keskiviikko 4. elokuuta 2021

Alkoi arki

Arki ja sen ihanuus. Tai sitten ei. Minä voisin viettää ikuista lomaa, ainakin kasvukaudella. Tai ainakin sateettomina päivinä. Ei paljoa naurata kun hyvät säät osuvat työpäiville ja viikonlopuille sade. Tänään totesin ettei kannata katsoa ennusteita ettei saa pahaa mieltä ja huonoa tuulta.

Puutarhassa onneksi pahat mielet ja huonot tuulet poistuvat nopeasti. Ja etenkin jos on Jalo-kissa seurana. Jalo asettautui taustaksi maksaruoholle jonka siirsin keväällä kolmen kiven risteykseen. Nopeasti tuo täytti paikkansa, ei mennyt kuin yksi kesä. Nurmikko on toipunut helteistä hämmästyttävällä nopeudella, on kasvanut kahdessa päivässä enemmän kuin edellisen kahden viikon aikana.
Tiikerililjojen hehkua ilta-auringossa. Vaikka oranssi ei ole lemppareitani puutarhassa, olen tietoisesti lisännyt tiikerililjojen määrää, sen kukista tykkään. Pysyvä pystyssä vaikka kuinka korkeina ja ovat terveitä. Tänäkin vuonna juuri näissä vanhoissa tiikerililjoissa on ollut vähiten, jos ollenkaan liljakukkoja.
Maksaruohon ja happomarjan yhtenäistä väritystä. Kaikki penkit odottavat kanttausta, alan tehdä heti kun saan inspiraation.
Päivänliljat heräsivät sateiden myötä. Tähän on istutettu muutama vuosi sitten yksi pieni taimi ja nyt siitä on kasvanut kunnon pensas. Lajike taisi olla 'Pink Damask'.
Tiikerlilja ja valkoinen syysleimu on yksi lempiyhdistelmistäni. Syysleimut on siirretty keväällä ja tiikerililjoista lähti osa kun hävitin penkistä vuohenkelloa. Hyvin on pysynyt vuohenkello poissa, olen yhtä taimea nyhtänyt kaksi kertaa koko kesän aikana. Nyt toivon sen kuolleen helteisiin kun vähään aikaan ei ole näkynyt mitään.
Odotan malttamattomana, että pääsen istuttamaan kasvihuoneen vierustaa. Kivimuurin takaosaan tulee jotain pensasta, en vielä tiedä mitä mutta on tässä aikaa selvittää ajatuksia. Peitin alueen multasäkeillä ja mietin rauhassa. Muu alue odottaa lantakuormaa ja multaa. Lanta pitäisi saapua tällä viikolla, ihan vain vaivaiset 15m3 tulossa. Kivimuuri tarvitsee korotusta, olen muutaman kerran tuonut siihen kiviä kottikärryllä mutta se on niin älyttömän hidasta puuhaa koska kivet pitää tuoda tontin toiselta laidalta.
Taimia odottelemassa istuttajaansa. Tänään sain vaaleanpunaisena kukkivaa verikuljenpolvea, valekilpiangervon ja hirmuisen määrän sinikuunliljaa sekä syysasteria. Pesin kaikista juurakot huolellisesti väljässä vedessä ja istutin tarkan syynäyksen jälkeen karanteeniin ruukkuihin. Näissä saattoi tulla mukana vuohenkelloa. Istutan taimet vasta juuri ennen talvea ja seuraan juurakoita siihen saakka. 

Ei ole hajuakaan mihin upotan tuollaisen määrän kuunliljoja mutta onhan tässä aikaa miettiä ennen talven tuloa. Yksi paikka on mielessä mutta en tiedä jaksanko kaivaa aluetta, siitä pitäisi poistaa nurmikko ja lisätä maata aika paljon päälle. Jos lantakuormasta jää ylimääräistä, siitä saisi hyvän pohjan. Jää vielä mietintään.
 

