sunnuntai 21. kesäkuuta 2020

Kaiken muun ohessa

Juhannuksena puutarha oli sivuroolissa. Toki niitäkin töitä tuli tehtyä, apuna oli kaksi hyvää apulaista, toisella ikää kuusi vuotta ja toisella hurjat kolme vuotta. Ainakin mansikat on kasteltu hyvin ja papan apuna on kerätty kiviä tulevalta uudelta nurmikolta. Siinä ohessa napsin muutamia kuvia puutarhasta.
 Kaurajuuren kukka on uskomattoman hieno. Kukka vaatii auringon kukkiakseen, varjossa vetäytyy heti suppuun. Mietin uskaltaisinko siirtää tätä tai ainakin pitää ripotella siemeniä uuteen paikkaan jossa paistaisi aurinko koko päivän. Tällä on hauska tarina. Kaurajuuri tuli puutarhaan libanoninlaukan mukana, salamatkustajana. Sitten en nähnyt sitä pariin vuoteen mutta annoin ystävälle tästä kohtaa taimia ja hän kohta ihmetteli mikä liila kukka tuli niiden mukana. Kaurajuurihan se oli. Ja tänä vuonna omanikin kukkii, liekö tehnyt siementaimia tai muuten vain herännyt henkiin.
 Atsalea 'Tarleena' kukkii sittenkin vaikka luulin ettei siinä nähdä tänä kesänä kukkia. Tämä on minun mielestäni atsaleoista kauneimpia.
 Taimivaihdossa saatu vaaleansininen saksankurjenmiekka kukkii runsaasti vaikka taimet kasvavat muiden kasvien seassa. Jaoin juurakot viime vuonna, ehkä se auttoi asiassa vaikka tämä kyllä kukkii joka vuosi hyvin. Taustan valkoiset kiiltoleimut on istutettu viime syksynä.
 Törmäkukka selvisi hengissä siirrosta ja on nauttinut uudesta kasvupaikasta. Kylvin näitä lisää keväällä mutta en ole uskaltanut vielä siirtää taimia maahan ettei aurinko polta niitä poroksi.
 Japaninhappomarja 'Orange Rocket' näyttää mistä nimensä tulee. Mielettömän hieno väri joka saa harkitsemaan useammankin tällaisen hankintaa.
 Instaan laitoin videon karhunvatukasta jossa on ennätysmäärä kukkia. Pensaassa käy pölyttäjien toimesta kova surina ja pörinä, pölytyksen pitäisi olla onnistunut ja sitä kautta sato taattu.
Päivän ällötys oli säästettävä viimeiseksi. Löysin liljakukon tiimellyskentän jonne oli ilmeisesti munittu. Osa ruskeista kasoista sisälti toukkia. Keräsin kaikki saastuneet lehdet pois muovipussiin ja heitin roskiin. Kiersin kaikki puutarhan liljat läpi mutta muualta en löytänyt sotkuja. Yäks.

26 kommenttia:

 1. Onneksi sait kerättyä nuo inhat toukat pois.

  Kaurajuuri on kaunis. Minulle ihan uusi tuttavuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luultavammin löysin kaikki, uusia ei ollut tänään ilmestynyt. Kaurajuuressa on juuri syötävää, en ole kuitenkaan maistanut koskaan. Minusta oikein nätti ihan vaan kukkana.

   Poista
 2. Hyvä, että huomasit liljakukon toukat. Minä päädyin noin 20 vuotta sitten hävittämään kaikki liljat, kun en pärjännyt liljakukkojen kanssa. Tuolloin en ehtinyt seurata ajoissa merkkejä ja taistelu oli auttamatta hävitty. Nyt voisi taas kokeilla uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts, se on ollut raastava hetki hävittää kaikki liljat. Toivottavasti en joudu samaan, nyt on kaikki toukat pois mutta eihän se takaa etteikö voisi olla ensi vuonna.

   Poista
 3. Huikea määrä karhuvattuja tulossa! Meilläkin karhunvattu kukkii tänä kesänä reippaammin kuin viime vuonna. Ihania marjoja on siis tulossa! Tarleena on minunkin mielestäni todella kaunis atsalea. Kaksi kukkaa tuli omaani, olikohan jokin välivuosi? Tuo kaurajuuri on uusi tuttavuus, kovin kaunis! Hyvä, kun sait liljakukontoukat pois. Pitkästä aikaa löysin minäkin tätnä vuonna muutaman liljakukon, onkin ollut monta vuotta väliä, ettei niitä ole näkynyt. Ikäviä otuksia! Hyvää sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuonna ei saatu yhtään kun rusakot söivät varret pienille tapeille. Talveksi verkotin kunnolla ja nyt saadaan nauttia verkotuksen tuloksista. Liljakukot ovat ällöttäviä ja etenkin niiden jätökset.

   Poista
 4. Kaurajuuri on todella kaunis, ihmettelen, kun en ole ikinä muistanut hommata sen siemeniä. Kaikkia ihania kukkia siellä on muutenkin, upea atsalea! Tsemppiä liljakukkotaistoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tulee siemeniä niin yritän muistaa lähettää niitä sinulle. Minusta kaurajuurta kannattaa kasvattaa ihan jo kukan takia.

