torstai 18. kesäkuuta 2020

Kukkoilua

Puutarhassa on uusi vitsaus, liljakukot. Niitä on ollut tässä asutun 15 vuoden aikana tasan yksi jo monta monta vuotta sitten kunnes tänä kesänä kolahti. Olen löytänyt parin viikon sisään kuusi kukkoa ja ties kuinka monta on jäänyt löytymättä. Epäilen alkuperäksi salamatkustusta jonkin liljan ohessa. Jokainen kukko on kohdannut kovat kohtalon, sormien väliin ja naps. Kukkoja en kuvaillut, puutarhassa on nyt muuta paljon kauniimpaa.
 Puolikerrottu punalehtiruusu 'Nova' päätti olla tänä vuonna kunnolla kerrottu. 
 Kaikkien kerrottujen kukkien äiti on kuitenkin oranssi idänunikko. Kukkiessaan varsinainen sekasotku mutta ihana joka vuosi.
 Olin luullut japaninesikkoa menetetyksi. Löytyi kolme siementaimea joista kaksi kukkii. Oikea ilo ja onni.
 Monella on menossa lupiinin hävitys kuten minullakin. Hävittäminen ei kuitenkaan koske kirjolupiinia joka kukkii ensimmäistä kertaa puutarhassani.
Kukassa on uskomattoman hieno rubiinin punainen sävy. Varmuuden vuoksi napsin kukat heti kukinnan jälkeen pois ettei pääse leviämään.
 Lempiruusujen joukosta löytyy 'Paimio' joka on puutarhan ensimmäisiä kukkivia ruusuja. Kuvat on otettu eilen ja tänään kukinta on jo melkein ohi. Helle kiihdyttää muutenkin nopeaa kukintaa.
 Joku yrittää olla kukkona tunkiolla ruusuissakin ja tekee niiden terälehtiin sinällään ihan kauniita reikiä, kuin rei'ittäjällä tehtyjä.
Ruususorapihlaja tekee ensimmäistä kertaa enemmän kuin yhden kukkatertun. Tämä on ensimmäisiä kasveja joka näkyy kun ajetaan autolla pihaan. Ilman kukkia kovin näkymätön mutta kukkien kanssa hieno näky. Malttamattomana odotan vuotta kun pieni puu on täynnä kukkia.

Puutarhassa en ole ehtinyt kuin piipahtamaan, innostuin kittaamaan navetan ikkunoita ja enää ei puutu kuin puolitoista pokaa, sitten on valmista eikä ikkunoista puuta kuin kerros maalia. Taidetaan saada pokat heinäkuussa paikoilleen karmeihin.

16 kommenttia:

 1. Minulle vieras laji tämä liljakukko, mutta olen ymmärtänyt blogeista, että varsinainen riesa on tämä. Aika kuuma ollut varmasti kittaushommissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen ymmärtänyt että liljakukosta voi saada sitkeän tuholaisen. Toivottavasti ei jämähdä pihaamme. Navetetassa on ollut mukavan vilpoista, sinne on ollut jopa kiva mennä hellettä pakoon.

   Poista
 2. Kaunis ’Nova’.
  Minäkin olen löytänyt liljakukkoja liljoista ja ne ovat meillä lähes jokavuotinen riesa.
  Nuo reiät ruusun lehdellä näyttäisivät olevan kirppojen aikaansaannosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä oliko kirppa, näin kaksi kertaa sellaisen leppäkerttua vähän suuremman kovakuoriaisen ruusussa, ei ollut kuitenkaan vattukärsäkäs. Hyvin tuntui maistuvan, oli sitten lounaalla kuka tahansa :)

   Poista
 3. Ihana japaninesikko. Minulla on sellainen esikko mikä on perenna arvonnassakin mukana se ensimmäinen se häviää joka syksy kokonaan pois ja nousee kyllä aina keväällä. Tuota lupiinia minullakin on eikä ole levinnyt mihinkään, tosin leikkaan myös heti kukkavanat poikki. Kaunis on myös ruususi reijitettynäkin. Meillä on varjoliljoissa kotona vaikka kuinka paljon kukkoja ja kun niitä ei kerkiä vartioimaan siellä ovat syöneet ne ihan reijille. Olen ajatellut tuoda ne kaikki tänne mökille täällä ei ole kukkoja ainakaan niissä varjoliljoissa mitä täällä on. Hyvää juhannusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on kaluttu liljojen reunoja ja nyt löysin liljoista irronneita lehtiä, purevatko niitäkin poikki? Esikot ovat suloisia mutta vähän turhan kranttuja.

