lauantai 28. elokuuta 2021

Puutarhapäivä

 Tänään olisi ollut monta kivaa tapahtumaa mihin mennä käymään mutta päätin jäädä kotiin. Säätila kerrankin sellainen, että puutarhatöitä voi kuvitella tekevänsä koko päivän. Jopa aurinko paistoi, sitä ei olekaan meillä vähään aikaan näkynyt.

Puutarhatyöt tuli tehtyä, enemmän kuin ajattelin. Niistä ei sen enempää, kuvat ovat tänään kuvia Suomen luonnosta, luonnon päivän kunniaksi.

Amiraaleja tahi muuta sotaväkeä ei ole pahemmin puutarhassa piipahdellut tänä kesänä. Jättiverbenat ovat saaneet olla kovin yksinään. Niinpä olin hihkua riemusta kun näin amiraalin vierailulla. Verbena on itsestään kasvuun lähtenyt viime vuoden taimen siementaimi, kokeilen taas samaa sillä jättiverbenaa on oikein mukava kasvattaa näin.
Punalatvat olivat kovasti nokkosperhosten mieleen. Nokkosperhosissa oli kaikki näkemäni yksilöt jo kovin haalistuneita ja resuisia. Taitaa olla niilläkin kesä ohi.
Neitoperhoselle maistui piparmintun kukat. Nokkosperhoset mahtuivat hyvin samoille apajille.
Tätä näkyä en olisi halunnut kohdata. Useampaan ruusukaalin lehteen oli ilmestynyt toukka-armeija. Se oli välitön sotatilan julistus. Saastuneet lehdet pois ja niiden upotus kiehuvaan veteen toukkineen päivineen.
Touhutessani alppiruusumetsikössä huomasin siellä komean hämähäkin. Minulle tämä on ristilukki, mutta virallinen lajinimi on aitoristihämähäkki. Sen verran komea otus etten mennyt ihan lähelle.
Siinä tuo söi verkossaan saalista, mukavaa lauantailounasta. Näytti olevan jonkin sortin kärpästä tarjolla.

Kuten blogissa pitää olla joka kesä vähintään yksi pionikuva, pitää olla myös yksi kärpässienikuva. Jouduin oikein etsimään, että löysin kärpässienen. Kantarellisato on yhtä surkea, löysin tasan yhden ja jätin sen metsän eläinten syötäväksi. Vähän hassua surkutella huonoa sienisatoa kun ei meillä kukaan syö sieniä. Vaan olisihan niillä ollut taas kiva ilahduttaa sellaista jonka ruokavalioon sienet kuuluvat.


12 kommenttia:

 1. Luonnosta löytääkin monenmoista. Perhoset olivatkin eilen heti taas liikkeellä, kun sateet taukosivat, samoin kimalaiset. Kunpa sienisato hieman paranisi syksyn mittaan. Kanttarelli maistuisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt oli perhosten viikonloppu. Täällä on surkea sienisato, tosin en ole käynyt katsomassa sieniä kuin omassa pihassa.

   Poista
 2. Perhosia oli eileen liikentees ihan ennätysmäärä. Niitä piti pysähtyä ihaalemahan monta kertaa. Tuallaasen hämmähäkin kannoon mustikkasangoos mettästä kotia. Ääni pääsi ku hoksasin sen peraates. Ällöttää ja pelijästyttää vaistomaasesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin oli ja tänään jatkui perhosbileet. Kuvatessa hämähäkki liikahti ja säikähdin todella, taisi päästä pieni kiljahduskin. Pelkään hämähäkkejä.

   Poista
 3. Onkin ollut ennätyksellinen perhosten kesä.
  Kiva kuva hämähäkistä ja sen kutomasta seitistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ollut hyvä kesä perhosille ja onneksi tuli vielä näitä lämpimiä päiviä. Sekä minä että perhoset nauttivat.

   Poista
 4. Minä olen ilahtunut myös amiraaleista. Kahtena aamuna olen käynyt sienimetsässä. Jopa muuten sieniin varauksellisesti suhtautuva kuopus tykkäsi sienipiirakasta. Suosikiksi se ei noussut, mutta halusi jopa seuraavana päivänä lisää.
  Mahtava hämähäkki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänäänkin näkyi amiraaleja ja taisin nähdä yhden herukkaperhosenkin. Mä en ole oppinut syömään sieniä, olen yrittänyt mutta se niiden koostumus suussa saa aikaan ei toivotun refleksin.

   Poista
 5. Perhosarmeijat on niin sulostuttaneet tätä kesää :) Kyllä olen tykännyt!

  VastaaPoista
 6. Amiraali on vieraillut myös meidän mökkipihalla ❤
  Kanttarelleja on löydetty ja saatu ja syödään myös hyvällä ruokahalulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amiraali on komea perhonen. Teillä on päästy herkuttelemaan sienillä :)

   Poista

Kiitos kommenteista :)