tiistai 13. heinäkuuta 2021

Pitkä kuuma kesä

Vaikka näin pitkä helleputki ei tee luonnolle hyvää olen myös nauttinut auringosta ja lämmöstä. Puutarhassa kaikki on lähinnä haahuilua ja kastelua. Lapio on saanut levätä, samoin on jääneet välistä kanttaukset ja suuremmat kitkemisoperaatiot.

Arboretumin puoli puutarhasta voi hyvin, siellä ei ihan tien reunaa lukuunottamatta kärsitä kuivuudesta. Ihmeellinen paikka sillä siellä ei edes kastella mitään. Jostain maan uumenista riittää kosteutta viikosta toiseen. Yläpiha on myös yllättävän hyvinvoiva. Alapuutarha jossa on kasvimaa, luumulehto ja uusi kasvihuone on kuivuudesta kärsivä. Siellä sadetin saa olla päällä lähes koko päivän, tosin eilen huomasin ettei onnistu yhtäaikaa jos myös pyykinpesukone ja tiskikone ovat päällä, veden paine ei riitä omassa kaivossa.

Parissa vuodessa tyhjät alueet ovat täyttyneet kasveista. Ja kuten näkyy, kuivuudesta ei ole tietoakaan. Yksinään kasvi ei lurpota eikä nuupota edes pahimmassa helteessä.
Osassa arboretumin perenna-alueista alkaa olla tungosta. Syksyllä on tiedossa kasvien siirtoja.
Yksi lempiyhdistelmistäni, vaaleanpunainen kiiltoleimu, valkoinen myskimalva ja pinkki harmaakäenkukka.
Harmaakäenkukka tosin vaeltelee miten sattuu, tässä se yrittää vallata vanhinta perenna-aluetta.
Jokin päivänlilja. Väri on aika ärhäkkä mutta jollain tavalla tykkään tästä, väri on luonnossa syvempi ja tummempi. Ihan vieressä kasvaa kirkkaan keltainen tiikerililja mutta sitä en mahduttanut samaan kuvaan jotta päänsärky ei iske. Arboretumissa olen oppinut hyväksymään myös kirkkaan kovat värit keltaisesta ja oranssista. Kukkivat kuitenkin vain hetken ja tällä hetkellä ovat vain sopiva väripilkku kaiken yltäkylläisen vihreän keskellä.
Itse siemenestä kasvatettu törmäkukka on mukava onnistuminen. Viihtyy hyvin pienen rinteen aurinkoisimmassa paikassa.

Seuraavat pari päivää taitaa olla ne ennusteiden lämpimimmät, muistetaan ottaa rennosti ja juoda paljon.8 kommenttia:

 1. Nyt olen ollut minäkin sisätiloissa tänään pitää mennä myöhemmin keräämään vadelmat ja katselemaan.
  Minulla on tuota samaa päivänliljaa ja minusta on ärhäkän kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellaista katselua se on nyt puutarhassa, järvessä pitää käydä pulahtamassa useamman kerran päivässä ja sitten jaksaa taas puutarhassa.

   Poista
 2. Kiiltoleimun, malvan ja harmaakäenkukan yhdistelmä on todellakin onnistunut ja kaunis. Oma harmaakäenkukkani on valkoinen, jossa joidenkin kukkien terälehtien tyvessä on hiven pinkkiä. Tykkään siitäkin, mutta tuota pinkkiä harmaakäenkukkaa taidan hommata väripilkuksi muiden perennojen joukkoon.
  Liljoissa ja päivänliljoissa ärhäkätkin värit jotenkin sopivat niiden olemukseen. Keittiön ikkunasta katsellessani näen useita oransseja liljoja, jotka ovat keltaisten ja valkoisten perhosten suosiossa. Vaaleasävyiset eivät kiinnosta pätkääkään perhosia eikä pörriäisiä.
  Puutarhatyöt ovat olosuhteiden pakosta varsin rajoittuneita. Kukapa jaksaisi tällaisessa paahteessa käydä lapionvarteen. Poimin aamulla muutaman litran punaherukoita varjoisemmalta puolelta. Auringossa ei vaan voi olla, eikä varmaan ole järkevääkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon pinkin väritys sopii hyvin tähän aikana kun aurinko porottaa kirkkaasti taivaalta. Eilen kitkin kasvimaata hetken auringossa ja sitten totesin, että varjoon. Loppupäivä menikin kirjaa varjossa lukiessa tai läheisen uimarannan järvivedessä lilluen.

   Poista
 3. Hienoja yhdistelmiä! Minäkin olen suunnitellut muutamien perennojen siirtoja, mutta odotan niiden kanssa vielä elokuuhun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin odottelen, näin kuivalla ei voi siirtää tai istuttaa mitään. Mietin jo, että jätänkö suosiolla uusien ruusujen hankinnat ensi kevääseen, nyt jos ostan niin voi olla niiden surma tämän sään takia.

   Poista
 4. Apua vieläkö voi kelit tulla lämpimämmiksi😬 Ollaan siirretty nurmikon leikkausta mutta tänään oli jo pakko lyhentää. Palaahan se nyt sitten tietysti mutta jossain ennusteessa oli loppuviikolle vähän sadettakin. Kumpa tulisi kohdalle🙏💦

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Torstaille on luvattu tänne +34 astetta. Sade on siirtynyt alkuviikkoon, se vähän masentaa sillä olin pikkasen helpottunut että kastelua voi hellittää. Ei voi. Nurmikko on meilläkin leikattu kun kaikkialta se ei ole palanut, kasvaa kuin häkä osassa puutarhaa.

   Poista

Kiitos kommenteista :)