keskiviikko 28. heinäkuuta 2021

Yhden ruusun ylistystä

Ruusujen kausi ei ole vielä ohi, osa on kukintansa kukkinut mutta osasta saadaan nauttia pakkasiin asti. Olen istuttanut rosarioon aikaisemminkin Easy Elegans-ruusuja mutta huonolla menestyksellä. Viime vuonna ostin taas kaksi uutta kun tuli alennusmyynnissä vastaan. Ensi kertaa sain molemmat ruusut selviämään talvesta vaikka istutin ne loppuvuodesta. 

Ruusu 'Music Box' on kasvanut hyvin, se on tehnyt uusia versoja kiitettävän paljon vaikka keväällä näytti huonolta.
Kukkanuppuja muodostuu lisää ja lisää, kukintaa on luvassa pitkäksi aikaa ellei tänään alkavat sateet pilaa kukintaa.
Ruusun kukat aukenevat kellertävinä ja muuttuvat vaaleanpunaisen kautta pinkkireunaisiksi. Toinen ruusuista on 'High Voltage' mutta sen kasvu on ollut huomattavasti hitaampaa. Nuppuja on ja toivottavasti näen kukatkin. Easy Elegans-ruusujen etu on omajuurisuus, siksi haluaisin niiden menestyvän myös minun puutarhassa.
Yllättävä menestys on ollut myös äitienpäiväruusulla joka kukkii ihanin pyörein punaisin kukin. Leikkaan tästä kukinnan jälkeen versot reilusti poikki ja heti alkaa kasvamaan uutta ja kohta on jo uusia nuppuja ilmestynyt. Tämäkin kukkii syksyllä viimeisten joukossa.
Olen miettinyt uudelle kasvihuoneelle vievän kulkuväylän reunuksen istutuksia. Ruusukuja voisi olla hieno mutta ehkä tuossa on sittenkin perennojen paikka. Pitäisi löytää matalana pysyvä omajuurinen ruusu joka ei leviäisi liikaa ja kestäisi koko päivän paahdetta ja sellainen taitaa olla mahdottomuus.
Tänäkin vuonna on tullut tehtyä alelöytöjä. Tosin vähemmän kasveja. Ostin 150cm korkeaa verkkoa -70% alesta. Yhdelle rullalle oli tarve mutta kolme ostin. Saanpahan kerralla korkeammat verkot kasvaneille taimilleni.


18 kommenttia:

 1. Ai kun hyvä verkkolöytö! Ja ihastuttavat ruusut, minustakin äitienpäiväruusussasi on tavattoman kauniit ja kaunismuotoiset kukat.
  Miten olisi kotimainen 'Syke' -ruusu tuohon miettimääsi paikkaan? Se ei kasva lainkaan niin korkeaksi kuin 'Ilo', 'Sointu' ja jotkut muut kumppaninsa, olen nähnyt sen täysikasvuisena reilun metrin korkuisena ja saman levyisenä puskana. Siinäkin tuollaiset löyhän pallomaiset kukat, jotka avautuvat hieman enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Verkot olivat hyvä löytö, olen tyytyväinen. Täytyykin googlettaa Syke-ruusu, Ilo jo tuossa kasvaa kivien vieressä. Puolimetrisen ruusun kun löytäisi.

   Poista
 2. Kauniita ruusuja. Minä olen ollut tyytyväinen Easy Elegans- ruusuihin. Tänä keväänä hankin ’My Girl’in ja se on kukkinut hyvin kauniisti samoin, kuin aiemmin hankkimani Pinktopiakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt uskallan hankkia Easy Elegans-ruusuja lisää tämän kokemuksen myötä, niissä on monta kaunista väriä.

   Poista
 3. Hyvä, että ruusut selvisivät talven yli. Käytävä kasvihuoneelle kyllä korostuu, jos ympärillä on kasveja. Toivottavasti löydät mieluisat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikenlaista on jo mielessä, katsotaan mikä toteutuu.

   Poista
 4. Verkkoa ei voi olla liikaa, eikä se pilaannu varastossa. Ruusujen kukinta pakkasiin asti kuulostaa hienolta ja mitäkaunottaria sinulta löytyykään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Verkkoa tarvitaan aina ja 150cm on just hyvä korkeus jäniksiä vastaan.

   Poista
 5. Verkot olivat hyvä alelöytö, niitä tarvitaan varmasti taas syksyllä.
  Kiva oli tutustua näihin ruusuihisi, minä pohdin myös sopivaa kohtuullisen matalana pysyvää pensasruusua, joka ei olisi kovin hanakka tekemään juurivesoja. Kauniskin saisi olla. Kiinnostavaa seurata, miten kasvihuoneesi edusta alkaa muotoutua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisää verkkoa tarvitaan, moni kasvi on kasvanut matalan verkon yli. Ensi vuonna voi jo ehkä alkaa tehdä nyt peitossa olevia alueita.

   Poista
 6. Erinomainen verkko-ostos. Niitä ei ole koskaan liikaa ja rahaa niihin saa uppoamaan. Sen huomaamme, kunhan taas syksy koittaa.
  Ruusukuja olisi kyllä hieno tuossa kasvarin edustalla, mutta ymmärrän epäröintisi syyt. Juurivesat olisivat viho viimeinen riesa. Löytyisiköhän hyviä ideoita jostain siirtolapuutarhasta? Niissähän on usein perennoiden reunustamia polkuja portilta mökille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Verkolle löytyy aina käyttöä ja nyt voin taas laittaa muutaman huonon viritelmän pois.Juurivesat olisivat katastrofi kun muut kasvit olisi istutettu. Siirtolapuutarhat on hyvä idea, kiitos!

   Poista
 7. Hyvä verkkolöytö! 150-senttiset verkot pitävät jänikset aika pitkään poissa puiden ja pensaiden kimpusta ennen kuin tarvitsee itse tarttua lumilapioon. Meillä on suurin osa 120-senttisiä kun ei ole ollut tarjolla korkeampia juuri silloin kun on itse osunut paikalle. Nekin kyllä suojaavat aika pitkään.
  Kasvihuoneelle johtavasta polusta tulee näyttävä, laitoitpa mitä istutuksia tahansa polun varrelle. Oletko harkinnut kaariporttia ja siihen kärhöjä ja/tai köynnösruusuja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 150cm on hyvää, korkeampaa on hankala käsitellä. Kaariportti on mietinnässä mutta en halua liian peittävää tuohon. Kasvihuoneen oikealle sivulle tarvitsen kaariportin, sinne on on tulossa pari kärhöä.

   Poista
 8. Kauniita ruusuja. Eikö ole ihanaa kun pääsee istuttamaan ihan uutta aluetta 😁 mutta siihen kyllä uppoaa eräskin perenna puska.
  Mielenkiintoista seurata mitä siihen tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ihanaa tehdä uutta mutta kasveja menee mieletön määrä, onneksi pystyn jakamaan tätä useammalle vuodelle.

   Poista
 9. Vasta viime vuosina olen lämmennyt ruusuille ja nytkin niitä odottaa tuolla istuttamista useampia. Täytyy tehdä uudelleen järjestelyjä, että saan kaikki mahtumaan :)
  Upean näköinen kulku tulossa kasvihuoneelle ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusuissa on paljon upeita kasveja ja osa pysyy hyvinkin kurissa eikä tee juurivesoja, ne ovat hyviä.

   Poista

Kiitos kommenteista :)