tiistai 17. elokuuta 2021

Kohtaanto-ongelma

 Tällä hetkellä sopiva sää ja vapaa-aikani eivät kohtaa. Kun sataa, minulla olisi aikaa tehdä puutarhatöitä. Kun ei sada, ei minulla ole aikaa puutarhatöihin. Ihan vähän turhauttaa koska intoa olisi. Eikä muutenkaan nyt oikein innosta tämä puutarhan kohdalle osunut elokuinen sadekausi. 

Yläpihan istutuksen syysvuokko on villillä tuulella, se leviää vauhdilla kohti nurmikkoa. Siksi edelleen merkkinä kolme rautakeppiä jotta ruohonleikkuri ei leikkaa vuokkoa pois.
Syyshortensia alkaa olla parhaassa kukassa. Se kasvaa vähän toispuoleiseksi ,mutta antaa kasvaa, en viitsi alkaa leikkaamaan koska lopputulos voi olla entistä huonompi. Korkea tumma puu hortensian takana on rusokirsikka, ehkä jo ensi keväänä saisin nauttia sen ensimmäisistä kukista. Takaa pilkistää pala punaista saunamökkiä. Päätin miehen kannustuksella aloittaa syksyn entisöintikurssilla saunan ikkunoiden kunnostamisen. Miksipä jättää niitä ensi kesään kun voin tehdä työtä talvellakin.
Orava oli kätkenyt auringonkukan siemeniä luumulehdon kivituhkakäytävälle. Kätkö unohtui ja siemenet itivät kun hellejakson jälkeen saatiin vettä. En raaskinut kitkeä pois, olkoot tuossa hauskana koristeena.
Mansikkakokeiluni näyttää toistaiseksi hyvältä. Kaikkiin leikattuihin taimiin on kasvanut uutta vihreää versoa. Mielenkiintoista nähdä onko ensi vuoden mansikat tätä vuotta suurikokoisempia. Tänään toteutin pikäaikaisen haaveeni koska illalla satoi vettä eikä ollut mitään asiaa puutarhaan. Keitin pelkistä oman maan mansikoista yhden maijallisen mehua. Silti oman maan mansikoita jäi vielä pakastimeen koko talven hilloja varten. Mansikkahilloa en ole ostanut kaupasta sen jälkeen kun aloin tehdä sitä vuosia sitten itse. Makua ei voi verrata toisiinsa missään olosuhteissa.
Ostin keväällä kaupasta jonkun esikkomix-purkin. Kolme erivärisenä kukkivaa esikkoa siinä oli. Yksi niistä oli tämä valkoinen. Luulin taimen menehtyneen helteisiin mutta elossa ja kukkii ilokseni. Talvenkestävyys on vielä mysteeri.
Ihan toimettomana en ole ollut sadekeleillä. Aloitin kunnostamaan iso kaappia jonka sain pojan ostaman talon liiteristä. Mies auttaa ja kaapin kunnostaminen etenee nyt vauhdilla. Pahojen lahovaurioiden takia siihen jouduttiin tekemään paikkapala kylkeen ja uusimaan koko alapohja. Seuraavaksi pääsen petsaamaan uusittuja osia kaapin väriseksi. 

Sitten keksin tehdä toimettomana lojuneesta vanhasta radiosta kissan pesän. Poistin radiosta sisukset ja tein siihen uuden takalevyn jonka päällystin tapetilla. Radion sisäosat maalasin harmaaksi ja viimeiksi tein sinne pehmustetun pedin. Aika pieni on mutta saattaa sinne Iines tai Alma mahtua päiväuniaan nukkumaan.


18 kommenttia:

 1. Ihana tuo kissanpesä!
  Huh, luin juuri veden loppumisesta kertovan kirjan Sininen ja täytyy sanoa, että en ole pahoillani sateista sitten yhtään, en, vaikka vettä tulisi kuinka paljon. Sitä paitsi toivon, että kaivoni vedenpinta olisi ehkä jo hitusen noussut, sitä ei meinannut enää saada hanasta ulos kuin liruttamalla. Olisi kiva saada taas kunnollinen juokseva vesi. Kaatosateita saisi tulla vielä viikkoja meille päin. Toivon myös, että jotkut kasvit sen myötä virkoaisivat ja menetyksiä olisi vähemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissanpesässä ei ole vielä vierailtu, ehkä se on enemmän talven juttu kun kissat ovat sisällä. Veden tulo jakautuu todella epätasaisesti. Mutta vaikka täällä on tullut reippaasti vettä on esim. järvien pinnat tosi matalalla. Poikani on kurittanut oman rantansa kaislikkoa saappaat jalassa koska vesi on ennätysmatalalla. Ei ole kertaakaan noussut vesi yli saappaan reunan. Joten marmatukseni ainaisista sateista on siksi turhaa, kaivotkin kaipaavat vettä.