   Poista
 4. Me jouduttiin luopumaan liljoista kokonaan valtavien liljakukkotoukamäärien takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi harmi. Tuollaista ötökkäinvaasiota ei toivoisi kenellekään.

   Poista
 5. Kaunista!
  Meilläkin näkyy joskus muutamia liljakukkoja, mutta onneksi niistä ei ainakaan vielä ole kovin suurta riesaa tullut.
  Kaunis tuo ´Nova` reijitettynäkin. Luin juuri jostain ajatuksen, että jos kasveissasi on reikiä, tiedät, että puutarhasi on monimuotoinen ja elävä.
  Vain myrkytetyssä ja epäluonnollisessa puutarhassa on täydellisiä lehtiä.
  Minusta se oli jotenkin niin lohdullinen ajatus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmeen hyvin on aikaisemmin säästytty liljakukoilta. Pitää olla tarkkana ja kerätä kaikki pois mitä näkee. Ihan hyvä ettei puutarhassa ole liian täydellistä, pitää olla sijaa ötököille, paitsi liljakukoille.

   Poista
 6. Lupiini ja Paimionruusu kolahtivat :) Ei kyllä Japaninesikossa eikä ruusuorapihlajassakaan vikaa ole. Vai ryöpsähti ne kukkoileen sinulle! Täälläkin ollut hyvin harvoin liljakukkoja, ehkä yhtenä vuonna muutama. Täytyypä seurata.
  Hyvää juhannusta sinulle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo lupiini on aivan ihana! Paimiota voin suositella, on ollut muutaman vuoden eikä ole tehnyt holtittomasti juurivesoja. Kiitos samoin, hyvää juhannusta.

   Poista
 7. Aiempina vuosina liljakukkoja on ollut pari hassua tai ei yhtään. Tänä vuonna olen listinyt niitä yksittäin ja pareittain kymmeniä. Ainoa ötökkä, jonka otan kylmästi sormieni väliin ja litistän kuoliaaksi. Enkä edes ajattele kuvaavani ensin. Toivottavasti on vain tämän vuoden riesa, eikä jää pysyväksi.
  Japaninesikko on todella kaunis. Onneksi elää ja kukkii ilonasi.
  Ruusuorapihlajalla taitaa mennä kotiutumiseen vuosi pari ja vasta sitten innostuu kukkimaan. Istutin omani kesällä 2015 ja nyt kukkii toisen kerran loistavana. Varmasti pihaanne ajajat tulevina vuosina huomaavat puun.
  Istahda hetki keinuunkin juhannuksena, vaikka navetan ikkunoiden tuunaaminen varmasti houkuttelee. Siis hyvää juhannusta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko tämä sitten liljakukkojen vuosi? Tuntuu että joka vuosi on joku tuholainen enemmän tapetilla ja seuraavana vuonan joku muu. Ruusuorapihlaja joutui toissatalvena pahasti jänisten syömäksi, niinpä menetin yhden vuoden kukinnan mutta nyt onneksi taas kukkii.
   Tänäänkin ehdin istua ja vain ihmetellä luonnon kauneutta vaikka tuli tehtyä myös ikkunoita. Nyt on lasit paikoillaan ja kitit. Juhannuksena tulevat lapsenlapset hoitoon, sitten tehdään paljon muutakin kuin puutarhaa ja ikkunoita.

   Poista
  2. Taitaa olla liljakukkovuosi. Totta, joka vuosi on joku vitsaus, mutta onneksi näköjään eri vitsaus eri vuosina. Onneksi myös joku kasviryhmä nousee kunakin kesänä kukinnallaan ja kasvullaan ylitse muiden. Olisiko nyt akileijojen ja unikoiden esiinmarssi. Loppukesästä tai syksyllä tiedämme paremmin.
   Kiva, että lasit ja kitit on tehty. Vaikka tekeminen on kivaa, on myös helpottavaa saada isot projektit päätökseen.
   Leppoisaa juhannusta!

   Poista
 8. Ihana tuo japaninesikko, niin suloinen. <3

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)