perjantai 13. elokuuta 2021

Pomppimista asiasta toiseen

 Eipä ole jutullani mitään ajatusta mutta ei anneta sen häiritä. Olen käyttänyt kaikki illat puutarhassa, tai sen mitä sateilta on voinut. Pari tuntia vähintään on ehtinyt tehdä puutarhatöitä ennen hämärän tuloa. Arboretumin molemmat alueet ovat valmiita, kaikki arboretumin istutusalueet on kitketty ja kantattu. Tänään siirryin kasvimaan ympäristöön ja ehdin jopa kääntää sitä osaa kasvimaasta josta sato on kerätty. Hyvällä vauhdilla etenee.

Seljapihlaja kukki alkukesästä niin vauhdilla etten ehtinyt ottaa kukinnosta kunnon kuvaa. Marjat ehdin kuvata ja ne ovat tuollaiset hauskan pitkulaiset, väritys on upea hailean oranssi, vähän vaikea kuvailla oikeaa sävyä.
Tätä kaunotarta luulin ensin ruusuksi kunnes tajusin etten ole tuohon mitään ruusua istuttanut, sehän on päivänlilja 'Lacy Doily'. 
Punalatvat kestivät hyvin siirron vaikka nousivat keväällä todella myöhään. Hetken jo ajattelin näiden olevan menetettyjä. Perhosia en ole kukinnoissa nähnyt, mutta tällä viikolla on muutenkin ollut tosi vähän perhosia, jopa kimalaisia on näkynyt vähän. Tai sitten ovat olleet päivällä ja häipyneet illalla kun minä olen ehtinyt puutarhaan.
Jopa pörriäisten kestosuosikki, monen kesän ykkönen, punainen jättikarhunputki on ollut ilman pölyttäjiä. Tätä ei voi muuten sanoa ahkeraksi siementäjäksi. Viime vuonna kukkineista kasveista sain kolme uutta taimea. Onneksi edes ne, niin en joudu ostamaan uutta. Ja ehkä kannataa kerätä siementen kypsyttyä osa talteen ja kokeilla kylvöjä valvotuissa olosuhteissa.
En väsy ihastelemaan punahattuja jotka onnistuin ensi kertaa säilyttämään hengissä talven yli sekä kukkimaan näin komeasti. Viikon päästä lauantaina on Mustilan taimipäivä ja sieltä toivon löytäväni joko tätä samaa väriä lisää tai sitten jotain toista kivaa väriä yksinkertaisella kukalla.
Löysin alennusmyynnistä 'Makamik' koristeomenapuun. Se odottelee vielä istuttamista koska epäröin kahden eri paikan välillä. Koristeomenapuiden ainut arvo ei ole kukissa, myös pienet omenat ovat koristeellisia. Ruusuomenan omenat ovat hädin tuskin herneen kokoisia mutta miten kauniita kun niitä on paljon. Kuvan alareunassa näkyy surkeassa kunnossa olevat, ruskeiksi palaneet ja osin kuolleet 'Lumikki' verhoangervot. Lumikin pitäisi olla kuivuutta sietävä, mutta pitkä hellejakso oli liikaa. Jotain elonmerkkejä on näkynyt vaan kyllähän toipumiseen menee aikaa ja siihen, että kasvustot ovat yhtä laajat kuin ne olivat ennen tappavaa hellettä.
Ensimmäistä kertaa kukkinut 'Hopa' on tehnyt komeat omenat syyskoristeeksi. Nyt jos olisi juhlia, niin varmasti leikkaisin tästä oksia koristeeksi. Syötäväksi näistä ei taida olla, ei edes hilloon.
Loppuun on laitettava kuva yhdestä rosarion muratista. Se kärsi ruusujen pois kaivamisesta mutta tänä kesänä muratti heräsi uudestaan henkiin. Se on moninkertaistanut kokonsa ja yrittää jopa nousta kivimuurille. Haaveissa on muratti kasvamassa ruusujen juurella, muutama vuosi siihen saattaa mennä ennen haaveen toteutumista. Tämä, kuten kaikki maahan istuttamani muratit ovat niitä tavallisia joita myydään kaupoissa kesäkukiksi. Olen istuttanut niitä maahan ilman sen kummempia toimenpiteitä. En suojaa talveksi, ehkä joskus haravoin lehtiä päälle mutta mitään muuta en tee. Ja hyvin ovat kestäneet täällä II-vyöhykkeellä jopa lumettomat talvet.


