tiistai 24. elokuuta 2021

Kärhöjen syy

Syytän eilisestä puutarhavimmasta kärhöjä. Ihan itsekseen ovat kärhöt hypänneet myymälöissä ostoskärryihini, selvinneet maksutapahtuman läpi ja tulleet lastatuiksi autoon ja autosta kodin maankamaralle. Puutarhurilla ehkä vain pieni osuus asiaan. Eilen tuli tunne, että kaivamaan on päästävä ja kun kerran oli saksalaisessa kaupassa taas höynähdetty halpaan köynnöstukeen, niin ei auttanut muu kuin kaivaa ja kasata köynnöstuki. Kolme kärhöä oli odottanut keväästä asti maahan istuttamista.

Olin suunnitellut tuen hankintaa mutta ihan toisen kohtaan arboretumissa. Kun sovitin tukea siihen kohtaan, tajusin, että kaari näyttää ihan hölmöltä juuri siinä kohtaa arboretumia. Niinpä varasuunnitelma kehiin ja tilanne pelastettu. Joskus voi käydä näin, että suunnitelma B onkin alkuperäistä parempi. Uusi kaari tuli kohtaan jossa kasvaa vasemmalla puolella jo valmiiksi kaksi kärhöä. Jokin alppikärhö (pitäisi olla 'Ruby' mutta ei ehkä ole) ja 'Comtesse de Bouchaud'. Toinen niistä lähtee keväällä pois ja samalla nykyinen pystytuki jää pois käytöstä.
Köynnöskaaren oikealle puolelle tuli kärhö jonka sain keväällä toisesta puutarhasta jossa se oli ylimääräinen, kituva yksilö. Minulle kelpasi. Kasvatin kärhöä koko kesän suuressa ruukussa ja sen juuristosta kasvoi mahtavan kokoinen. Ei pitäisi enää olla kituva yksilö. Juurelle jaoin 'Bell Bank' kellukkaa suojaamaan juuristoa auringolta.
Sain kärhön alppikärhönä mutta se taitaa olla jalokärhö. Lehden muoto ei ole samanlainen kuin muissa alppikärhöissäni. Onneksi on yksi nuppu jonka avauduttua olen viisaampi kärhöni henkilöllisyydestä. Sen jälkeen voin tehdä päätöksen kumpi kärhö saa jäädä toiselle puolelle kaarta.

Oikean puolen osa kaaresta näyttäisi tulevan ihan hassuun kohtaan mutta ei se tullut, tuosta lähtee toisen kärhön juurakko. Kärhölle jäi muka reilu tila kun siirsin nietospensaan tuohon kiven mutkaan. Edellisessä paikassa nietospensas kasvoi vuodesta toiseen vain parinkymmenen sentin kokoiseksi enkä osannut ajatella, että se tässä voisi röyhähtää yhdessä kesässä yli puolen metrin sekä leveydessä, että korkeudessa. Pieni punainen pläntti kuvassa on samaan syssyyn siirretyt 'Paprika' keijunkukat. Nyt on ehkä parempi paikka kasvaa ja vahvistua.
Jaoin tällekin puolelle samaa 'Bell Bank' kellukkaa, aiemmin tuossa ei kasvanut mitään.
Kaari toisesta suunnasta kuvattuna. Häviää aika hyvin maisemaan eikä nouse liian häiritsevänä tai hallitsevana maisemasta. Kunhan puut alueella kasvavat lisää, saa kärhötuen korkeus hyvää vastinetta puista. Tosin sitten kaari voi olla jo entinen ja alaosastaan ruostunut.
Kun sain kärhön ja kaaren paikoilleen tuli vesisade. Ei haitannut, piti saada koko kärhöhomma valmiiksi eli istuttaa myös 'Niobe' ja 'Guernsey Cream' jotka olivat kasvaneet koko kesän uudessa kasvihuoneessa. Niiden uusi kasvupaikka valikoitui vähän summamutikassa. Oivallinen paikka muuten, mutta tässä kohtaa arboretumia tulikin savi vastaan tosi nopeasti. Arboretumissa kun savi on monesti vastassa vasta puolessa metrissä tai sen yli, niin tässä kohtaa savi tuli vastaan jo n. 30 cm kaivamisen jälkeen. No siinä kärhöt silti ovat, laitoin reilusti soraa ja sepeliä pohjalle ja tein kohopenkin. Päälle viimeiseksi hyvä kerros soraa ja hiekkaa.
Tulipa hyvä mieli kun sai kärhöt maahan, niiden istuttaminen on painanut takaraivossa jo jokusen viikon. Loppuun piti saada kuva kukkivasta kärhöstä. Rosarion nimetön tumma kaunotar ei ole hiljentänyt tahtiaan, uusi kukkia putkahtelee säännöllisesti. 


