sunnuntai 29. elokuuta 2021

Uupumista vai virkistystä?

 Monen puutarhavieraan kysymykset puutarhasta ovat samanlaisia. Ehdinkö koskaan istua ja ihastella puutarhaa? Maltanko nauttia puutarhasta? Molempiin vastaan kyllä. Mutta. Nautin kaikkein eniten puutarhasta silloin kun teen siellä jotain. Vain harvoin istun varsinaisilla puutarhan istuimilla ja ihastelen puutarhaani. Usein istun kivellä, aitan portailla tai hetken uudessa kasvihuoneessa. Sitten on taas saatava käsille tekemistä tai jaloille liikettä. 

Vaikka puutarhani on suuri, en koe sen kanssa uupumista. Vietin nyt viikonloppuna kaiken mahdollisen ajan puutarhassa, tein raskaitakin töitä, tein kiirellisiä töitä, tein töitä vain huvin vuoksi. Ja koen, että olen erittäin virkistynyt, voimaantunut ja energialla latautunut. Auringolla ja lämmöllä on siinä oma pieni osuutensa.

Yksi lempinäkymistäni on suunta rosariosta luumulehtoon. Tuolla kaikkein korkeimpien puiden takana on talo, se jää täysin näkymättömiin silloin kuin puissa on lehdet.
Yksi suurin ilo puutarhassa on kissat. Ne tulevat välillä moikkaamaan, joskus jäädään kaveriksi pidemmäksi aikaa. Jalo otti torkut pionien katveessa kun nypin viereistä aluetta ja karsin keltakoivusta alaoksia pois. Tänään puutarhan agenda oli kaiken sorttinen nyppiminen, rikkoja, oksia ja kuihtuneita kukintoja.
Uusi kasvihuone luumulehdosta päin katsottuna. Kasvihuone tyhjenee talvea vasten kiihtyvään tahtiin, tänään en kuitenkaan touhunnut siellä mitään. Halusin nauttia täysillä auringosta eli oleilla lähes pilvettömän taivaan alla.
Viime kesänä aloitettu koristeomenapuu Musta Rudolfin penkki. Yksi vuohenkellon juuri on ollut sitkeä ja siitä on noussut muutaman kerran kesän aikana yksi verso. Olen nyhtänyt verson heti pois ja koittanut kaivaa niin syvälle, että löytäisin pääverson, ei ole löytynyt mutta täytyy toivoa että kasvi olisi jo kuihtunut nyppimiseen. Mustan Rudolfin väritys on nimensä veroinen, lehdet ovat lähes mustat.
Ilta-aurinko ja koti. Rinnepuutarhassa on paljon tyhjää tilaa. Paikka on haastava kuivuutensa takia.
'Snow Pavement' ruusu on aloittanut uuden kukintakauden. Olipa mahtava ruusun tuoksu kun otin kuvia.
Viimeisenä näkymä yhdestä istumapaikastani. Pidän vesipulloa lasikuistilla josta käyn juomassa aina kun jano iskee puutarhatöissä. Silloin yleensä istahdan hetkeksi lasikuistin portaille. Katselen puutarhaan, nautin ja samalla pohdin puutarhan asioita. Mitä teen seuraavaksi, mitä olen jo tehnyt. Mietin tulevaa kautta ja samalla kertaan kulumassa olevaa, kohta päätökseensä tulevaa kautta. 

Hyvä kun sain tankattua runsaasti puutarhaa, ensi viikolla en sinne ehdi kuin ehkä kahtena iltana.


18 kommenttia:

 1. Aivan ihana tuo kuva rosariosta luumulehtoon. Se on todella kaunis. Teillä on tilaa katseelle, vaikka olisi laajojakin istutusalueita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilaa on ja juuri tänään totesin etten halua täyttää sitä tilaa liikaa, suuressa puutarhassa pitää olla myös avaruutta.

   Poista
 2. Ihana tankkaus, ja saa tässä lukijakin kauneustankkausta! Hurmaavia näkymiä vähän joka puolella, tuokin puiden siimeksestä talolle! Ihan totta, avaria kohtiakin tarvitaan, ja sellaisia, joissa ei tulvi silmien täydeltä värejä ja yksityiskohtien aistiärsykettä - voi keskittyä vaikkapa rakennusten kauneuteen ja pihapiirin tunnelmaan.
  Oi, toivon, että oma Snow Pavementini tulee joskus tuon kokoiseksi. Istutin sen äärimmäiseen kuivaan pengermäkohtaan, mutta kun siinä sen funktio on toimia aidan lisäosana sen matalammassa kohdassa. Jospa peurat tuumaisivat kahdesti ennen kuin päättävät hypätä siitä yli, kun sisäpuolella on riittävän laaja ja piikkinen ruusu. Mutta kuivuudesta johtuen se ei ole vielä kasvanut kuin aivan vähän ja kukkiakaan ei juuri ole. Toisaalta luotan ruusujen kestoon, kyllä se on nyt jo parissa vuodessa selvästi juurtunut, tänä kesänä sitä ei tarvinnut enää kastella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään kun puutarhassa on tuollaisia ikkunan kaltaisia näkymiä ja ettei kaikki paljastu heti. Onneksi isoja puita oli pihassa muutamia ja ovat toistaiseksi saaneet olla. Mun Pavement kitui pari ekaa vuotta, sekin on kuivassa paikassa ja aurinko paistaa siihen koko päivän. Vuosi vuodelta kasvaa suuremmaksi, nyt on korkeutta yli 1,5 metriä ja leveyttä lähes yhtä paljon.

