torstai 1. heinäkuuta 2021

Lomalle lompsis puutarhan kautta

Vihdoinkin alkoi varsinainen kesälomani. Viikkoa kesäkuussa en pitänyt lomana sillä silloin siivosin talossa urakalla suursiivouksen. Toki olen tyytyväinen, että siivous on tehty mutta ei se mitään lomaa ollut. Nyt on helle, vähän pyykkiä eikä kissankarvoja sisällä, siis ei paljoa mitään siivousta.

Saaripalstan Sailalta saamani tuoksuherneen siemenet itivät hyvin. Ensimmäiset ovat kukassa ja jestas, että näissä on upeat värit. Tämä vuosi vain ei taida olla mikään tuoksuherneiden vuosi, viime vuonna kukinta oli paljon runsaampaa. Taitaa helteet kiusata.
Samassa vanhassa peltiammeessa kukkii krasseja. Vaaleampi on lajike 'Milkmaid' ja tummempi 'Jewel Cherry Rose'. Kuva ei tee oikeutta krassin upealle kirsikan värille. Tämä väri pääsee ehdottomasti jatkoon. 
Kaikki kasvattamani  samettikukat pitäisi olla lajiketta 'Strawberry Blonde'. En ole muuta kasvattanut ja silti on noin paljon keltaisia kukkia, siemenet siis kaikki omista viime vuoden taimista. Voikohan lämpö vaikuttaa tähänkin.
Krassi 'Alaska Salmon Orange' on yhtä ihana joka vuosi. Vanhassa kasvihuoneessa se kasvaa vanhan puuhellan uunista.
Kerrankin kirahvinkukkani ovat onnistuneet. Kasvien latvat huitelevat kahdessa metrissä, niinpä kukkien kuvaaminen on hieman hankalaa. 
Sadonkorjuu kuuluu jokaiseen päivään. Mansikoita tulee pari litraa päivässä, kurkkuja on kerätty jo runsaasti, yksi päivä vein niitä viisi tyttären perheeseen. Syömme kurkut aika pieninä sillä lisää kypsyy koko ajan. Tänään kävin vielä naapurikylän mansikkamaalla keräämässä kaksi ämpärillistä mansikoita pakastimeen. Enpä muistanutkaan miten mukavaa siellä oli. Sää oli täydellinen, enimmäkseen pilvistä ja + 20. Sopiva tuuli eikä yhtään ötökkää. Täydellinen loman aloitus.
 

12 kommenttia:

 1. Tosi kauniit värit tuoksuherneissä. Kaikki ei kasva yhtä hyvin, kun on jatkuvasti lämmintä.
  Sadetta on tullut melko vähän ja huomaan kasvien avomaalla saavan enemmän irti taivaallisesta sateesta kuin kastelukannusta tulevalla.

  Hyvää satoa saatte.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpö saa kasvit kasvamaan hitaammin. Olemme jättäneet kastelun lähes tyystin ja ihmeesti kasvit ovat sen kestäneet. Pitäisi lorottaa vettä niin paljon että ihan mahdoton urakka.

   Poista
 2. Kauniita krasseja! Luovuin aikoinaan krassien kasvattamisesta, kun keräsivät niin paljon kirppoja, että lehdet suorastaan katosivat kirppojen kitaan. Kiva paikka oranssilla krassillasi onkin asustella :) Lämmin sää on toisteiseksi auttanut hyvän sadon määrässä. Ihanaa lomaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ole pahemmin kirppoja näkynyt krasseissa mutta hyvä tietää, että maistuvat. Kiitos, lomaa on aina mukava viettää :)

   Poista
 3. Kirsikanpunainen krassi on hieno. Muistan minullakin olleen joskus hyvin samanvärinen.
  Mukavasti sielläkin jo omaa satoa korjattavaksi.
  Oikein Ihanaa lomaa sinulle. 😊🌼🌸🌺🦋

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirsikanpunainen on hieno, valitettavasti samassa pussilla oli ilmeisesti myös räikeän oranssin värisiä krasseja. Ei oikein sovi samaan. Tänään keräsin yli neljä litraa oman maan mansikoita, saadaan mansikasta ennätyssato.

   Poista
 4. On mukavaa, että mansikoita kypsyy, Kurkkuja on meilläkin tullut ihan hurjasti. Nauti lomastasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mansikka on odotettu herkku joka kesä. Ja kiitos kurkkuvinkistä, Louisaa on syöty ja on todella hyvä kurkku. Löysin siemeniä jo ensi kesäksi ja oli pakko ostaa etten jää ensi vuonna ilman.

   Poista
 5. Hienon väriset tuoksuherneet. Ilmeisesti helle kiusaa niitä, sillä minusta värit ovat tänä vuonna hailakammat ja kukinta hillitympää. Toisaalta, vielähän ne ehtivät kiihdyttää itsensä vauhtiin. Oletko esikasvattanut krassit, kun ne jo kukkivat. Omani ovat reheviä, mutta vasta pari nuppua näkyvissä. Jewel Cherry Rose on totisesti upea väri ja ihan varmasti luonnossa kuvaakin kauniimpi.
  Oman maan mansikat ovat varmasti kivaa naposteltavaa. Tuosta satomäärästä riittää jo säilöttäväksikin. Meillä kurkkuja kypsyy siihen tahtiin, ettei niitä itse ehdi kaikkia syödä. Olen jakanut ylimääräisiä lapsille ja sisaruksille.
  Otahan lomalla joku hetki ihan levonkin kannalta. Olet sen ansainnut. Eikä näillä helteillä paljon jaksa tehdäkään.

  VastaaPoista
 6. Ai kun kiva, että tuli monensävyisiä ja että värit ovat mieleen! Kannattaa varmaan kerätä kukkia maljakkoon, niin tekevät uusia ja ties vaikka kukinta olisi kesän edetessä rehevämpää.
  Kävin yhdessä puutarhassa, jossa oli tuota Strawberry Blondea ja omistaja mietti samaa: tosi keltaisia olivat. Olivat olleet kukinnan alussa oikean sävyisiä, mutta sitten kun pamahti helteet, muuttui kukkien väri.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)