lauantai 19. maaliskuuta 2022

Taimipuuhia

 Tänä vuonna päätin käydä siemenvarastoni huolellisesti läpi ja kylvää kaikki kukat ja sekalaiset siemenpussit pois. Kaikki jämäpussit pois ja niin edelleen. Osassa pääsin jo tavoitteeseen, mutta osassa en pääse. Esimerkiksi auringonkukkapusseja on useita ja kaikissa paljon siemeniä. Ehtisivätköhän suoraan kylvettyinä kukkaan, taidan ainakin kokeilla niin säästän tilaa sisältä sillä taimipöydät alkavat uhkaavasti täyttyä.

Tomaatteja kylvin 60 mutta taimia on 68. Itävyys oli hienoa ja ilmeisesti pääsi limpsahtmaan muutama ylimääräinenkin siemen mullan uumeniin. Tänään koulin viimeiset tomaatit suurempiin taimipotteihin, kennostot tarvitsen seuraavaksi kaalikylvöille, tuoksuherneille ja krasseille.
Aiempina vuosina omista taimista kerätyt samettikukan siemenet ovat itäneet surkeasti. Tänä vuonna kävi toisin. Koulittuja taimia on yli 40 ja sama määrä on vielä koulimatta. Kesäkukkia ei tarvitse tänä vuonna kaupasta ostella sillä vielä on tulossa ne krassit ja niiden lisäksi tuoksuhernettä ja talvehtineet oxalikset.
Kiinanneilikastakin taisi itää jokainen siemen. Kylvin ne ihan liian pieneen rasiaan sillä odotin paljon surkeampaa tulosta. Myös harjaneilikka iti hyvin. Oikeassa yläkulmassa näkyy hento salkoruusu. Lajikkeen 'Nigra' siemenistä ei ole itänyt yksikään eikä valkoisista. Vain värisekoituspussi iti hyvin. Koulintaa on tiedossa mukavan runsaasti.
Ja mikäs sen mukavampaa päästä touhuilemana sisällä taimien kanssa kun ulkona lumimassat uhmaamat luonnon lakeja ja jäävät sulamatta. Vain niissä kohdin mihin olen levittänyt tuhkaa, on näkyvissä kunnon sulamista. Kuvan kohdassa tuhkainen hanki on jopa 30cm alempana kuin tuhkaton hanki. Jättikiven päällys on jo sula ja se tietää kiven lämmetessä sen ympäristön nopeampaa sulamista.
Köynnösruusu 'Flammentanz' kasvaa talon kivijalan vieressä. Se on vielä kovin pieni ja oli koko talven lumen suojassa. Hengissä näyttää olevan. Koska jäniksiä on puutarhassa vielä paljon, laitoin verkon ruusun suojaksi vaikka en usko sen kukkivan tänä vuonna.
Lunta on paljon. Kasvimaalle en levittänyt tuhkaa sillä sen sulamisella ei ole kiire. Vanhaan kasvihuoneeseen en päässyt, pitäisi raivata varovasti katolta tippuneet lumet pois sen verran, että saan oven auki. Haluan päästä tarkistamaan ovatko aprikoosin taimet hengissä. Viikonlopusta on tulossa mukavan lämmin ja aurinkoinen, nautitaan siitä.


16 kommenttia:

  1. Mukavaa, kun siemenet itävät yli odotusten. Vaikka siinä koulimisessa sitten riittääkin hommaa. Hauska juttu tuo tomaattien yllättävä lisääntyminen. Mitä lie siementen kahtiajakautumista tai muuta vallattomuutta mullassa tapahtunut.
    Monesta yrityksestä huolimatta en ole onnistunut saamaan Nigra-salkoruusua itämään. Prismasta nappasin samaisen salkoruusun "juurakon". Saapa nähdä, onko sen kanssa onni parempi.
    Lumi ja etenkin jää sulaa kummallisen hitaasti. Tänään sentään aurinko oli haurastuttanut jäätä sen verran, että pääsin talon toisella puolella edistämään kevättä rautalapion avulla. Sisäänkäynnin puolelle pitäisi saada tehtyä uoma, jotta sulavesi valuisi pois pihalta. Näyttää, että vain dynamiitti auttaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama tunne, dynamiittia tarvittaisiin. Se on jännä miten jotkut värit itävät toisia värejä huonommin, Nigran kanssa en siis odottele kummoisia jos sinäkään et ole sen kanssa onnistunut. Viime vuonan valkoiset itivät hyvin mutta voi olla, että siemenet ovat nyt liian vanhoja.

      Poista
  2. Hyvä määrä on sinulla jo taimia. Minä vasta aloitan tomaattien kanssa, kun ei ole sitä kasvaria ja nuo lumimassat ovat aika suuret.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumimassat on tosi suuret ja tuntuu etteivät häviä millään.

      Poista
  3. Komiat taimet ja versot! Surukseni huomasin yhden amppelitomaatin verson kuivuneen aurinkoisella ikkunalla. Kuudesta siemenestä on itänyt kolme ja haaveilin vieväni äidille useamman taimen kesäksi ja itsellekin jäisi ainakin pari. Nyt ei taida onnistua.

