sunnuntai 14. kesäkuuta 2020

Huh hellettä

Eilen oli melkoisen lämmin sää ja tänään kai vieläkin lämpöisempää. Tosin eilen sain nauttia navetan viileydestä ja lasitin sekä kittasin ikkunoita. Vasta illalla ehdin puutarhaan jossa en tehnyt muuta kuin istuin ja nautin. Kuvia projektista tulossa myöhemmin, nyt keskitytään kukkiin.
 Nyt ehkä hehkutan liikaa 'Mai Fleuri' pionia mutta on se hehkuttamisen arvoinen. Tässä kaunotar täydessä kukassa. Vuoripioni taitaa joutua kakkossijalle lempipioneistani ja 'Mai Fleuri' saa ykköspaikan.
 Neljä kukkaa on auki, viides on vielä avautumatta. Ihan hyvä kukkamäärä vuosi sitten keväällä istutetulle taimelle.
Myös kultakuoriainen rakastaa pionia. Se oli kai nukahtanut siitepölypöhnässä kukan sisään. Tänä vuonna kultakuoriaisia on näkynyt todella vähän. Keväällä löysin toukkia ihan mukavasti mutta aikuiset yksilöt ovat olleet vähissä. Toivottavasti on vain vuosittaista vaihtelua kannassa eikä totaalista romahtamista.
 Idänunikko 'Patty´s Plum' on uusimpia hankintoja. Myyntikuvassa väri oli täydellinen luumun sävy ja on se sitä luonnossakin. Toivottavasti tämä lisääntyy ahkerasti kasvupaikallaan, en raaskinut ostaa kuin yhden taimen.
 Ostotaimetkin ovat rakkaita mutta sitten kun näet jotain itse kasvatettua kukassa ja olet odottanut kukintaa vähintään yhden kasvukauden yli niin kyllä siinä sydän värähtää taimen kukkiessa. Pieni akileija 'Chocolate Soldier' on tehnyt kolme kukkaa. Olin niin unohtanut taimen ja se kasvaa ukonhatun kyljessä niin tiiviisti, että kukinta oli mennä ohi. Mikä epätavallinen väri, en oikein osaa päättää onko tämä ruma vai kaunis, ehkä kallistun jälkimmäiseen ja sanon, että omituisen kaunis.
 Kun puutarhan toinen lumipalloheisi tekee neljä palloa, tekee tämä arboretumin 400. Pensas oli kuitenkin kuvattava yhdessä lähes pilvettömän taivaan kanssa. 'Pohjanneito' on osuva nimi taimelle suomalaisen sinitaivaan alla.
 Vielä yksi kuva aurapenkin vuorijumaltenkukasta ja nimettömästä pionista sillä seuraan on liittynyt kurjenpolvi 'Ballerina'. Taas yksi täysin vahingossa syntynyt yhdistelmä joka sopii täydellisesti toisiinsa. Tulppaanien kukkavarret pitäisi leikata pois, siinä sopivaa puuhaa helteellä.

Kirjovuohenputki on kasvanut kauniiksi matoksi. Tämä yrittää levittäytyä sekä oikealle että vasemmalle ja olen sen sallinut, tähän mahtuu ja toisella puolella on vastassa hyvä vastus, karhunvattu sekä piparminttu joka meinasi heittää henkensä viime talven jäljiltä. Toisella puolella on tyhjää tilaa sillä hävitin siitä kanadanvuokon. Kaksi vuotta peittämistä riitti, tänä vuonna ei ole noussut yhtään alkua.

20 kommenttia:

 1. Nyt on kyllä hellettä tosiaan piisannut ja näyttää ensi viikkokin samalta :) Ihana tuo lumipalloheisi :) Aurinkoista sunnuntaita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuuma on mutta en valita, työteho tosin kärsii :)

   Poista
 2. Oi sentään, ymmärrän ihastumisesi tähän pioniin, onhan se tosi kaunis. Tuo aurapenkin yhdistelmä on tosi sointuva ja muutenkin onnistunut, nuo ovat aina iloisia yllätyksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kun en pahemmin suunnittele istutuksiani niin tällaiset yllätykset ovat kivoja.