   Poista
 2. Pihatyöt ovat todellakin nyt likimain kokonaan jäissä - tai siis vesissä. Vettä tulee harva se päivä sen verran runsaasti ja tuulen maustamana, ettei huvita lähteä kurastamaan paikkoja. Kuluneen kesän järisyttävä kuivuus on edelleen tuoreessa muistissa ja näkyy yhä ruskeina kasvijäminä ja aukkopaikkoina, joten en aio sateista valittaa.
  Vallan mainio kissanpesä. En edes ensikatsomalla tajunnut, että radiossa on jotain erilaista.
  Omista mansikoista itse tehty hillo on taatusti makuhermoja hellivää. Monissa kaupan mansikkahilloissa ei ainakaan mansikoita ole. Mitä lie sokerihyytelöä ovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nytkin sataa vettä kovan tuulen avustamana. Puutarhana ei pääse mutta tomaatit käyn keräämässä kasvihuoneesta. Hukumme kirsikkatomaatteihin ja pitäisi löytää niille käyttöä.
   Itse tehty mansikkahillo on herkkua ja todellakin aidoista mansikoista, väri on kirkas punainen kun monessa kaupan hillossa väri on samean harmahtava.

   Poista
 3. Itsetehdyn mansikkahillon ylivertaisuus on aivan ehdoton! Siitä ei ole mitään epäilystä.
  Meilläkin on nyt satanut, tosin ei kovin suuria määriä vieläkään, mutta ei sateessa oikein viitsi tehdä uusia projekteja. Ehkä lähiviikkona saadaan vielä poutaa ja toivottavasti silloin sattuu sinulle vapaata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näköjään olemme nyt sitten sitä runsassateisempaa seutua. Eilen satoi vettä ja tänään sataa vettä, viikonlopuksi toivon kaunista säätä, öiset sateet eivät haittaa.

   Poista
 4. Ei tosiaan vapaa-aika ja pouta aina kohtaa. Olen tosin myös sateessa joskus tehnyt pihahommia sadevaatteissa, mutta ei sitä kauan pysty ja jaksa.

  Itse tehdyt hillot ovat hyviä. Ne ovat niin marjaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pieni tihkusade ei haittaa, ehkä olisi aika ostaa kunnon takki myös puutarhatöihin, se ainut sateenkestävä on tietysti työpaikalla.

   Poista
 5. Minä vaan äsken lähdin ulos ja sain kasvimaata hyvin perattua. Yhden rivakamman sadekuuron odottelin terassilla. Monena iltana olen vain torkkunut sohvalla ja se alkaa jo kyllästyttämään. Pakko oli päästä ulos. Istutuksiakin voisi nyt hyvin tehdä mutta ei ole oikein mitä istuttaa. Jotenkin olen ihan jäissä etanoiden vuoksi. Taas löysin äsken yhden lehtokotilon kasvimaalta, masentavaa. Pakko varmasti sitten jossain vaiheessa luopua koko kasvimaasta☹️ No eipä meillä tule oikein edes sen satoa hyödynnettyäkään joten joutaa hyvin koristetarhaksi tai joksikin muuksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienessä sateessa tai tihkusateessa olen minäkin tehnyt hommia. Äsken kävin keräämässä tomaatit kasvihuoneista ja kohta jo huomasin kerääväni niitä kurkkuja pois jotka eivät tee enää satoa. Ei haitannut sade kun oli kasvihuoneessa ja silti tuntui että tekee puutarhatöitä.
   Meillä on ollut tänä kesänä muutama kotilo kasvimaalla, en luovuta, mitään ongelmaa ei ole eikä syötyjä taimia. Peltoetanat ovat pahempi ongelma. Ferramolia voi laittaa myös kasvimaalle.

   Poista
 6. Sama ongelma sateen ja pihatöiden kanssa. Ja vähän jo yrittää syksykin hiipiä esiin, vaikka kesä vielä on. Hauska idea tehdä kissoille oma paikka radioon. Toivottavasti hyväksyvät sen nukkumakolokseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienesti tuntuu syksyltä mutta suljen sen pois mielestäni :) Radio todennäköisesti kelpaa kunhan talvi tulee, silloin katit hakeutuvat ahtaisiin koloihin nukkumaan.

   Poista
 7. Hieno kissanpesä! Toivottavasti kissat osaavat arvostaa sitä.

  VastaaPoista
 8. Liika on liikaa, sateessakin! Ainoa asia, mitä tällä viikolla olen puutarhassa tehnyt, niin kerännyt aimo kasan kotiloita ja etanoita purkkiin, ällöä puuhaa! Täytynee hakea inspiraatiota lauantaina Mustilasta:)

  VastaaPoista
 9. Vähän sama kohtaanto-ongelma on täälläkin. Tänään kyllä puuhailin ulkona, vaikka vähän satelikin. Ei vain pystynyt olemaan poissa kun tehtävää oli vähän joka nurkalla eikä viikoilla ole aikaa.
  Syysvuokko on näemmä sitä mieltä, että tuosta kohdasta voisi vähän laajentaa kukkapenkkiä :D Hauska idea tuunata radiosta kissanpeti. Mukavaa lauantai-iltaa!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)