torstai 26. elokuuta 2021

Kaunista

 Pari päivää joutui olemaan pois puutarhasta. Oli kovaa sadetta ja lapselle piti hankkia uusia vaatteita. Sateella sain petsattua kunnostettavana olevaa kaappia, työvaihekuvia ei ole, en muistanut ottaa. Puutarhakuvia on.

Amurinpioni nousi keväällä hitaasti. Ehdin ostaa toisen taimenkin tilalle. Ihme oli, että hitaasti noussut taimi kukki. Ja vielä suurempi ihme ovat nämä siemenet sillä kukat eivät koskaan avautuneet. Näytin kuvaa miehelle ja sanoin, että siinä on tämän hetken kaunein näky. Minulle vastattiin jotain outoa mutinaa.
Arboretumissa kasvaa sitkeä syyshortensia 'Grandiflora'. Halpa kuivettunut aletaimi jota jänikset ovat runnelleen säännöllisesti. Yksi ainoa varsi ja silti näin monta kukkaa. Toivottaa vieraat vastaan ja näkyy kasvaessaan tielle saakka. Pitää muistaa verkottaa ajoissa jotta ei joudu taas kerran ruokalistalle.
Kivimuurin euron pallohortensiat ovat hengissä ja jopa kukkivat. Selvästi kärsivät heinäkuun helteistä ja pari kertaa hellyin kastelemaan kaikki. Väleissä kasvaa kolme syyshortensiaa ja ne eivät oikein viihdy tuossa. Ehkä siirrän pois ja laitan tilalle pallohortensiaa niin on sitten koko rivi samaa kasvia. Kuvan puu on keltaluumu 'Laatokan Helmi'.
Surkeasta kasvusta huolimatta 'Princess Kate' kärhöön on tullut nuppuja. Toivottavasti nämä ehtivät avautua. Jos kukkisi juuri nyt niin olisi täydellinen pari vasemman reunan punalatvalle.
Satoa tekee myös yleinen punaluumu. Puu on kasvanut pituutta ja sitä pitäisi hieman madaltaa, haluan pitää puun matalana jotta luumut on helppo kerätä.
Luumuja on tulossa eikä kuvasta näy yhtään se, että ahmin näitä tänään aivan liikaa. Onneksi eivät kypsy kaikki yhtäaikaa. Tämä on puutarhan luumuista parhaimman makuinen. Hedelmä on makea ja todella mehukas.
Kaunis näky tämäkin. Eilinen sato tomaateista ja keltaluumusta. Keltaluumu harmittavasti halkeilee, yhden samanlaisen ämpärillisen keitin jo luumuhilloksi haljenneista hedelmistä. Lisää voisi keittää mutta kaikki lasitölkkini ovat nyt käytössä. Tomaateista keittelen viikonloppuna tomaattisosetta pakastimeen, onnistuu myös kirsikkatomaateista. Yritin etsiä netistä hyvää luumupiirakan ohjetta mutta en löytänyt täydellistä, ehkä sovellan jotain omaa jotta piirakkaa söisi joku muukin kuin minä.10 kommenttia:

 1. Teillähän onkin tullut herkullista satoa säilöttäväksi. Nam.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jääkaappi on jatkuvasti täynnä säilömistä odottavaa tai jo säilöttyä satoa. On niitä kiva syödä.

   Poista
 2. Hyvät määrät satoa. Ei ne muut aina ymmärrä kauniiden kuvien päälle. Onhan tuo melkoinen ihme, että saat siemenet kasvista, joka ei avaa kukkaansa.

  VastaaPoista
 3. Värikäs ja hauska amurinpionin siemenkota. Kuin taiteelliseksi heittäytyneen hammaslääkärin koevedos purentakiskoksi oven takana odottavalle potilaalle.
  Meillä ei Ukkokulta ole lainkaan samalla aaltopituudella tuutarha-asioissa. Saisin todennäköisesti vastaavaa kuvaa näyttäessäni vaikeasti tulkittavaa mutinaa.
  Mainio sato. Talvella purkkeja pakastimesta ja kellarista hakiessa kiittää syksyistä aherrusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siemenkota on hauska, kuin jonkun muinaisen eläimen kita. Ja nuo värit, punainen ja musta yhdessä. Sadon säilömisessä on oma työnsä mutta herkullinen syötävä palkitsee. Nyt vain alkaa tila loppua tölkkien lisäksi.

   Poista
 4. Amurinpionin siemenkota näyttää varsin erikoiselta ja hauskalta.
  Onnea hyvästä luumusadosta, meillä luumuja on kyllä kypsymässä, mutta tänä vuonna ei saavuteta niin valtavaa luumusatoa kuin viime vuonna. Onneksi tuoresyöntiin poimittavat riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno siemenkota ja toivottavasti siemenistä kasvaa uusia taimia. Luumusato on tänä vuonan sellainen juuri sopiva, saa syödä tuoreeltaan mutta säilöttävääkin riittää. Toissavuonna sato oli jäätävän suuri vaikka luumuja teki vain keltaluumu.

   Poista
 5. Välistä on turha näyttää hienoja kuvia puutarhasta =). Katselin juuri kriikunoiden kirjomaa nurmikkoa. Joka vuosi ne kypsyvät ennen kuin arvaankaan. Taitaa ilta mennä niiden kanssa väkertäessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on juuri luumupiirakka uunissa, voi olla ettei ulkonäkö kestä kuvaamista mutta jos edes maku olisi hyvä.

   Poista

Kiitos kommenteista :)