14 kommenttia:

  1. Näyttääpä kivalta! Tuossa ensimmäisen kuvan näkymässä on tosi kiva tunnelma ja ymmärrän hyvin, että kaaren paikka tuntui siinä luontevalta. On se kumma, että usein pitää ihan omin silmin nähdä ’sommitelma’ ennen kun tietää onko se juuri se tavoiteltu. Ainakin itse joudun tekemään niin, pelkkä kuvittelu ei yleensä riitä. No, en olekaan ammattilainen. Tuntuu, että arboretumissa on rehevöitynyt hurjasti viime vuodesta - siellä on kaikki niin hyvässä kasvussa!
    Minunkin pitäisi istuttaa muutama ruukkukärhö, mutta siellä ne vielä odottavat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus kuvittelu ei vastaakaan todellisuutta, hyvä kun suunnitelma muuttui helposti. Rehevöitymistä ja kasvu on tapahtunut, vanha perunapelto on hyvä paikka kasvaa. Siitä ei mennyt edes kesän kuivuudessa nurmikko keltaiseksi.

      Poista
  2. Mitäpä sitä ei kärhöjensä eteen tekisi.

    VastaaPoista
  3. Hienoa, että kärhöt saivat aikaan puutarhavimman. Hyvä paikka köynnöskaarelle, kuten instastakin ihailin. Tulee taas puutarhaan yksi elementti lisää. On tosi palkitsevaa saada kasvatettua kasveille juuria, jos kasvien lähtökohdat ovat olleet vähän huonommat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän piti pohtia onko köynnöskaari liikaa arbortumiin mutta kun sen näki paikoillaan niin näytti oikein hyvältä. Uuden kasvihuoneen viereen suunnittelin noita kärhöjä alunperin mutta koska alue on niin pahasti kesken ei niitä voi vielä istuttaa sinne. Onpahan hyvä syy ostaa uudet kärhöt sitten kun joskus pääsen tekemään paikkaa kasvihuoneen viereen.

      Poista
  4. On oikeastaan aika kiva istuttaa sateella, vaikka mullan liimautuminen vaatteisiin ja muu kastuminen ei niin hivelekään, mutta sitten on jotenkin ihanaa, että istutukset saavat heti vettä.
    Tuo paikka näyttää ihan täydelliseltä löynnöskaarelle!
    Savessa on oma jännä tuoksunsakin. Eilen kaivoin maasta kiven, paikan ei pitänyt olla savinen, mutta niin vain alaosastaan kivi ihan "haisi" savelta ja oli sinervässä savessa. Sitä tulee vastaan joskus yllättävistä paikoista tai yllättävän läheltä pintaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se mullan liimautuminen vaatteisiin, jotain ihan järkyttävää, hanskoja huuhtelin välillä ja takaisin käteen, kuvat olisivat kuitenkin taas kastuneet heti. Kastelusta ei ole tarvinnut huolehtia, vain uudet alppiruusut kastelin istuttamisen jälkeen, niistä on pidettävä erityisen huolta koska ovat vasta viisisenttiset pienet taimet.
      Savi yllättää, tosi vaihtelevaa on meillä kuinka syvällä sitä tulee vastaan, jossain on jopa ihan pinnassa kuten aitan takana, päällä on ehkä viitisen senttiä multaa ja sitten alkaa kova harmaa savi. Arboretumin savi osin on jotain savisilttiä, ei ihan sitä pahinta harmaata savea kaikki.

      Poista
  5. Sateessa on puolensa, kastelu hoituu helposti, kun sateella istuttelee. Onneksi lämmin suihku vie nopeasti pois epämiellyttäävän tunteen märistä vaatteista iholla. Voi, kun aina malttaisi noiden kärhöjen kanssa odottaa sitä istuttamista ja antaa kasvin kehittää itselleen ne vahvat juuret, kuten olet tehnyt. Kärhökaari näyttää kuuluvan juuri siihen, mihin sen nyt pystytit, ei yhtään huono sijoittelu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin suihku kylmän ulkoilun jälkeen tekee hyvää. Tai sauna. En minäkään aina malta odottaa ja kasvattaa kärhöjen juuria, nyt siinä auttoi kun ei ollut istutuspaikkaa valmiina.

      Poista
  6. Kaari sopii hienosti arboretumiin ja näyttää varmasti kauniilta kun kärhöt kukkivat siinä valtoimenaan. Toivotaan niille ripeää juurtumista ja reipasta kasvua. Mieli tekisi käydä alelaariostoksilla ja tutkia, löytyisikö minullekin jotain aiheuttamaan kaivuuhommia :D Kaunis tuo viimeisen kuvan kärhö. Varmaan olen sanonut ennenkin, että näyttää kovasti 'Rouge Cardinalilta'.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reipasta kasvua on tilattu. Kohta alkaa olla syyssipuleita kaupoissa, luulen niistä löytyvät kivasti kaivamista vaativaa :D
      Luulen myös kärhön olevan Rouge Cardinal.

      Poista
  7. Kyllä Arvilan "kasvitieteelliseen puutarhaan" aina uusia kärhöjä mahtuu.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)