   Poista
 5. Enpäs ollut ennen kuullutkaan kaurajuuresta. Kauniin värinen kukinto siinä kyllä on! Liljakukot ei koskaan ole kiva löytö, toivottavasti niitä ei löydy enempää. Leppoisaa sunnuntaita sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään ennen kuin se salamatkusti pihaani :D

   Poista
 6. Ihana kukka kaurajuuressa! 'Tarleena' on todella kaunis ja voi olla, että jossain vaiheessa hankin sellaisen tännekin. Teille on tulossa mahtava sato karhunvatukkaa, jos kaikki menee hyvin. Pitääpä käydä tarkistamassa omat liljat kukkojen varalta, vaikka niitä ei ole meillä ollutkaan. Tsemppiä sinulle niiden kanssa taisteluun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vesi kielellä odotan karhunvatukoita. Meillä liljakukot ovat olleet harvinaisuus mutta nyt jysähti. Toivottavasti vältyt niiltä.

   Poista
 7. Taas uusi tuttavuus, kaurajuuri nimittäin. Muutenkin tässä postauksessa on monen monta ihanuutta. Orange Rocket on tosi hienon värinen ja Tarleenan herkän kaunis.
  Inhottavat liljakukkoklöntit. Minäkin löysin alapihalta yhden toukkakeskittymän, joka täytyy pikimmiten käydä hävittämässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaurajuuri taitaa olla vanha perinnekasvi jonka juuri on syötävää. Minusta kukka on niin kaunis että saa kasvaa perennan tavoin. Liljakukot on hävitettävä heti, taisin olla myöhässä jo silloin kun näin ensimmäisen, jostain luin että niitä voi olla jo huhtikuussa.

   Poista
 8. Nyt on ollut oikea liljakukkojen invaasio. Minäkin olen löytänyt liljojen lehdiltä niin itse kukkoja, kuin toukkien ulostekasoja.
  Ihana ’Tarleena’.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisivat tykätä leudosta talvesta ja selvitä hengissä. Tarleena on ihana, kukkii atsaleoistani viimeisenä.

   Poista
 9. Ihana tuo kaurapuuro. Uusi tuttavuus minullekin🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaurajuuren kukka on taimen kokoon nähden pieni mutta ah miten upea liila sävy.

   Poista
 10. voi, miten hienoa, että siellä on pölyttäjiä! Meillä ne ovat pääsääntöisesti kadonneet. Vielä pari vuotta sitten pörisi ja surisi joka puolella :(. Tämä on kyllä niin surullista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pölyttäjiä oli vähän juuri kun kirsikat ja luumut kukkivat mutta nyt on ollut enemmän. Surullista on silti niiden väheneminen, siksi yritän hankkia sellaisia kasveja joista tykkäävät mutta eihän sekään auta jos kuolevat massoittain pois saasteiden yms. takia.

   Poista
 11. Taitaa tämä kesä olla liljakukkojen vuosi. Ystävättärellä niitä löysin keisarinkruunuista ja hän oli sitä mieltä, etteivät ne tuota kukkaa syö, joten olkoot. Että minua harmitti, mutta hänenpä on pihansa, en voinut ruveta teurastuspuuhiin, vaikka sormet kyllä syyhysivät!
  Omissa liljoissa en kukkoja ole vielä löytänyt, täytyykin syynätä heti huomenaamulla. Olen lannoittanut ahkerasti kahvinporoilla; joku kesä tuntui, että se oli torjunta-aineista onnistunein....tai sitten vain sattumalta kukot katosivat samaan aikaan kun 'porosouvin' aloitin.
  Perhosia on saaressa mökkipihassa ollut kiitettävästi, samoin kukkakärpäsiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keisarinkruunuista nimenomaan löysin nuo kuvan jätökset, niissä oli pahimmat esiintymät. Kahvinporoista ei ainakaan haittaa ole, täytyykin kokeilla sillä kukothan talvehtivat maassa. Meillä on ollut perhosia todella vähän, yhtään nokkosperhosen toukkaa en ole nähnyt tänä vuonna.

   Poista
 12. Kaunista kukintaa! Ihanaa varmasti, kun oli pieniä puutarha-apulaisia:) Liljakukkoja ja lehtokotiloita olen koko alkukesän metsästänyt. Ärsyttäviä otuksia molemmat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarha-apulaiset ovat mukavia, saivat läträttyä kuution vesisäiliön tyhjäksi :D Lehtokotilot on toinen riesa, niitä myrkytän ferramolilla kun en jaksa keräillä. Kuivat säät ovat vähän auttaneet ja pysyvät ojien pohjilla piilossa.

   Poista
 13. Viikonloppuna päätin hankkia uuren happomarijan, pitääki harkita tuata. Lilijakukkoja o munki pihasta löytyny monen vuaren jäläkihin. Inhotus, ku just oon saanu hankituksi monen monta lilijaa.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)