sunnuntai 25. heinäkuuta 2021

Vielä vähän

 Helteet palaavat tänään hetkeksi, se sopii vaikka eniten odotan sadetta. Kun olen tämän postaukseni kirjoittanut, on mentävä virittelemään sadetin taas uuteen kohtaa perennapenkissä. Kuivuuden sietämisen auttamiseksi, olen katkonut monista perennoista jo varsia pois, tänään lähtee kaikki tähtiputket. Kuvittelisin niiden sietävän kuivuutta paremmin kun ei tarvitse keskittyä siementen tuottamiseen tai kukintaan. Ja onhan ruskettuneet kasvit myös hieman epäesteettisiä.

Hortensia 'Lime Rickey' on kovin valkoinen, vihreä vaihe ohitettiin tyystin. Uskon valtavalla lämmölle olleen vaikutusta asiaan.
Siirsin muutaman pienen punaisen 'Red Velvet' tiikerililjan jakosipulin valkoisten kiiltoleimujen kupeeseen. Tämä punavalkoisen yhdistelmä oli silloin mielessä. Aika herkku pari.
'Pink Annabelle' hortensia on niitä harvoja joita olen kastellut. En halunnut menettää tämän kukintaa. Alakulmassa näkyy miten keijunkukka 'Paprika' on hätää kärsimässä, sille täytyy muistaa viedä vettä oma kannullinen.
Ja vielä vähän rakastamaani laukkaa ja sen pallokukkia. 
Allium 'Pksmense' ei ole nauttinut helteistä, se taitaa olla vuoriston kasvi ja tottunut hiukan erilaiseen ilmastoon.
Sen sijaan laukka 'Ping Pong' on nauttinut lämmöstä ja on suuresti pölyttäjien suosiossa. Kimalaisia ja neitoperhosia vierailee laukan kukinnoissa ahkerasti. Löysin tätä laukkaa viime syksynä Lidlistä ja ostin ihan vain sen hauskan nimen takia. Laukka talvehti hyvin ja kukkii vasta nyt. Jos suinkin tätä tulee uudestaan myyntiin niin ehdottomasti ostan lisää. Tähän aikaan kesästä kukkivia laukkoja ei ole montaa lajia.
Vielä vähän punahattuja jotka nekin ovat kimalaisten ja neitoperhosten suosiossa. 'Ping Pong' laukat näkyvät kuvan oikeassa yläkulmassa. Kasvavat aika korkeiksi mutta pysyvät hyvin pystyssä.

Loppuun pieni varoituksen sana liljakukoista. Löysin eilen yli 20 aikuista kukkoa liljoistani. Listin kaikki kuoliaaksi. En tiedä olivatko tämän kesän kuoriutuneita kukkoja vai munimaan tulleita yksilöitä mutta kannattaa tarkkailla omia liljoja, kukkoja on liikkeellä.


23 kommenttia:

 1. Auts. Täytyykin käydä tsekkaamassa liljat. Kukkoja olen kovasti tarkkaillut, yhden olen listinyt.

  Hauska laukka tuo Ping Pong. Laitan nimen mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään löytyi 6kpl lisää kukkoja. Lyimyilivät lehtien alapinnoilla enkä olisi huomannut ellen olisi kurkkinut niitä hyvin alhaalta, lähes maasta. Ping Pong on ihana, sen lehdet eivät ole yhtään kellastuneet vaikka on näin kuivaa.

   Poista
 2. Ihana väripari on tosiaan tuo punavalkoinen! Hyvin komppaavat toisiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollainen punainen on kaunis yhdistettynä puhtaan valkoiseen.

   Poista
 3. Minäkin olen katkonut jo osan perennanvarsista ja lisää pitäisi vielä karsia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain pitää koittaa tehdä kasvinsa pelastukseksi.