14 kommenttia:

 1. Mahtavaa, että olet saanut noin hyvin vuohenkellon poistettua! Olet muutenkin huolellinen ja kärsivällinen, kun siivosit uudet taimet ja maltat odotella, kasvaako juurelle ei toivottuja vieraita! Arki alkaa ensi viikolla, ei voi mitään. Toivotaan, että myös vapaapäiville riittää auringonpaistetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitkeä ja pitkä projekti mutta jospa tämän kesän jälkeen olisin voittaja vuohenkellon suhteen. Vielä on toinen paikka missä taistelu jatkuu. Uudet taimet oli pakko siivota ettei aiempi virhe toistu ja vuohenkello pääse salamatkustajana puutarhaan.

   Poista
 2. Hyvää alkanutta arkea <3 Minulla on sama homma ensi viikolla. Toivotaan, että sääy ovat viikonloppuina suotuisat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin! Tänään näyttää hyvältä iltapäivään saakka, eli puutarhatöitä tiedossa.

   Poista
 3. Kivimuurit ihastuttavat aina. Tämäkin uusi näyttää niin kauniilta. Itselläni on pari kesken-eräistä muuria ja tiedän, miten hidasta niiden tekeminen on (ainakin itse teen niitä pikkuhiljaa, nähdessäni sopivia kiviä).
  Olen huomannut, että suureen pihaan uppoaa kasveja ihan helposti, joten luultavasti sinulla ei ole taimimäärän kanssa ongelmia :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sopivia kiviä on iso kasa mutta joudun toistaiseksi kuskaamaan niitä kottikärryllä. Kunhan saunan katto on valmis, saan peräkärryn avuksi, sitten tulee vauhtia urakkaa. Ehkei tule ongelmaa, kuunliljoille ei vaan oikein ole riittävän varjoisaa ja kosteaa paikkaa. Toisaalta nyt on taimia kokeiltavaksi asti.

   Poista
 4. Vapaata arjesta kasvukaudella ja sitten pimeimpiin aikoihin pari tuntia töitä päivässä. Se olisi aika hyvä.
  Nyt kuitenkin näet noiden kuunliljojen kokoluokan, keväisin juuripaakusta ja pienistä aluista ei vielä hahmota lehtien kokoa. Ja onneksi suurin osa kuunliljoja kestää myös siirtoja. Hienoa kivimuuria on tulossa!

  Meillä maa alkaa olla taas ihan kuivaa, ei tietoakaan, että kasveja uskaltaisi siirtää vieläkään tai maa olisi muokkauskelpoinen. Tuo sinun tyylisi tehdä uutta kasvualustaa on senkin takia niin hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuivaa on. Eilen aloin kanttaamaan arboretumin istutusalueita ja rutikuivaa oli. Vain jossain varjokohdissa oli kosteutta. Tuo sinikuunlilja kasvaa aika kookkaaksi, vaatii hyvän kokoisen istutuspaikan.

   Poista
 5. Ihana tuo kivimuuri ja onpas mahtava määrä kakkia tulossa😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivimuureissa on sitä jotain. Ihanaa kun on lähellä maatila, saa lähilantaa :)

   Poista
 6. Arki alkaa täällä ensi viikolla. Vielä muutama päivä aikaa tehdä pihahommia. Kuinkahan kauan menee ennenkuin arkeen löytyy taas rutiinit? :D
  Ihana kivimuuri! Onpa myös houkuttelevan näköinen setti taimia odottamassa istuttamista. Näin loppukesästä ja syksyllä onkin hyvä mallailla niille paikkoja kun ovat täysikokoisia.
  Hyvää viikonloppua! Toivottavasti ei sataisi ainakaan koko aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus tuntuu menevän koko syksy, että rutiinit löytyvät :D Minä niin pidän kivimuureista, kiva päästä tekemään uutta sellaista. Taimia on mutta puuttuu multa ja lanta mihin ne istutetaan.

   Poista

Kiitos kommenteista :)