   Poista
 3. On sinulla kaunista! Hienoa että maltat istua ja ihailla näkymiä, vaikkapa vain kivellä istuen, sillä omien kättensä töistä pitääkin osata nauttia ja ihailla niitä:)
  Kateellisena luen miten touhuat pihalla loputtomiin, sillä oma terveyteni ei anna enää myöten kuin lyhyisiin rupeamiin. Mutta jokainenhan tekee voimiensa mukaan :)
  Hyvää alkavaa syyskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska. Omien voimien mukaan, keväällä tein minäkin hitaammin kun oli olkapää taa kipeänä, pitäis muistaa aloittaa keväisin työt rauhassa ja pikkuhiljaa.

   Poista
 4. Teidän upea ja laaja puutarha vaatiikin suurta ahkeruutta ja säännöllisyyttä. On mahtavaa, että saat siitä itsekin voimaa.
  On hienoa, että rakas harrastus on kotona ja siitä voi nauttia aina kun on vain aikaa.
  Itselleni tämä kesä on ollut ehkä kaikkien aikojen laiskin ja saamattomin. Mutta onneksi puutarha kestää senkin välillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarha antaa voimaa ja on hyvää vastapainoa työelämälle. Minusta tuntuu etten tehnyt tänä vuonna mitään isoa puutarhassa mutta eihän sitä aina edes tarvi, kunhan pitää yllä ja sitäkin voi tehdä vähän tai vähän enemmän.

   Poista
 5. Oih, ihania näkymiä moneen suuntaan! Puutarhassa tekeminen on rentouttavaa, kun saa tehdä omaan tahtiinsa, eikä ole kiire selkäytimessä. Vaikka koko ajan tekee, ei sitä edes ajattele, kun samalla katselee työnsä tuloksia ja ympäröivää puutarhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, juuri tuo valinnan vapaus, voi tehdä omaan tahtiin ja mitä haluaa, fiiliksen mukaan. Puutarhassa työ ei edes tunnu työltä.

   Poista
 6. Kaunista, kaikista suunnista katsottuna. Minustakin on mukavaa, että pihassa pääsee kiertelemään ja aina avautuu uusia näkymiä.
  Ja kyllä työn ja puuhastelun lomassa voi aivan mainiosti myös nautiskella näkymistä. Juuri nyt suosikkinäkymäni on pihalla hyötytarhan suuntaan. Jätän katsomatta reuhottavat kasvilavat ja ihastelen huikean näköisiä maisseja, niille taisi olla ihan unelmakesä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän harmittaa etten laittanut maissia avomaalle. Kasvihuoneessa testasin eikä käynyt hyvin, no nytpä on opittu sekin. Olisi ollut unelmakesä maissille. Puutarhassa voi onneksi katseen kääntää aina niihin katseen kestäviin kohtiin :)

   Poista
 7. Ihania näkymiä kauniiseen puutarhaan.

  VastaaPoista
 8. Kun rakastaa puutarhaa ja puuhia siellä, sen voimaannuttavaa tunnetta eivät sellaiset ihmiset pysty ehkä edes ymmäärtämään, joita puutarhanhoito ei kiinnosta tai siihen ei ole mahdollisuutta. Raskaskin työ voi antaa iloa ja flow-tunteen pitkäksi aikaa, aivan kuten sinä juuri ajattelet kun aherrat upeassa puutarhssasi! Kun bonuksena on auringonpaiste ja kaunis puutarhanäkymä, on olo onnellinen! Sinulla on vielä mahdollisuus kokea suuren puutarhasi kautta varsin paljon erilaisia näkymiä, olet kaikin puolin Onnellinen puutarhuri!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarha tekee onnelliseksi eikä siellä raskaat työt edes tunnu raskailta.

   Poista
 9. Samoilla ajatuksilla minäkin olen puutarhasta. Kaikenlainen puuhastelu on vain niin mukavaa, ettei malta pysähtyä pelkästään istuskelemaan. Ehkä heinäkuussa tulee enemmän istuskeltua ja jätettyä puuhailut vähemmälle mutta kyllä muuten koko kasvukausi menee häärätessä. Olen päässyt töiden takia viimeksi maanantaina puutarhapuuhiin ja tässä vaiheessa viikkoa sitä jo pikkuisen alkaa sormia syyhyttämään. Jospa sääennusteet olisivat täysin pielessä ja viikonloppuna olisikin vielä hyvä sää.
  Kauniit kuvat puutarhastasi. Ensimmäisen kuvan näkymä on minustakin hieno mutta hyvin houkutteleva on myös näkymä luumulehdosta uudelle kasvihuoneelle. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla tänään oli tämän viikon eka päivä kun ehdin edes hetkeksi puutarhaan, seuraavaksi ehdin ehkä ensi viikolla. Vähän on vieroitusoireita ja jo valmiiksi ahdistaa kun en pääse puutarhaan ja on luvassa hallaa ja vaikka mitä.

   Poista

Kiitos kommenteista :)