maanantai 23. elokuuta 2021

Kahden K:n hommia

Elokuussa jos sadonkorjuuta ei lasketa, ovat puutarhatyöt olleet Kitkentää ja Kanttausta. Olen käynyt systemaattisesti puutarhaa läpi alue alueelta. Tavoite on saada valmista elokuun aikana. Tekemättä on enää luumulehto ja marja- ja hedelmätarhan alue sen reunaistutuksineen. Tosin tämän sadekauden vahvistaessa rikkoja voin todeta, että kierroksen voi aloittaa alusta syyskuussa.

Pitkästä kuumasta ja kuivasta ajanjaksosta oli sekä hyötyä, että haittaa. Hyöty näkyy luumulehdon kivituhkakäytällä jota ei ole harannut tänä kesänä kovin montaa kertaa. Ei ole ollut mitään syytä koska siinä ei ole kasvanut mitään. Tällä hetkellä odottelen edes parin päivän sateetonta ajanjaksoa jotta pääsen tekemään harauksen.
Haitta näkyy keskiympyrässä jossa osa 'Lumikki' verhoangervoista on kuollut, osassa on täysillä eloa ja jotkut taitavat heräillä vielä henkiin. Löysin alesta kaksi uutta taimea, niillä tulen paikkaamaan aukkokohtia. Lumikkia mainostetaan todella kestäväksi ja kuivuutta sietäväksi. Sitä se varmasti on, nyt vain viikkoja täysillä paahtava aurinko oli liikaa.
Kunhan luumulehdon kitkentä alkaa, annan kyytiä myös ylikasvaneille perennoille. Maksaruohoista ja iisopista leikkaan kukinnot pois, muuten niiden siementaimia on puutarha täynnä. Ilmasipuli on tehnyt kaikilla kasvupaikoillaan hurjasti pikkusipuleita, tulee olemaan ongelma saada sijoitetuksi ne johonkin järkevään paikkaan. Tai ehkä laitan kasvimaalle yhteen lavaan talven yli ja jaan kesällä uusiin koteihin. Kesäkurpitsoilta on vapautumassa kaksi lavaa.
Luumulehdossa kasvava syyshortensia 'Pinky Winky' on parhaita hortensioitani. Se kukkii tänäkin vuonna hienosti, kukkien koko on ehkä hivenen pienempi kuin yleensä, mutta määrä on yhtä runsas kuin aina. Tätä hankin toisen taimen ajatuksena sijoittaa se uuden kasvihuoneen lähistölle. Hiukan emmin, tämä olisi kiva saada myös yläpihalle niin, että sitä voisi ihailla aina kotiin tullessa tai kotoa poistuessa.
Minulle elokuu on vielä kesäkuukausi, yleensä silloin on lämmin ja hyvä sää. Puutarhatyöt ovat asettuneet uomiinsa, vielä ei tarvitse kiristellä hampaita satojen kukkasipulien kanssa eikä hallat riivaa. Nyt mennään viileämmällä säällä mutta sehän on vain pukeutumiskysymys. Pipo päähän ja paksummat hanskat käteen. Huomasin muuten tätä kirjoittaessani, että kuvaan on jäänyt kitkemisämpärini. Kertoo siitä, että otan kuvia puutarhatöiden lomassa, en tee erillisiä kuvauskierroksia.
On yläpihallakin hortensioita vaikka haikailenkin sinne Pinky Winkyä. Pallohortensioiden kukat nuokkuvat sadeveden painosta. 'Grandiflora' syyshortensia voi hyvin, siinäkin on paljon kukkia mutta vähän pienemmän kokoisena kuin muina vuosina.
'Pink Annabelle' kukkii jo ties kuinka monetta viikkoa. Minipienet kiven edessä kasvavat 'Paprika' keijunkukat siirrän pois ja laitan tilalle Mustilasta lauantaina ostetun punalehtisen maksaruohon. Paprikat eivät oikein ole viihtyneet tuossa. Mustilan visiitti aiheuttaa nyt pieniä muutoksia puutarhassa. Vaikka osa kasveista on menossa kasvihuoneen uudelle alueelle, osa päätyy vanhoihin istutuksiin. 

