keskiviikko 14. heinäkuuta 2021

Salkoruusun uuvahtanut matkaaja

 Salkoruusuja on tänä vuonna puutarhassa paljon. Kaikki viime vuonna laitetut ovat talvehtineet ja keväällä esikasvatetut uudet taimet ovat lähteneet hyvään kasvuun. Värit ovat osin yllätys sillä sotkin kaikki siemenpussien pohjat keskenään enkä merkinnyt lajikkeita ylös, siemeniä kun oli enää niin vähän jäljellä. Ja osassa pusseissa ei tainneet värit pitää ihan paikkaansa.

Kimalainen oli uuvahtanut ja jäänyt pötköttelemään yhden salkoruusun kukinnon sisään. Helle uuvuttaa nyt kaikenkokoisia puutarhan eläjiä.
Kahdessa salkoruusussa on jo kukkia, ennätysaikaisin. Toinen on tämä kerrottu pinkki ja toinen ihanan haalean vaaleanpunainen. Sen kuvia en näköjään ollutkaan siirtänyt kamerasta koneelle. No, saatte niitä myöhemmin.
Myös kissat ovat olleen uupuneita. Jalo uuvahti nurmikolle, joka ilmeisesti tuntui viileältä. Itse istuin vieressä ja luin kirjaa, myöskin hitusen uupuneena. Alma viihtyy talon alla rossipohjassa jossa on aina viileää. Iines on taas parin päivän reissulla joita tekee aina helteisillä keleillä.
Omenoita saadaan jokunen, maistiaisia joistain puista ja tästä Pirjasta ehkä piirakkaomenat. Ja sehän riittää.
Perhosia on näkynyt ilahduttavan paljon. Sitruunaperhonen tuntui tykkäävän harmaakäenkukasta.
Tätä saunan ikkunakarmilla levähtänyttä perhosta en tunnistanut, piti googlettaa mikä voisi olla. Perhostietämykseni on näköjään kovin rajoittunutta. Herukkaperhoseksi päättelin. Ja sitten päättelin tämän toukkien syöneen herukka- ja karviaispensaitani.
Punaiset kärsämöt näyttävät jääneen puutarhassani yhden kesän iloksi. Onneksi on tämä Oravan kesäpesän Katilta saatu kärsämö jonka nimen olen jo unohtanut. Väri on ihana liilaan taittava vaaleanpunainen.

Nyt taidan lähteä päivän ensimmäiselle uinnille, sen jälkeen on hyvä olla hetken puutarhassa märkä uimapuku ja mekko päällä.


9 kommenttia:

 1. Tämä jatkuva kuumuus kyllä puristaa mehut lähes kaikista. Yllättävän hyvin perenna-alueet o kuitenki pärijänny. Vanhimmat alueet eivät oo moksiskaa. Perhosia on onneksi ny normaalia enemmä liikentees. Salakoruusut o näyttäviä, mutta mulla kokeelematon paikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vie mehut, kolme kertaa kävin uimassakin eikä virkistänyt yhtään, vesi on nyt niin lämmintä. Viime kesä oli surkea salkoruusuille, kaikki eivät ehtineet kukkia, tuntuvat tykkäävän helteistä.

   Poista
 2. Salkoruusut ovat näyttäviä ja kauniita. Harmaakäenkukat näyttävät nauttivan helteestä ja kukkivat nyt yltäkylläisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään salkoruusuista vaikka ne eivät aina talvehdi tai ehdi kukkia kesän aikana. Vielä kun niiden kukinnoissa olisi myynnissä enemmän valikoimaa.

   Poista
 3. Kauniit salkoruusut. Hienoa, että ne viihtyvät teillä. Uupumiskohtauksi tulee ajoittain ja pakko välillä pötköttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viileä ja ilmastoitu auto on ollut hyvä, saa hetken helpotusta vaikka lämmin ilma hyökkää heti päälle kun poistuu autosta. Salkoruusut viihtyvät tänä vuonna erityisen hyvin.

   Poista
 4. Ihana rimsuhelmasalkoruusu. Sen kukassa on pionimaisuutta.
  Tässä helteessä uuvahtaa kissat ja kissojen omistajat. Ehkä pitää kohta etsiä jonkun talon rossipohja ja ryömiä sinne viilenemään.

  VastaaPoista
 5. Upea salkoruusu, huikea väri. Elelen jännittäviä aikoja, elämäni ensimmäiset salkoruusut ovat nuppuvaiheessa 😊 ja uusia taimia kasvamassa. Ovat vielä purkeissa, ovat helppoja kastella tuossa terassilla. Pitäis saada maahan kasvamaan.
  Helle näännyttää kohta kaikki.

  VastaaPoista
 6. Sama kärsämö on minullakin kukassa. Sen nimi on kokonaisuudesaan komea Achillea alpina ssp. camtschatica 'Love Parade'.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)