tiistai 6. heinäkuuta 2021

Correvonin madamen outo kukka

 Kärhö 'Madame Julia Correvon' tuli istutettua niin, että se olisi kiertänyt ussurinpäärynän runkoa. No ussurinpäärynä menehtyi talvivaurioihin ja sen juurelta kasvavat uudet vesat on vielä niin pienet ettei niihin mikään kierry. Madame sai oman tuen ja nyt olen siinä katsellut sen kukintaa. No juttu ei ollut tässä vaan kukkien värissä sillä ilmiö toistuu joka vuosi.

Kun terälehdissä on jokaisessa kukassa 1-2 vihreää lehteä. Vihreät osat ovat kurttuiset ja enemmän lehtimäiset kuin terälehtimäiset. Osaako kukaan kertoa mistä ilmiö johtuu?
Tässä vielä toinen kuva madamen omituisesta kukasta.
Korkeutta madame on kasvanut paljon, uusi tuki jäi heti liian lyhyeksi. 
Muutkin kärhöt voivat hyvin, niistä lisää kunhan kukkia avautuu vähän enemmän.


17 kommenttia:

  1. Hianosti jo kukkii. Ei mitää hajua mistä johtuu, mutta mullon sama ilimiö 'Söderteljen' kohoralla. Julialla enoo sitä muistaakseni nähäny.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla 'Södertelje' kasvaa suurempana ku koskaa, enkä muista kylijes kasvavas 'Blue Angel's koskaa vastaavaa nähäneheni. Ja annan kasvaa jatkoski.

      Poista
    2. Tuolla alla on Minnalla hyvä vastaus. Seuraan nyt kärhöä ja jos siinä ei nyt aukeavissa kukissa ole vihreää niin kärhö saa jäädä. Tämä kärhö on ainut puutarhan kärhöistä joka kasvaa avomaalla ilman mitään suojaa, mietin olisiko syy olla siinä koska muissa kärhöissä vihertymää ei ole.

      Poista
  2. Tämä tauti on tuttu, koska olen lukenut kaiken käsiini saatavan materiaalin kärhöjen taudeista juuri (erityyppistä ongelmaa omissa kärhöissä)! Googlaa "green flower disease + clematis" jos haluat lisätietoa. Kyseessä on fytotoplasman aiheuttama erittäin tarttuva bakteeritauti. Voi helposti tarttua kärhöistä toisiin (ja muihinkin kasveihin) joten suositellaan kyseisen kasvin hävittämistä. Ilmeisesti kylmät talvemme vaikuttavat varsinkin isokukkaisten kärhöjen osalta tautien kehittymiselle. Ehkäpä tuo kärhö tappoi Ussurinpäärynän siihen tautiin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kävin katsomassa ja nyt kyllä harmittaa ihan sikana jos kärhö pitää hävittää. Olisikohan tuosta syytä olla yhteydessä Eviraan jos kerran voi levitä muihin kasveihin. Ussurinpäärynä kuoli sille hyvin tyypilliseen talvivaurioon jossa liian aikaisin kasvuun lähtenyt kuoren sisäinen jälsikerros jäätyy.

      Poista
  3. Onpa tosiaan erikoisen näköinen! Hyvä juttu, että Samettihortensia yllä sen tunnisti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erikoinen näky ja enpä olisi uskonut bakteerin aiheuttamaksi.

      Poista
  4. Erikoisen näköinen, voisi tosiaan ajatella, että jokin tauti Juliaa vaivaa. Minulla kuoli luumupuu, jonka kyljessä majaili pikkuruinen Blue Angel. Nyt kärhö on jo reippaaasti ylittänyt kuolleen luumupuutukensa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ussurinpäärynän kuolema harmittaa, pitää jossain vaiheessa hankkia uusi. Ja harmittaa jos kärhö pitää hävittää.

      Poista
  5. Outo juttu. Onneksi Samettihortensialla oli tietoa ilmiöstä ja aiheuttajasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muuten olisi kyllä jäänyt arvoitukseksi jos Samettihortensia ei olisi tiennyt.

      Poista
  6. En olisi tiennyt asiasta, mutta Samettihortensian tieto kuulostaa vakuuttavalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin tutkailemassa sivustoja jossa tästä puhuttiin. Suomen kielellä ei taida löytyä mitään tietoa.

      Poista
  7. Erikoisen näköinen kieltämättä. Tuleeko tuollaisia kukkia enemmänkin joka vuosi vai pelkästään ensimmäisiin kukkiin? En lähde Samettihortensian diagnoosia kokonaan teilaamaan, mutta lukemani perusteella en vielä vauhkoontuisi. Jos poikkeavuutta tulee vain yksittäisiin (samoihin aikoihin aukeaviin) kukkiin mutta seuraavat näyttävät normaaleilta, kyseessä on vain liian kylmät säät kriittisellä hetkellä kukka-aiheen kehitystä. Vioitus ilmenee vasta viikkojen päästä. Jos teillä oli kylmää jaksoa touko-kesäkuun vaihteessa, se voi olla hyvinkin syypää tuohon. Meillä on ollut joka vuosi jossain kärhössä yksittäisiä kukkia, joissa on vihreää. Yleensä 'Justassa', joka nousee ja kukkii ensimmäisten joukossa ja altistuu ihan varmasti viimeisille keväthalloille.
    Jos noita vioittuneita kohtia tulee pitkin kesää eri aikaan aukeaviin kukkiin ja useampaan versoon eikä muutaman viikon sisällä ole ollut niin kylmää jaksoa, että se selittäisi vioituksen, olisin varmaan itsekin jo harkitsemassa kärhön hävittämistä ihan vain varmuuden vuoksi. Asioista on hyvä ottaa selvää ja tiedottaa muitakin, sillä aina on mahdollisuus sille, että joku vakavakin tauti tai tuholainen lähtee leviämään puutarhasta toiseen. Liikaa ei kuitenkaan kannata panikoida, sillä poikkeavat sääolot tai kasvuolosuhteet aiheuttavat suurimman osan kasvuhäiriöistä. Tuosta taudista ei löytynyt kovin paljoa tietoa, joten tuskinpa se mitenkään hirmuisen yleinen on. En siis itse vielä huolestuisi kovin paljoa tai alkaisi tekemään hätiköityjä ratkaisuja, vaan seurailisin tilannetta ainakin elokuun loppuun saakka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna <3 Tämä oli hyvä neuvo. Kävin katsomassa madamea ja osa kukista on normaaleja, itse asiassa kun tarkkana katsoin niin suurin osa. Teen nyt niin, että leikkaan vihrettyneet kukat pois ja katson tuleeko niitä lisää. Jos ei tule niin sitten hyvä juttu, jos tulee niin katsotaan asiaa uudelleen.

      Poista
    2. Tuo vihertyneiden kukkien leikkaaminen on hyvä ajatus, niin on helpompi seurata, tuleeko niitä lisää. Pidetään peukkuja! Raportoihan jossain vaiheessa kesää, miltä tilanne näyttää :)

      Poista

Kiitos kommenteista :)