sunnuntai 7. kesäkuuta 2020

Arboretumin suursiivous

Aamulla mies leikkasi nurmikon arboretumista ja sen jälkeen oli minun vuoroni astua näyttämölle. Valikoima työvälineitä kottikärryyn ja olin valmis aloittamaan arboretumin suursiivouksen. Tällä kertaa oli vuorossa kanttaus, kitkentä ja jo kukkineiden sipulikukkien kukkavarsien leikkaaminen. Kuusi tuntia siihen meni ja nyt on arboretumin suurin alue valmis. Laajennus ja kivimuuri jää ensi viikoksi.
 Entisestä roskanpolttopaikasta on kehkeytynyt pieni paratiisi.
 Itselleni äitienpäivälahjaksi ostamani atsalea 'Illusia' aloittelee kukintaansa. Taustalla viimeisiä tulppaaneja ja tummanpunaisena loistava kartanopioni. Atsalean ympäristö on tehty vuosi sitten loppukesästä nurmikosta istutusalueeksi, siksi se on vielä enemmän multainen kuin kukkainen.
 Kivipenkki tänään. Oikealla alhaalla on tyhjää, talvi vei siitä lähes kaikki iirikset, vain pari pientä jäi henkiin. No onpahan tilaa uusille hankinnoille heti kun niitä tulee tehtyä.
 Tässä sama kivipenkki ylhäältä päin kuvattuna. vasemmassa reunassa on tarhakellukka 'Bell Bank'. Keskellä kasvaa kirjoukonhattua, valkoista kiiltoleimua, laukkoja ja punainen tiikerililja 'Red Velvet'.
 Nurmialueet pienenee pikkuhiljaa. Tälle vuodelle on yksi suunnitelma mikä liittyy ensimmäisessä kuvassa olevaan penkkiin, muutoin laajennuksia ei ole toistaiseksi tulossa.
Ihastellakin ehdin ja nautti viimeisistä tulppaaneista.
 
Loppuun kaksi kuvaa menneiltä vuosilta. Tässä arboretum kun se oli vielä joutomaata. Puukasa on pintalautaa josta tuli parin talven polttopuut.
Tässä kuvassa on tehty ensimmäiset istutukset.
Ja tässä tilanteessa ollaan tänään, kuva on otettu samasta suunnasta kuin vanhat kuvat.


18 kommenttia:

  1. Palio sait tehtyä ja siistiä tuli. Näyttää hyvälle! Sullon 'Illuusia' jo nuan pitkällä. Just tänään kattelin omaani, että onko eres hengis. Näytti siinä silimut vähä turvonnehen. Kivat muutoskuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Illusia on hankittu vasta tänä vuonna, siksi se on vielä noin komea. Ensi vuonna on hatara hapsukka :D

      Poista
  2. Nuo kivipenkin kivet on hienot! Kiva nähdä kuvista minkälaista muutosta vuosien saatossa on tapahtunut 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole katunut kivien siirtämistä. Kiviä riittää, sain niitä kaksi autokuormallista viime kesänä. Kunhan mies ehtii niin siirrellään traktorilla lisää.

      Poista
  3. Kuvista saa niin hyvän kuvan vuosien varrella tapahtuneista muutoksista puutarhassa. Siistiltä ja hyvältä näyttää.

    VastaaPoista
  4. Oi, miten upea muutos!
    Paikan päällä käyneenä voin sanoa, että olette tehneet ihan mielettömästi töitä ja sulla on mahtavaa visiota aluieista. Tykkään valtavasti myös noista istutusalueiden muodoista.
    Mulla iirikset ei ole kärsineet talvesta, mutta sisko sanoi juuri eilen samaa käydessään. Hänellä oli ihan kummalliset (yleensä talvenkestävät) kasvit kuolleet viime talven aikana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riina. Minusta on hauska visioida, kaikki ei toteudu mutta osa ideoista jalostuu käyttöön saakka. Mies sai idean uudesta kasvihuoneesta, se tehdäänkin ihan toisin kuin tähän saakka on suunniteltu. Annoin vapaat kädet. Minullakin kuolee ihan kummallisesti kestäviä kasveja. Yksi muutaman vuoden vanha syreenikin kuoli. Ja katsura. Ja iiriksiä.

