maanantai 15. kesäkuuta 2020

Kasvimaan ja olkiperunoiden kuulumisia

Helteiset päivät ovat aiheuttaneet ilmiön jota kutsutaan kasteluksi. Kaksi pitää letkua toisiinsa yhdistettyinä ja sadetin ovat olleet ahkerasti käytössä. Eniten on kasteltu kasvimaata mutta ovat perennatkin saaneet osansa, ainakin uudet istutukset.
 Viikonloppuna levitin uudet oljet kaikille riviväleille. Vuosi sitten ostetusta pyöröpaalista riittää olkea seuraavallekin kesälle.
 Yksi pääkäytävä sai päällensä räsymattoja. Mattojen alla on vanhoja pussilakanoita. Näin säästän aikaa ja joudun kitkemään vähemmän.
 Kasvihuoneen tomaateissa on osassa kukkia, osassa ei näy mitään. Hidasta on tänä vuonna, en tiedä onko kuumuus syynä.
 Kurkkujen kasvu on ollut vielä tahmeampaa kuin tomaattien. Tai sitten olen vain malttamaton. Oranssit paalinarut odottavat kurkkujen kasvua, sidon ne naruihin kunhan kasvavat vielä vähän.
 Alalohkolla on kehäkukkaa, porkkanaa, hernettä ja härkäpapua. Löysin kätköistäni oman maan kuivattuja härkäpapuja. Olin ihan varma etteivät idä mutta kaikki itivät, ovat kuvassa keskellä. Porkkanoista osa jätti itämättä mutta en tehnyt uusintakylvöjä.
 Myös mustikoita ja mansikoita on kasteltu joka päivä. Punaisessa kattilassa on salaattia, kippasin siihen pari ikivanhaa pussin jämää ja humpsis, nehän itivät heti. Toivon ettei kotilot ja etanat osaa kiivetä ensin kivelle ja siitä kattilaan salaattibaariin.
 Meillä kasvaa valkosipuliviidakko. 
Pelkän oljen alla kasvaneet perunat voivat hyvin.  Varsia työntyy esiin kiihtyvällä tahdilla. Olkea en ole toistaiseksi lisännyt, se on varmaan tehtävä sitten kun varret kasvavat lisää.

Ennen olkien lisäämistä kitkin kasvimaan ensimmäistä kertaa tänä kesänä. Kyllä kannatti nähdä vaivaa ensimmäisinä vuosina ja jatkaa sen jälkeen katteen käyttöä edes käytävillä. Melkein voisin sanoa kasvimaan hoitamisen olevan helpointa tässä puutarhassa.

14 kommenttia:

 1. Ihanan hyvinvoivan näköinen kasvimaa todella! Olkikate kaunistaa ja hyvä juttu, että yksi paali on riittoisa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvimaa on helppo pitää siistinä, samaa ei voi sanoa perennamaista :D

   Poista
 2. Minä ajattelin huomenna laittaa oljet mansikkamaalle. Mielenkiintoista edelleen tuo perunajuttu. Kastelua on täälläkin tehdy ahkeraan,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oljet on hyviä mansikoilla,pitää kosteutta ja marjat siistinä.

   Poista
 3. Kastelua on pakko tehdä, aika paljon nappaa tunteja päivästä. Luulisi kasvihuoneessa kasvun vauhdittuvan, minusta kasvit ovat kasvaneet kasvarissa reippaasti. Kurkut rönsyävät niin, että kohta on ruvettava rajoittamaan ;). Sinun kasvimaasi on oikein siisti ja olkikate auttaa varmasti. Minä laitoin tuoretta pitkää heinää osalle (olkien puutteessa), toivottavasti auttaa ilman haittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kastelu vie aikaa vaikka ei tarvitse seistä letku kädessä. Kurkku ei taida tykätä lämpimästä, muistelisin että aiemminkin lämpiminä kesinä on kasvanut huonosti kastelusta huolimatta.

   Poista
 4. Näyttää niin kauniilta ja hyvältä!
  Toi mattovinkki on kätevä noille käytäville. Ja siitä tulee hauskan kotoisa fiilis.
  Mullakin tomaatit ja kurkut ovat jotenkin hitaalla. Tai tomaatit ovat venähtäneet pituutta, mutta kukkia ei vielä näy. Kurkut ovat pienempiä, mutta niissä on kukkia. Ei vielä kovin rehevältä näytä mun kasvarissa ja luulen, että kuumuus on yksi suuri syy siihen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matoista muuten tulee kotoisa fiilis, mummolatunne. Kuumuus ei ole kurkkujen mieleen.

   Poista
 5. Kasvimaasi on oikein hyvän näköinen. Miten kotilot suhtautuvat olkeen? Räsymatto puutarhakäytävällä on sekä käytännöllinen että kivan näköinen. Eipä taida rikat sieltä läpi tulla.
  Kastelemista on riittänyt. Tänään piti jo sataa, vaan pilvistä huolimatta ei ole vettä tullut. Toivottavasti huomenna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvimaalla on vielä niin vähän kotiloita, vain yksittäisiä yksilöitä että en tiedä miten käy, pahaa pelkään että oljen käyttö on lopetettava jos kotiloita alkaa olla kasvimaan tienoilla enemmänkin. Täällä sataa juuri nyt vettä, tulee oikein reilusti mikä on hyvä.

   Poista
 6. Olkiperunakokeilu on mielenkiintoinen. Samalla kiinnostaa myös se, että minkälaiseksi maa muuttuu esim syksyllä tai ensi keväänä. Omassa pihassa on sellainen savimaa-alue, joka kaipaisi vähän maan parannusta ja mietin eri vaihoehtoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En usko maan muokkautuvan kovasti, peruna on niin pinnalla mutta katsotaan syksyllä miten on käynyt.

   Poista
 7. Vitsit, kun näyttää hyvältä! Onko niin, ettei teillä on peuroja syömässä kukkiasi ja muita viljelmiäsi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole peuroja, vain jäniksiä ja niitäkin kesäisin vain satunnaisina vieraina.

   Poista

Kiitos kommenteista :)