tiistai 22. maaliskuuta 2022

Pilkahduksia keväästä

Joka päivä kierrän pihassa ja puutarhassa etsimässä kevään ensi merkkejä. Lumet ovat sulaneet kivasti, mutta vielä on paljon sulamatta. Talon eteläseinusta on sula vaikka siihen kasataan talvella kunnon kasat lunta kivijalan eristeeksi. Ehkä tässä on toivoa, että vappu olisi suht lumeton. Pääsiäistä tuskin tarvitsee viettää lumettomassa puutarhassa.

Ensimmäiset tulppaanin piipot kivijalan vieressä. Pari päivää sitten ei näkynyt vielä mitään. Saila ehdotti instassa tähän krookuksia. Epäilin paikka liian kuivaksi mutta taidan silti laittaa vinkin mieleen. Tietää ei voi kuin kokeilemalla. Tulppaanit viihtyvät sillä vierusta on kesäisin rutikuiva.
Arboretumin tammen alla kasvavat sinivuokot ovat vapautumassa lumivankilastaan. Näköjään joku on heittänyt aimo ripsauksen tuhkaa tammen juurelle jossain kohtaa talvea. Eipä se haittaa, sinne häviää mullan sekaan ensimmäisten sateiden jälkeen.
Alppiruusumetsikkö on lähes lumeton. Varjoisasta paikasta huolimatta olen varjostanut kaikki alppiruusut. Alppikellokin näkyy olevan hengissä, peräti jo toista talveaan. Mietin pitäisikö se suojata yöpakkasilta, ensi viikolle tänne ennustettiin jopa kymmenen asteen yöpakkasta.
Jäniksen papanat poseeraavat joka kuvassa. Kyllä ärsyttää. Mutta katsotaan ohi ja vähän alemmaksi ja siinä on ihan selvästi näkyvissä vihreitä lumikellon lehtien kärkiä. Sieltä ne puskee esiin täysin jäisestä maasta uskomattomalla voimalla.
Eikä siinä vielä kaikki. Huomasin tänään pihan muurahaispesässä eloa. Kamera ei oikein tarkentanut liikkuvaan kohteeseen, mutta sain jonkinlaisen kuvan kevään ensimmäisistä muurahaisista. Pesän kohta on lumeton mutta muualla on lunta, ei olisi minun mielestä tarvinnut ihan vielä herätä. 

Antaa paljon voimaa ja iloa löytää pieniäkin merkkejä kevään etenemisestä. Ehkei tässä sittenkään olla ikuisen talven armoilla.


16 kommenttia:

  1. No, nyt on lupaavia näkymiä! Tulppaaneista alppikellon kautta muurahaisiin. Tulevien päivien takatalvi ei mieltä ilahduta, mutta se taitaa kuulua suomalaisen kevään ilmiöihin. Takatalvi on väliaikaista ja toivon mukaan sitä "vanhan surmaa".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lupaavaa on. Takatalvi ei miellytä mutta eipä sille mitään voi, toivottavasti tulee sade vetenä niin sulattaa vanhaa lunta pois.

      Poista
  2. Hienoja kevään merkkejä. Täällä on edelleen virallisella mittauspisteellä 59 cm lumensyvyys en tiedä onko tiedot jumittunut paikoilleen. Mutta mökillä ei ole missään pälvipaikkoja näkyvissä. Tai on sittenkin yhden ison kuusen alla. Minun piti mennä puutarhan puolelle käymään mutta emme saaneet porttia auki. Mies loi lumet edestä pois mutta alapuoli oli kymmenen senttiä jään alla. Että edelleen odotus linjalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On meilläkin vielä valkoiset hanget mutta nuo muutama kohta on jo ilman lunta, aurinkoinen eteläinen suunta vapautuu lumesta ensimmäisenä. Muualla puutarhassa saa odotella vielä pitkään.

      Poista
  3. Oi mitä kevään merkkejä! 🤩 Täällä on kans vielä paljon lunta 🙈 eilisellä ulkoilukierroksella totesin, että ensimmäiset kivet pilkottavat vasta pengerpuutarhastani 🤭 hetki siis menee ennen kuin maa on näkyvissä 😅

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon on meilläkin. Just niitä kiviä seurailen miten ovat tulleet esiin ja paljonko paljastuu päivän mittaan.

      Poista
  4. Kevään merkit näkyvät meillä lähinnä vasta ensimmäisten pälvipaikkojen ilmaantumisena pihamaalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä auttaa paljon kun puutarha viettää etelään. Kyllä se kevät sieltä tulee vaikkakin hitaasti.

      Poista
  5. Siellähän on vaikka miten paljon kevään merkkejä näkyvissä! Piipoista lähtien kaikenlaista kivaa. Täällä paljastui juuri ensimmäinen parin sentin suikale kukkapenkin reunaa seinän varresta, mutta ei vielä muutamaa rikkaruohoa kummempaa kasvillisuutta. Nyt ilmeisesti tulee hetkellinen paussi etenemiselle, mutta eiköhän sitä ensi kuun puolella ala paljastua täältäkin maata enemmän. Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä sataa juuri nyt lunta, voi itku tätä keikkuvaa kevättä. Voisi keikkua oikeasti sinne lämmön puolelle.

      Poista
  6. Kyllä aika nopeaa tahtia lumet alkavat haihtua ja piippoja alkaa löytymään, ihanaa!

    VastaaPoista
  7. Onpas teillä ihanan keväistä! Täällä kaikki nukkuvat paksun hangen alla, ei missään piipon piippoa, ja ollaan sentään vain muutaman kymmenen kilometrin päässä toisistamme! Pakkasta tosiaan luvassa, mutta on vaan otettava vastaan nämä keväisen luonnon oikuttelut! Saattaa tulla muurahaisille vilu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muurahaisia ei ole pariin päivään näkynyt. Taisivat mennä takaisin maan alle. Kylmää on luvassa, ei hyvä yhtään.

      Poista
  8. Nuo kuvissasi näkyvät piipot ovat todella lupaavia ja ihana, että ikivihreitä lehtiäkin näkyy jo lumen jälkeen. Minä en ole vielä löytänyt mitään, sillä lunta on liikaa. Eiköhän tilanne muutu, vaikka nyt taas luvataan kylmää jaksoa ja jopa lisää lunta.
    Kevättä kohti joka tapauksessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lunta sataa juuri nyt. Toivotaan, että se on vanhan surma.

      Poista

Kiitos kommenteista :)