maanantai 5. heinäkuuta 2021

Uuden suunnittelua

 Eilen istuskelin pihakeinussa ja suunnittelin paperille mitä kasvihuoneen viereen muotoutuvaan uuteen istutusalueeseen haluaisin laittaa. Ilmiselvä auringonpistos tai muu aivohäiriö sillä vain harvoin laitan mitään ylös paperille. Nyt se tuntui hyvältä tavalta jatkaa suunnittelua.

Edustan molemmat puolet ovat pressun alla. Keskellä olevasta käytävästä tuli nyt sitten suora ja leveämpi. Iso pata ei jää tuonne kiven päälle, se odottelee siinä vain lopullista paikkaansa ja on pois tieltä.
Kuivaa on kuin saharan autiomaassa. Tein alueen taakse pienemmistä kivistä kivimuurin rajaamaan istutuksia ja samalla se luo jatkoa kasvihuoneen toisella puolella olevalle kivimuurille. Muuri tarvitsee vielä 1-2 kerroksen korotuksen mutta korotuksen aika on vasta kun sää on sopiva kivien tuontiin toiselta puolelta tonttia. Kanto on putsattu ja sen eteen tulee korotettu istutusalue joka on rajattu kivin. Korotettu istutusalue on mahdollista tehdä jo nyt, muu vaatii ison kuorman multaa ja sitä ei vielä ole.
Kuvassa keskellä näkyvien kivien oikealle puolelle tulee myös kulkuväylä, siitä en osaa sanoa onko kivituhkakäytävä vai teenkö sen tasaisista kivistä, nurmikko pitää peittää tästäkin sillä kaikki näkyvä maa kuvasta tulee istutuksille. Kasvihuoneen sivun vieressä näkyy kivikasa johon säästin kaikki tasaiset kivipolkuun kelpaavat kivet. Niitä löytyy tontilta lisää. Kasvihuoneen viereen missä on ruskea katekangas suunnittelin jonkinlaista porttia. Sain keväällä hyvän alppikärhön taimen ja tuossa olisi sille oiva paikka kaareen kiemurtelemaan.
Uudelle alueelle tulee paljon siirtotaimia omasta puutarhasta. Ainakin valkoista pionia, pallohortensia, ehkä yksi syreeni, ruusuherukka ja liljoja. Taimikaupoilla kävin katsomassa huvennutta valikoimaa. Jotain löytyi. Yksi uusi happomarja jonka lajiketta en muista, kasvaa pieneksi pallomaiseksi pensaaksi. Toinen pensas on heisiangervo 'Jefam' Amber Jubilee joka vaihtaa väriä koko kasvukauden. Takana pilkottaa heinä joka myytiin nimellä elefanttiheinä. Kokeiluun vaikka kaikki aikaisemmat heinäni eivät ole olleet talvenkestäviä. Edessä on matala maksaruoho lajiketta 'Lime Zinger', kattomehitähti ja sen vieressä tumma maksaruoho. Kovin tummat hankinnat mutta hyvin toisiinsa sopivat värit. Toistaiseksi saavat olla astioissaan ja istutus vasta sitten kun sää viilenee ja on luvassa sateita.10 kommenttia:

 1. Kyllä tulee ihana alue. Nyt on tosiaan niin kuuma, että minäkin odotan parempia istutussäitä, kun kastelu sinne tänne istutettujen kasvien on tosi työlästä ja helposti unohtuu jokin.

  Hyviä ostoksia teit. Sinulla alkaa olla hyvin myös omasta puutarhasta siirtotaimia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko odotella viileämpää keliä ja sateita. Tänään laitoin kaikki uudet taimet "kylpyyn" imemään vettä ruukkuihinsa, osan vaihdoin suurempaan ruukkuun kun se missä taimi oli tuntui liian pieneltä. Suurempi multatila pitää paremmin kosteutta. Ruukkuja on helpompi kastella kun ovat yhdessä ja samassa paikassa.

   Poista
 2. Tuloo mahtavan kokooset istutusalueet! Jo vanhemmasta puutarhasta saaki hyvin jakopaloja omasta takaa. Saa eres jotaki täytettä, ettei tartte kaikkia ostaa ja aina joku o "vääräs" paikas. Hyviä ostoksia teit. Tuata Jefamia mäki haluaasisin, mutta voi kasvaa meikälääsen penkkiihin liian suureksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän turhankin iso alue, pitää miettiä sinne hyvät kulkureitit ja hoitopolut. Jefamista voi tulla suuri, mietin, että se voisi olla kivimuurin takana kiva taustakasvi.

   Poista
 3. Ah, tuosta tulee kyllä tosi kaunis alue! Hyvä, että löydät sopivia kiviä vaikka minkälaisia. Suunnitelmasi kuulostavat innostavilta. Löysit kivoja kasveja ja tuo 'Lime Zinger' oli minusta tosi kivan värinen, ostin sitä viime vuonna.
  Nyt sinulla onkin harras suunnittelu edessä; mitä laittaa minnekin ja millä tavoin yhdistelee eri kasveja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lime Zinger lumosi heti värityksellään. Kaunis kuin mikä ja toivottavasti on kestävä. Armotonta suunnittelua :)

   Poista
 4. Voin nähdä silmissäni kuinka kaunis alueesta tulee.

  VastaaPoista
 5. Hyvät kasvivalinnat ja miten mahtavan kokoinen temmellyskenttä! Kanto tulee kivasti esille, kun se saa oman korotetun istutusalueen ympärilleen. Varmaan sinulla jo sormet syyhyävät päästä laittamaan aluetta valmiiksi? Suunnittelun iloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sormet syyhyää mutta näin kuivalla ei voi mitään tehdä, hyysään sitten niitä muutamaa kasvia jotka on tullut jo hankittua.

   Poista

Kiitos kommenteista :)