sunnuntai 27. maaliskuuta 2022

Pienesti remonttia ja puutarhaa

Jotain tässä piti keksiä kun puutarhaan ei pääse, eikä suurempaa remonttia aloitella ennen kuin pahimmat yöpakkaset ovat ohi. Kodinhoitohuoneeseen olen suunnitellut jo pitkään paria uudistusta.  Sitä varten tarvitsin tuotteen jota en raaskinut ostaa uutena. Ja kun tuote, eli laatikostoon integroitava silityslauta tuli vastaan murto-osalla uuden hinnasta netin kauppapaikalla niin pieni remontti sai alkunsa.

Tässä tilanne ennen muutoksia. Mies ehti vielä laatikon autotalliin jossa tapahtui silityslaudan kiinnitys. Mankeli on vielä omilla jaloillaan.
Ja sitten nykyinen tilanne. Silityslauta löytyy nyt mukavasti laatikosta eikä se pyöri pitkin huonetta. Mankeli on tason päällä ja tason alle sain pyykkikorit ja keittiöjakkaran. Tilaa tuli lisää huomattavan paljon vaikka se ei näy kuvasta. Pyykkikorit ja jakkara olivat ennen tuossa missä nyt on kissanruuat. Kissanruuat taas olivat lähes keskellä lattiaa. Pieni muutos mutta toi huomattavan paljon lisää toiminnallisuutta. Eikä maksanut paljon, silityslauta 15€ ja uusi päällinen 5€. Kaikki muut tarvikkeet löytyivät omista varastoista.
Sitten siirrytään puutarhaosioon joka on vielä sisällä talossa tapahtuvaa. Ranskasta tilatut esikonsiemenet ovat alkaneet itää. Kuvassa on mysteeripaketin itäneitä siemeniä, eli niistä kasvavat esikot ovat yllätys. Muissakin siemenissä on nähtävissä itämistä.
Tilanne taimipöydillä on taas kerran kaoottinen. Enkä ole vielä edes tehnyt kaikkia kylvöjä. Samettikukat oli pakko koulia, niitä tuli lopulta n. 80 kappaletta. Ehkä tänä vuonna raaskin laittaa kasvimaalle reilulla kädellä. Kelloköynnöstä minun ei pitänyt ostaa, mutta ostin kuitenkin kaksi. Siirsin pistokkaat kotona suurempiin ruukkuihin ja samalla erotin taimet toisistaan, kaupan poteissa oli kussakin kaksi taimea joten nyt minulla on neljä valkoista kelloköynnöstä. Eiköhän niille löydy paikat puutarhasta.
Ilokseni huomasin helmikuussa kylvetyissä pensastomaateissa ensimmäiset nuput. Itse asiassa niissä jokaisessa on nuput. Siirsin tomaatit suurempaan astiaan, sillä pikkuruukusta tuli jo reilusti juuret läpi. Samalla lisäsin jokaiselle ruokalusikallisen kanankakkaa lannoitteeksi. Laitoin uuden ruukun pohjalle ensin  hitusen multaa, sitten lannoiterakeet ja taas vähän multaa. Lopuksi taimet päälle ja uutta multaa. Näin ei kanankakka haissut ollenkaan. Tai sitten syy on siinä ettei hajuaistini ole vieläkään kunnossa koronan jäljiltä. Pahempaan on vain mennyt. 
Olemme välttyneet tosi hyvin myrskyvaurioilta aiemmissa myrsyissä. Nyt myrsky katkaisi yhden kaksihaaraisen kuusen latvasta toisen pois. Latva tipahti suoraan saunan katolle mutta onneksi latva edellä eikä katolle käynyt mitään. Pitänee tutkia tilanne onko koko kuusi kaadettava, paljas latva kun on altis lisävaurioille. 

Kevät näyttää ikävästi pistäneen päälle peruutusvaihteen. Yritetään kestää.


12 kommenttia:

 1. Saittepa kaappiin asennettavan silityslaudan edullisesti. Pienillä muutoksilla pyykinhuoltopisteestä tuli käytännöllisempi ja avarampi.
  Tomaattisi on tosi tanakka. Toivottavasti takatalvi muuttuu pian lämpeneväksi kevääksi, jotta tomaateilla on toivoa päästä kasvariin. Ilman kaoottista taimipöytää ei ehkä olisi taimiakaan.
  Hajuaistin puuttuminen harmittaa, mutta näköjään sen kanssa oppii elämään. Eniten harmittaa se, että hajuaistin puute vaikuttaa myös makuaistiin. Menetin hajuaistini toukokuun 2018 pään kolautuksessa. Lääkäri piti epätodennäköisenä, että hajuaisti palaisi. Naapuri menetti hajuaistinsa kovan flunssan seurauksena muutama vuosi sitten. Pitkään siinä kesti, mutta hänellä hajuaisti on palannut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon parempi nyt, jopa lapsi ihmetteli kun on niin paljon tilaa. Minulla ei koronassa varsinaisesti mennyt haju- ja makuaisti mutta tuli vääristymiä. Ja ne vaihtelevat. Tällä hetkellä kahvi tuoksuu todella oudolle, multaisen ummehtuneelle. Etikka taas tuoksuu hedelmäisen makealle. Banaani maistuu kamalalle, samoin suklaa suklaan mutta ei esim. suklaakakussa. paprika maistuu saippualle. Ja kaikki liha on oudon makuista. Kala taas maistuu kalalle. Syöminen on mielenkiintoista kun ei koskaan tiedä onko taas tullut uusi vääristymä tai vanha korjaantunut. Pyykinpesuainepurkin avatessa on suljettava nenä sillä se haisee aivan hirveälle. Erikoista on.
   Muistelin, että sinulle kävi huonosti hajuaistin kanssa. Omani on vielä siitä outo, että hajuaistin vääristymillä ei ole mitään yhteyttä makuaistin vääristymiin. Mielenkiintoista nähdä kuinka kauan kestävät ja miten käy kesän tuoksujen ja makujen kanssa.