      Poista
  5. Kyllä on hieno muutos! Kadehdin sinun 6 tunnin rupeamaa siistimistehtävissä, minun pitäisi ehdottomasti välillä ehtiä niihin puuhiin, mutta vieläkin on mennyt puutarha-aika istutuksissa. Ehkä tällä viikolla onnistuu.
    Sait niin siistiä jälkeä aikaiseksi ja arboretumista on tulossa erittäin kaunis. Minulla on nyt monta pientä puun taimea kasvamassa (kuten sinulla alkukuvassa), joten pitää malttaa odottaa tuota sinun vaihettasi :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jouduin kyllä vähän piiskaamaan itseäni, en antanut lupaa tehdä muita hommia ennen kuin tuo kitkemisurakka on valmis. Jostain pitäisi löytää sama voima kivipuron siivoamiseen ja ikkunoiden kittaamiseen. On ollut ihan liian hyvät säät ettei ole malttanut tehdä muuta kuin möyriä puutarhassa.

      Poista
  6. Ihanaa, kun on muutoskuvia. Näkee myös kasvien kasvun hyvin. Arboretum on hieno! Ja niin siisti. Nuo kivet sopivat hienosti kasvien joukkoon. Vai kasvit kivien joukkoon?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikea valita kummin päin, ehkä se on päivästä kiinni, joku päivä sopii kivet kasvien joukkoon ja toinen päivä toisinpäin.

      Poista
  7. Istutusalueet ovat hienoja ja nuo kivet kerrassaan upeita. Tuo epäsymmetrisyys ja polveilevat muodot ovat eläviä ja kivan näköisiä. Kasvien menetys harmittaa, mutta toisaalta on taas mahdollisuus hankkia uusia kasveja ja ehkä sellaisiakin, joita ei muuten juuri nyt tulisi hommattua. Mullosalueita on välillä tuskastuttavaa katsella, vaikka omalla kohdalla olen todennus kypsyttämisajan tuottavan hyviä ideoita.
    Muutoskuvat ovat kivoja. Näkee, että olette tehneet töitä. Ison puutarhan rakentaminen on kauaskantoista työtä, eikä pieni piperrys siellä helposti näy. Kauanko teillä menee nurmikonleikkuussa aikaa? Ei taida tunnissa tai kahdessa alue siistiytyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivet oli puutarhurin lottovoitto. Arboretum on pienessä rinteessä, sekin tekee maastosta kivan katsella. Kunhan saan vähän ikkunaprojektia etenemään annan itselleni luvan mennä taimimyymälään. Omassa pihassa on jakotaimia ja siirrettäviä kasveja niin mullokset eivät ole kauaa tyhjinä.
      Mies leikkaa nurmikon ajettavalla leikkurilla, aikaa menee 3-4 tuntia riippuen siitä kuinka tarkaan ottaa, siihen päälle vielä trimmeröinti jos haluaa extrasiistiä.

      Poista
  8. Todella vaikuttavan näköistä! Muutos on ollut huikea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muutos on iso, koiranputki ja nokkosesiintymästä arboretumiksi.

      Poista
  9. Huikea muutos alkuajoista! Nyt muutoksia tapahtuukin vauhdilla, kun puut ja pensaat taitavat suurimmaksi osaksi olla siinä vauhdikkaimmassa kasvuiässä. Kuuden tunnnin siistimisurakka on aikamoinen rupeama kertarykäisyllä, mutta toisaalta aluekin on iso. Ja ilmeisen hyvässä kunnossa, sillä aikaa olisi voinut mennä vielä enemmänkin, jos istutukset olisivat olleet hyvinkin rikkaruohottuneita. Nuo kivet ovat upeita ja sijoiteltu kivasti. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvuiässä ovat, kaikkiin letipuihin tulee helposti vähintään puoli metriä kasvua vuodessa, havut kasvavat hillitymmin. Arboretum oli helppo kitkeä, suurin osa ajasta meni kanttaamiseen.

      Poista

Kiitos kommenteista :)