Iloista ja työntäyteistä puutarhaviikkoa!


10 kommenttia:

 1. Välillä kuviin vain jää työkalut tai ämpärit, minua ne ei edes haittaa. Kauniisti penkit korostuu kahden K:n jälkeen. Tänään olisi ollut sopiva pieni rakonen aloittaa nurmikon leikkuu sateettomana kohtana, mutta oli hieman liikaa jäätävä tuuli.

  Lumikki tosiaan näyttää kärsineeltä, onneksi sieltä tulee vähän myös vihreää. Kasvien uusiutumiskyky iahduttaa, paitsi rikkakasvien kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työkalut, ämpärit ja kottikärryt seuraa koko ajan mukana, minut saa sitten joskus haudata niiden kanssa :D Nurmikko on meilläkin jo tosi pitkä, ehkä huomenna sen saisi leikattua, tänään illasta tuli sade ja tein vikan tunnin hommia puutarhassa kunnon sateessa mutta en antanut periksi. Toivon Lumikin elpyvän, se ei ole vielä tehnyt edes siementaimia joita voisi hyödyntää.

   Poista
 2. Meillä hommat on puolestaan olleet Sadonkorjuuta ja Sateenpakoilua. Joka välissä sade ennättää kastella paikat litimäriksi. Tänään kumminkin ennätin töiden jälkeen hieman kerätä omenia ja leikata kerätyltä alueelta nurmikon.
  Tudella kaunista syys-, ei kun kesäkukintaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvät kaksi ässää, niidenkin parissa on monta tovia vierähtänyt. Hyvälle luumusadolle pitäisi löytää käyttöä, tein jo hilloa ja nyt on kaikki vapaat tölkit loppu. Kesäkukintaa nimenomaan :)

   Poista
 3. Kaunista siellä ainakin on, jos itse ehkä näetkin enemmän niitä kitkettäviä sun muita!
  Sateiden myötä maa on ihanasti muhevoitunut ja olen nauttinut aivan täysillä pystyessäni vetämään nokkosikkoa ja muuta ylös pehmenneestä maasta. Se on jotekin niin ihanaa ja rentouttavaa, vaikka sitä ei varmaan kukaan sivustakatsoja tajua ;-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, itse ne kitkettävät aina näkee parhaiten. Nyt on hyvä kitkeö kun rikat lähtevät kuin itsestään maasta. Ah sitä tunnetta kun saa piiiiitkän pätkän rönsyleinikkiä pois ja kokonaisen voikukan juuren. Tunteen voi ymmärtää vain ihminen jolla on puutarha.

   Poista
 4. Ehkä ja toivottavasti Lumikki elpyy viimeistään ensi keväänä.
  Kitkeminen ja kanttaaminen kosteassa maassa sujuu mukavasti ja nopeasti. Hyvin työsi jälki näkyy jo penkeissäsi. Yksi lysti, jos ämpäri tai hara on jäänyt penkin reunalla kuvattaessa. Sehän vain kertoo siitä, että puutarhassa jotain tehdään. Minullekin elokuu on kesäkuukausi. Siinä mielessä nyt vallitseva sää tuntuu lyhentävän kesää, kun aina sataa. Eilen vedin pitkälahkeiset ja -hihaiset vaatteet päälle pihatöihin mennessäni, mutta +14 astetta osoittautui töitä tehdessä t-paitakeliksi.
  Kerro meillekin, millaisia ostoksia teit Mustilassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin, että sinulla onkin jo Mustilasta juttu. Siirryn siis sitä lukemaan.

   Poista
 5. Kitkemistähän se pitkälti on, puutarhan hoito... Kaunis piha teillä. Meillä jäänyt pihatyöt tänä vuonna vähemmälle, mökkirempan vuoksi. Ensi kesänä sitten puutarhan kimppuun uudella innolla. Aurinkoista syksyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Remontit vie voimia, toivottavasti saitte mökkirempan valmiiksi. Kitkeminen on onneksi mukavaa puuhaa.

   Poista

Kiitos kommenteista :)