   Poista
 3. Mai Fleuri on aivan ihana ja sukulaisuus silkkipioniin näkyy niin aikaisessa kukinnassa kuin kukan värissä ja muodossakin. Oikea herkku pioniksi!
  Mahtavan kaunis aurapenkin kukkayhdistelmä siellä. Ja mahtava saavutus se koko päivän lasitusurakka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään pidin huilipäivän ikkunoista, huomenna jatkuu töiden jälkeen. Muutamassa lasiruudussa on maalia niin runsaasti että kokeilen seuraavaksi maalin poistoa maalinpoistoaineella, skrapalla ei lähtenyt mihinkään. Ruutuja ei ole yhtään liikaa joten hommaa riittää.

   Poista
 4. Todella kaunis tuo pioni! Itse kasvatetut taimet ovat tosiaan aivan erityisiä. Ihania kesäpäiviä!

  VastaaPoista
 5. Mai Fleuri on ihastuttava. Ansaitsee kultasijan mennen tullen. Vaan kaunis on Patty's Plumkin. Miten hieno väri siinä onkaan.
  Aurapenkissä värit ja koot ovat aivan nappiin. Viikonloppu on ollut aurinkoinen ja lämmin. Lasitushommat navetan viileydessä on ollut sopivaa työtä helteiseen päivään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Patty´s Plum on Muhevaiselta, se oli niitä pakko saada ostoksia heti kun näin minkä värinen on. Navetassa on vielä mukavan viileää, kun helteet jatkuu niin lämpenee sielläkin.

   Poista
 6. Ihania kaikki, erityisen ihana tuo unikko💚 Miksi hävitit kanadanvuokon? Oliko se liian kova leviämään? Olen vähän katsellut sitä Marjamäellä, että on sillä kova vauhti mutta meinasin sitten trimmeröidä vaan jos ihan riesaksi muodostuu. Olen niin turkasen huono hävittämään mitään sinällään kaunista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kanadanvuokko alkoi levitä liikaa myös nurmikolle jossa ei välittänyt edes leikkaasesta. Ajattelin parempi hävittää ennen kuin on myöhäistä. Eli itse en luottaisi trimmeröintiin, tekee juuri todella pitkälle ja meni minulla jopa kivimuurin alitse.

   Poista
 7. Taas olisi yksi unikko ja yksi pioni lisää haluamisten listalle. Aivan ihastuttavia. Lumipalloheisi on aivan mahtavassa kukassa. Upea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina kun saa listalta yhden kasvin pois, tulee kaksi uutta ihanuutta tilalle :D

   Poista
 8. Sinullahan on siellä pallomeri! Todella upeita ovat kaikki, joten kyllä kelpaakin istuskella. Hyvä varmasti pysähtyä välillä, muuten ei kai edes ehdi seurata noita kaikkia - sinulla kun ei ole enää mikään "tavallinen" pikku puutarha :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On oikea pallomeri. Tänä kesänä kukinta on erityisen komea. On hyvä pysähtyä ja vaan nauttia, tänäänkin on jatkettu sitä linjaa koska oli niin kuuma.

   Poista
 9. Todella lämpimät kaksi päivää olleet täällä meilläkin. Todella kaunis ’ Patty’s Blum’.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmintä on ja ennusteiden mukaan lämpenee lisää vaan. Kohta alkaa uimarannat kutsua.

   Poista
 10. Kyllä ny tarkenoo. On se ihana!
  Kirijovuahenputken hävitin tänne muuton jäläkihin ensimmääsenä. Oli levinny pitkin nurmikkua, vaikka nurmikko ajettihin joka reunalta.

  VastaaPoista
 11. Upea on lumipallosi! ja ymmärrän hyvin ihastuksesi `Mai Fleuri`in. Myös `Patty´s Plum on kaunis! Kiva, että tärkeä ikkunaprojektikin valmistuu!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)