13 kommenttia:

  1. Siellä on aherrettu oikein olan takaa. Voi miten ihana päivänlilja.
    Ompas kumma ettei siellä pörrätä! Täällä käy ihan valtava kuhina punalatvoissa. On monenlaista perhosta ja pörriäistä, jospa ne lopettaa jo aikaseen "työnsä". Punainen Karhunputki on mahtava, mulla on itellä kans. Toivon saavani taas siemeniä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taisivat pörräillä päivällä kun olin töissä. Olen antanut karhunputkin siementää vapaasti mutta ehkä se ei kannata koska taimia tulee niin vähän. Tai sekin on mahdollista, että olen kitkenyt pois. Toisaalta taimi on helppo tunnistaa lehtien perusteella.

      Poista
  2. Punalatva on kyllä kiva kasvi. Tykkään siitä aika paljon.
    Lueskelin tässä muutamia postauksia peräjälkeen. Ihan kyllä välillä käy kateeksi kun on lääni, mihin tehdä kaikkea kivaa :D
    Siellä on jo meloni syöny. Ihanaa! Minä olen miettinyt joko poimin ne vai en. Minullakin on tuo 'Sugar Baby' Piti ihan siemenpussista tarkistaa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin tykkään minäkin, haluan kokeilla sitä muuallekin. Lääniä on mutta se tarkoittaa myös hoidettavaa.
      En osaa sanoa mistä ajattelin melonin olevan kypsä, se vain tuntui siltä. Mutta hyvää oli, toisen kanssa odotellaan vielä tovi.

      Poista
  3. Olet ollut ilahduttavan ahkera ja aikaansaava. Meillä on ollut paljon perhosia ja pörriäisiä, varmaan sielläkin töissä ollessasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiköhän niitä ole ollut, minä vain en ehtinyt näkemään :)

      Poista
  4. Olet ahkera ja puutarha palkitsee ahkeruutesi kauniilla kukilla ja hyvin voilla kasveilla. Olen ilahtumut sateista. Sateet toivoakseni takaavat hyvä sienisyksyn.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun kanttarellipaikalla on ihan tyhjää! Olen käynyt pari kertaa katsomassa eikä sienen sientä. Minulle sateet saisi hetkeksi riittää, meillä on satanut joka päivä enemmän tai vähemmän.

      Poista
  5. Onpa veikeä päivänlilja! Siinä on selvästi ruusun kukan näköä, jos ei katso lehtiä. Meillä perhosia ja muitakin hyönteisiä on eniten aamupäivästä iltapäivään ja illalla ainoastaan silloin jos päivä on ollut sateinen ja poutaantunut iltaa kohti.
    Hyvin on muratti sinulla menestynyt. Sille on vielä kaunis paikkakin sammaleisia kiviä vasten. Meillä on ollut onnistumisprosentti ulkona talvetuksessa 50%. Pidänkin muratit huonekasveina talven yli, niin on jotain vihreää sisälläkin. Voisi kyllä kokeilla taas kaivaa yhden maahan ja toivoa, että tulisi suotuisa talvi.
    Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On aika kiva päivänlilja, voin kuvitella miten kaunis kunhan tuosta vähän vahvistuu. Hyönteiset taitavat liikkua eniten aamupäivästä ja heti puolen päivän jälkeen, siksi ne jäävät minulta näkemättä.
      Muratti on menestynyt meillä hyvin, kolme olen laittanut rosarioon ja kaikki ovat hengissä. Yksi on pyykkikalliolla suuren koivun juuressa ja se on jo levittäytynyt neliön alalle.

      Poista
  6. Kaunis päivänlilja. Punahattusi on herkkä väritykseltään.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)