänä kasvihuonetta kiertämään viriteltiin vaijerit joiden varaan on helppo tukea kasvit ja ripustaa varjostusverhot.

Ikean edulliset valmisverhot ovat ikkunoissa nelinkertaisina. Kaksinkertaisina olisi riittänyt, nelinkertaisuus tuli vahingossa. Lopussa vain ihmettelin kun piti jäädä ylimääräiset verhot ja tajusin niiden olevan ikkunoissa. Kangas on sellaista ohutta harsoa mistä tehdään esimerkiksi hyttyssuojia. Ylimääräiset ostin siksi, että voin kokeilla kuinka toimivat kaaliverkkona. Jalo oli tietysti mukana asennusapuna.
Ulkopäin ei juuri näe kasvihuoneen sisälle ja se on tarkoituskin ainakin auringon osalta. En tapaa ulkoiluttaa kurkkuja ja tomaatteja ennen kasvihuoneeseen istuttamista joten ovat kovin herkkiä valolle. Ja aurinko polttaa valoon ja auringon säteisiin tottumattomat kasvit samantein.
Verhot laitoin vain kasvihuoneen etuosaan, katsotaan tarvitseeko muille sivuille. Kattoon ei tarvitse sillä kasvien asettelulla saan torpattua liiallisen katon kautta tulevan auringonpaahteen. Siinä auttaa se, että katto on osittain huopaa. Ja kuten kuvasta näkyy, riittää myös lunta. Tuossa näkyy jalanjälkeni, upposin paikoitellen polvia myöten hankeen. Myöhemmin tein toiseen kohtaan polun kasvihuoneelle.
Polku tuli tarpeeseen sillä kasvihuoneelle pitää päästä päivittäin. Siirsin sinne messuilta hankitut perennat, niitä pitää tietysti hoivata joka päivä. Kasteluveden joudun vielä kantamaan talolta, kasvihuoneen veden voi laittaa päälle vasta toukokuussa kun ei ole vaaraa pakkasista. Sisällä talossa kasvaa esikoita ja ruusunätkelmää, mietin voisikohan nekin jo siirtää kasvamaan kasvihuoneeseen, saisin tilaa muille esikasvatuksille. 
Onneksi puutarhassa tulee pikkuhiljaa esiin paloja keväästä. Ensimmäinen jouluruusu on paljastumassa lumen alta ja ihan kun siinä näyttäisi olevan ainakin yksi nuppu. Tämä kukki viime keväänä ensimmäistä kertaa ja kovasti odotan että kukkisi nytkin. 

Tämän viikon loma ei nyt sitten ollutkaan ihan täydellinen puutarhaloma. Toisaalta hyvä näin, on ollut niin paljon kaikkea muuta pakollista, etten olisi puutarhaan ehtinyt ja se olisi harmittanut. Parin viikon päästä alkaa uusi loma ja ehkä jo sitten pääsee niihin oikeisiin puutarhatöihin.


12 kommenttia:

  1. Sieltä se jouluruusu ponnistaa. Ei ollut vielä ihan puutarhatyölle sopivaa säätä. Onneksi sinulla on toinen loma tulossa. Uudesta kasvihuoneesta onkin suuri apu taimikasvatuksen aikana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä vielä pääse puuhastelemaan puutarhassa. kahden viikon päästä uskaltaa jo toivoa lomalle puutarhatöitä.

      Poista
  2. Hyvät on verhot ja varmasti tarpeelliset, niin ihanasti aurinko kasvariasi lämmittää! Uudet messutuliaiset pääsivätkin heti testaamaan kasvarin! Ihan pian siellä on taimi poikineen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tarpeelliset näin keväällä etteivät kasvit pala kasvihuoneessa.

      Poista
  3. hieno kasvihuone sinulla.minä laiskiainen laitan ulkopuolelle varjostusverhon nykyisin oranssi valoverho kun sain kaverilta kun teini oli kasvanut ulos halloweenverhosta.enkä kyllä etukäteisulkoiluta taimia ennen kasvihuonetta.ovat kyllä pysyneet hengissä kun extrakylminä öinä sähkö päivystää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Hyvä konsti tuokin, viritellä varjostus ulkopuolelle.

      Poista
  4. Hyvät varjostus verhot. Mielenkiintoista seurata mitä kaikkea messuilta ostit ja miten ne kasvaa. Loppuviikosta on luvattu jo lämmintä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavan lämmintä on luvassa, saa lumet kyytiä. Keltaisia lupiineja odotan eniten.

      Poista
  5. Sait tehtyä oikein sopivat varjostusverhot, ne sopivat tuonne kasvihuonneeseen oikein hyvin. Minäkin olen arponut, milloin uskaltaisin siirtää perennojen taimia kasvihuoneeseen - helpottaisi niin paljon ruuhkaa ikkunoilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on osa perennoista kasvihuoneessa ja osa lasikuistilla. Lasikuistilla kylmempää joten taimet pitää suojata pakkasöinä.

      Poista
  6. Hyvät varjostusverhot. Noin hienoon kasvariin sopiikin vähän fiinimpi versio. Taidan itsekin kipaista joku päivä Ikeassa, josko itsekin kokeilisin samaa verhoa kaalien suojana. Jollei toimi, niille kyllä löytyy muuta käyttöä.
    Onhan tuota lunta vielä riittävästi, mutta tämän päivän sade tuntuu sulattavan vauhdilla. Kevät etenee hitaudesta huolimatta.
    Hyvää pääsiäistä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuplana verhot voisivat toimia, ihan pieni otus saattaa päästä läpi mutta sittenhän sen tietää kun kokeilee. Nyt sulaa lumet vauhdilla, yhdessä vuorokaudessa tapahtuu hyvää kevään etenemistä. Kiitos samoin, hyvää pääsiäistä.

      Poista

Kiitos kommenteista :)