   Poista
  2. Aistien maailma on todellakin ihmeellistä. Kummallisia vääristymiä, kun etikkakin tuoksuu hedelmäisen makealta. Kun vielä maku- ja hajuaisti toimivat ikäänkuin eri tahdissa, on syöminen taatusti mielenkiintoista. Toivottavasti tilanne korjaantuu.

   Poista
  3. Toivottavasti korjaantuu. Tänään söin fetaa pitkästä aikaa, eipä ollut senkään maku ihan kohdallaan.

   Poista
 2. Tosi näppärät muutokset jotka ovat käyttäjälle varmasti mieleen. Ei ne tarvitse olla isoja muutoksia kun käytettävyys paranee huomattavasti. Ja edullinen muutos oli.
  Taimihommat on mukavia ja vievät ajatukset positiivisiin asioihin.
  Onneks ei kaatunu koko kuusi saunan päälle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On mieleen kun ei joka kerta tarvitse repiä huonosti toimivaa silityslautaa kasaan. Silitän melkeinpä kerran viikossa. Ja muutaman kerran kissojen vesikuppiin kompastuneena olen nykyiseen tilanteeseen todella tyytyväinen. Onneksi ei mennyt koko kuusi!

   Poista
 3. Monta kertaa pienet näppärät muutokset tuovat mukanaan paljon lisää toiminnallisuutta ja käyttömukavuutta. Hyvä, että keksit tuon idean ja löysit kaappiin asennettavan silityslaudan edullisesti. Minulla on ollut tuo mekanismi käytössä kauan ja olen ollut tyytyväinen.
  Sait koulimalla upean määrän kukkia.
  Helmikuussa kylvetyt tomaatin taimesi näyttävät oikein hyviltä nuppuineen 😊. Itsekin laitoin kanankakkarakeet samalla tavalla, eikä hajua ole tullut huoneeseen lainkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen niin nauttinut muutoksesta. Silityslauta on vielä testaamatta mutta yhdessä edellisessä kodissa on ollut samanlainen ja silloinkin se oli hyvä, ei vienyt tilaa lattialta. Pieni koko on ehkä ainoa miinus entiseen silityslautaani verrattuna.
   Kanankakan veroista lannoitetta en ole vielä löytänyt, nestemäisiä en uskalla enää käyttää.

   Poista
 4. Hieno tilan kohennus . Pienilläkin jutuilla saa ihmeitä aikaan .Kumpa minullakin olisi kodinhoito huone . Hienoa että esikoiden siemenet on itänyt ja yllätyksiä on luvassa myös siellä . Minä en ole kasvanut vielä mitään .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, pieni kohennus voi olla iso ilo. Esikonsiemenet itivät hyvin, vain yhdessä lajikeessa ei näy mitään. Olisi pitänyt laittaa jokainen omaan purkkiinsa niin voisi laittaa uudestaan kylmäkäsittelyyn.

   Poista
 5. Ihanan tilava kodinhoitohuone! Kateellisena katson, kun meillä on sellainen käytävämallinen kodinhoitohuone, jossa on kaapistojen jälkeen vapaata lattiatilaa reilu 1m*4m. Silloin kun pyykkitelinettä tarvitaan, ei kaksi ihmistä sovi ohittamaan toisiaan. Laatikossa oleva silityslauta on todella kätevä. Meillä on sellainen myös ja vaikka sen auki ollessa ei pääse suihkuun, on se pieni riesa tavallisen silityslaudan rinnalla. Silityslaudasta puheenollen, löysitpä muuten edullisesti omasi.
  Söpöjä esikontaimia! Toistaiseksi näyttävät olevan vielä sopivan harvassa, joten ei tarvitse olla heti koulimassa harvempaan. Säästyy tilaa :D Minä olen haudannut kanankakat ihan samalla lailla eikä sitä haista "tervenenäinenkään" sieltä mullan alta.
  Voisin kuvitella, että kuusenne pitää kaataa pois. Laho iskee helposti vauriokohtiin ja latvan repeämisestä tulee aika iso haava runkoon. Onneksi ei tullut saunalle vaurioita.
  Mukavaa maaliskuun loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kodinhoitohuone on tilava, olisiko siinä peräti 15m2 pinta-alaa. Yritin kylvää esikot harvaan, ehkä auttoi sekin etteivät kaikki siemenet itäneet. Pieniä taimia kun on todella mahdoton koulia jos ovat oikein tiheässä.
   Kuusi menee valitettavasti kaatoon juuri tuon takia. Ikävä aukko tulee aitaan mutta sille ei voi mitään. On ihme hontelo ruippana muutenkin.

   Poista

Kiitos kommenteista :)