   Poista
 4. Ny enoo nähäny yhtäkää kukkoa. Kop, kop. Vuasi sitte söivät melekee kaikki lilijat leherettömiksi. Alakukesästä oon niitä ahkerasti keränny. Ihanasti sopii tua happomarija hortessan viärelle. Neitoperhosia näkyy tänään enemmänki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkoja oli viime vuonna vain muutama, nyt on joku suurin mahdollinen invaasio meneillään. Happomarja on mun lemppareita, siinä on upea väri, lajike on 'Orange Rocket'.

   Poista
 5. Tosi herkku yhdistelmä tuo punavalkoinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, tuollainen tummanpunainen on hieno väri mutta sitä ei monessa kasvissa ole.

   Poista
 6. No on kyllä mojova pari, samoin tuossa ekassa kuvassa happomarjan kanssa. Hei onko happomarjassa piikkejä? Olen sitä monesti ihaillut.
  Pakko on sadettaa, muuten kasvit kuolee eikä kukkia synny. Teimme miehen kanssa eilen kierroksen pihalla ja katkoin joitakin perennoja jo alas minäkin ja siistittiin muutenkin: kukkineet varret pois ja joistakin isolehtisistä alimmaisia, huonoja pois ym. Kummasti siistiyty. Illalla vielä sadettaja nauhuksille ja kyllä se siitä taas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Happomarjoissa on piikkejä, joissain enemmän ja joissain vähemmän. Tänään alkaakin sitten sadekausi jos katselee sääennustuksia, taitaa olla sellaista äärilaidasta toiseen menoa.

   Poista
 7. Kummassakin ensimmäisessä kuvassa on aika herkut väriyhdistelmät. 'Ping Pong' -laukka on nimeä myöten hieno tuttavuus. Pitääpä laittaa mieleen, jos niitä tulee tänä syksynä myyntiin. Loppukesällä on paljon perhosia ja pörriäisiä, jotka eivät varmasti pistä pahakseen vielä yhtä mesibaaria lisää. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perhoskasveja ei kai voi olla liikaa. Ping pong kannattaa ehdottomasti hankkia, se on tällä hetkellä yksi puutarhan suosituimmista kasveista.

   Poista
 8. Minäkin olen juottanut Pink Annabelleä ja muita hortensioita, niillä kun onkukintavaihe menossa. Olen myös ahkerasti poistanut kukintoja monista kuihtuneista perennoista uuden kukinnan toivossa. Nyt odotan taivaan lahjaa, sadetta. Kunnon sade pelastaisi nyt paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sadetta saatiin ja lisää saa tulla, ei ole vielä tehnyt syväkastelua.

   Poista
 9. Minulla on se tuomasi laukka yhden kukan verran kukassa, se on aivan hurmaava. Istutin se mökkipolun päähän, josta huomaan sen aina ohi mennessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ihana laukka ja tänään meillä oli aivan täynnä perhosia ja kimalaisia.

   Poista
 10. Laukat on kyllä ihania tykkään. Tuo Ping Pong minunkin pitää muistaa ja onko tuo toinen laukka se Týristä ostettu ❓
  Pink Annabella on myös minulla ja se on kyllä aivan ihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toinen on Virosta tuotu, myytiin siellä nimellä narsissilehtinen laukka. Annabellea taidan hankkia lisää johonkin toiseenkin kohtaan, on se niin kaunis.

   Poista
 11. Punainen tiikerililja ja valkoinen kiiltoleimu ovat kyllä upea pari!
  Minä löysin meiltä ensimmäistä kertaa tänä vuonna liljakukkoja! Ensin niitä oli jotenkin hankala listiä, mutta kun useita oli näkynyt, se käy nykyään sujuvammin... kuten niiden toukkienkin tuhoaminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensin ajattelin etten voi listiä kukkoja paljain käsin mutta nyt hyvin menee, ei tee enää heikkoa. Toukkien kanssa on oltava hanskat mutta ne eivät lähde karkuun sillä aikaa kun etsii hanskat käteensä. Seitsemän kukkoa listin tänään.

   Poista
 12. Minä ostin just Ping Pongeja Lidlistä. kerrankin ennätin saada 😂 Hollolassa oli hyvin vielä valikoimaa

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)