    Tänään naapureiden kanssa yritettiin saada jäähän uria rautakangella ja lapiolla, jotta pihatien lammikoista vesi virtaa hulevesikaivoon. Jäätä on kaivon päällä kymmenisen senttiä ja toisessa kohtaa varmaan parikymmentä. Huomenna pitää jatkaa, kun muistin illalla olevan lenkkisaunan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Minulla iti osa itämätömättömistä tomaateista kun vein ikkunalta takaisin lattialämmön päälle. Mandat H lajikkeesta iti lopulta vain puolet. Puroja tehtiin meilläkin mutta pihan kaltevuudesta johtuen ei kuivu vielä pitkään aikaan.

      Poista
  4. Kyllä on mukava lukea ja nähdä taimikasvatuskuulumisia <3 Minä saan kaksi paprikantaimea valmiiksi kasvatettuna meidän yhdistyksen puutarhamartalta. Nyt meni helpoksi paprikan taimien kasvatus, eikö? :D Tuhkaa levitin minäkin lumien sulamista jouduttamaan. Lumi on aurinkoisina ja lämpiminä päivinä vajunut jo ihan mukavasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on helppoa kasvatusta :) Tuhkaa levittelen ja se onneksi auttaa. Nyt kun olisi fiksu niin levittelisi samalla kalkin. Yritän muistaa sen kunha hanget pikkuisen vielä sulavat.

      Poista
  5. Ihanan aurinkoiset kuvat, vaikka lunta onkin. Ihanasti maa jo pilkistää ruusun luona. Tuollaisiin paikkoihin täytyy muistaa lykätä krookuksia tms. syksyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi näitä aurinkoisia ilmoja, tehneet niin hyvää. Tuossa kivijalan ympäristössä ei krookukset oikein menesty, paikka on niin rutikuiva kesällä. Siitä kuoli jopa maksaruoho yksi kesä.

      Poista
  6. Minulla on ollut sama projekti vanhojen siemenpussien tyhjentämisen suhteen, mutta onhan noita vielä jotain ensi vuodellekin. Yritän samalla olla harkitsevainen, etten kylläisiksi liikaa ylimääräistä, sillä nyt jo näyttää taimitila täyttyvän uhkaavasti ja vielä on monta lajia odottamassa esikasvatusta.
    Nauratti tomaattiesi salaperäinen lisääntyminen.
    Upposin eilen yli polven verran lumeen melkein joka toisella askeleella, kun yritin päästä omenapuita leikkaamaan. Eteneminen oli tuskastuttavaa, sillä oli vaikea saada jalkaa irti hangesta. Aurinkoista ulkoilusäätä joka tapauksessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun piti hakea navetasta jo yksi lisäpöytä. Luotan siihen, että huhtikuussa saisin kylmää kestävät taimet lasikuistille kasvamaan tai kasvihuoneeseen ja siten sisätiloissa olisi väljempää.
      Sama ajatus oli mielessä, omenapuiden leikkaus mutta hanki upottaa aika muikeasti. Haaroja myöten kun seisoo ja yrittää päästä irti niin kovin montaa metriä ei viitsi edetä. Joten tänä vuonna leikkaus tapahtuu kesällä, jospa se samalla hillitsisi vesiversojen kasvua.

      Poista
  7. Itämisprosentti näyttää olevan kohdillaan:)
    Tuhka on kyllä aika hyvä lumensulattaja, samoin puiden runkojen vierestä lähtee sulamaan lumet ihan kivasti. Vaikka on sitä meilläkin vielä jäljelläkin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loistava itämisprosentti :) Tuhka toimii hyvin lumen sulattajana.

      Poista
  8. Hih, siinäpä on miettimistä, miten tomaatteja tuli enemmän kuin kylvi. Minusta tuntuu, että minulla purppurarevonhännät tekivät saman tempun. Olisihan noita siemenvarastoja tarpeen välillä tyhjennellä. Pääsinkin tänä vuonna parista siemenpussukasta eroon, mutta tilalle on tullut jo monta uutta. Ei siis lopu kylväminen tulevinakaan vuosina :D
    Minä olen esikasvattanut auringonkukkaa ainoastaan pari kertaa. Huomasin eräänä kesänä, että edellisenä syksynä maahan karisseet auringonkukan siemenet kasvoivat paljon reippaammin ja kukkivat runsaammin kuin esikasvatetut, vaikka olivat toukokuun lopussa vielä selvästi pienempiä. Itsestään kylväytyneet ottivat alkukesällä mahdottoman kasvuspurtin ja hurahtivat suorastaan kohisten esikasvatettujen ohi. Sen jälkeen en ole edes harkinnut auringonkukan esikasvattamista. On sitä esikasvatettavaa muutenkin ihan riittämiin.
    Toivottavasti aprikoosisi ovat hengissä eivätkä lähde näillä keleillä liian aikaisin heräilemään. Vielä voi tulla useampikin pakkasjakso ennen kasvukauden alkua. Aurinkoista viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että on ollut kaksi siementä toisissaan niin kiinni etten ole huomannut. Mutta nyt on taimia jaettavaksi. Tänä vuonna maltoin olla kohtuullinen siemenostoksilla. Olin alkuvuodesta niin väsynyt koronasta etten jaksanut edes selata myyntisivuja saatikka käydä missään puutarhaliikkeissä.

      Kiva kuulla että auringonkukan kanssa onnistuu ilman esikasvatusta sillä tuo on niin totta, esikasvatettavaa riittää muutenkin. Nyt jo pöydät täynnä ja koulimatta yli 40 samettikukkaa. Onneksi tuo vanha kasvihuone ei lämpene niin kuin uusi mutta silti saa olla aprikoosipuiden kanssa tarkkana.

      Poista

Kiitos kommenteista :)