torstai 23. huhtikuuta 2020

Luumulehdon uudistus

Luumulehdon istutusalueiden reunustojen uudistus on nyt tehty. Kolme iltaa siihen meni, päälle tonni kiviä, yksi kottikärryllinen tiilimurskaa ja lukematon määrä tiiliä pois kärrättynä. Tiilet lähtivät koska ne kaikki eivät kestä talvea vaan murenevat palasiksi. Tiilet jotka ovat kestäneet hyvin, niitäkin on, mutta ärsytti vaihtaa murenevia tiiliä uusiin ja kerätä silppua pois.
 Tässä kuva jossa näkyy tiilireunus joka on nyt purettu pois. 
 Muutama kivi on siirretty tiilien tilalle. Kiviä on riittävästi viime kesän ansioista, aikaisemmin tätä ei olisi voinut tehdä kivien puutteen takia. Jotain hyötyä siitä, että sähköyhtiö kaivoi kaapelit maahan.
 Kivituhkakäytäville on vielä lisättävä 1000kg säkissä odottavaa uutta kivituhkaa. Se tapahtuu vasta muutaman päivän päästä, siihen saakka haraan käytäviä joka päivä ja kerään kuivuneet sammaleet ja rikkojen alut pois. Seuraava iso homma on siistiä ja korjata taustalla näkyvä risuaita. Mietin jo sen poistamista mutta en sittenkään halua luopua risuaidasta.
 On siinä kivi poikineen.
Kivet ovat enemmän yhtenäistä linjaa taustan kivimuurin kanssa kuin tiilet. Oli oikein hyvä idea tehdä vaihto vaikka olikin iso urakka.
Loppuun hiukan ikävämpi kuva. Olin iltapäivällä etätöissä kotona ja yhtäkkiä poika sanoo, äiti pellolla palaa. Kurkkaan pellolle ja niinhän siellä palaa, maastopalo. Soitin välittömästi hätäkeskukseen sillä ei näkynyt kulottajia tai mitään siihen viittaavaa, että palo olisi hallittu palo. Tuli hätyytteli ihan liian lähellä yhtä naapuria ja pelkäsin tulen hyppäävän pienen tien yli etualan pellolle jolloin tuli olisi uhannut meidän rakennuksia. Onneksi palokunta oli nopeasti paikalla ja sai viime hetkessä palon hallintaan ja estettyä sen leviämisen. Kaksi hehtaaria maata ehti palaa mutta muilta vahingoilta onneksi säästyttiin.

22 kommenttia:

  1. Huh, mikä hurja tilanne, onneksi poika huomasi ja olit kotona! Ihmeellistä, mistähän tuli onkin saanut alkunsa. Pääasia, ettei tuhoja tullut, toivottavasti peltokin tuosta tokenee.
    On niin harmillista, etteivät tiilet kestä (pääosin) ulkona, kun olisivat niin sympaattisia puutarhamateriaalina. Todella kauniit reunat noista "muutamasta kivestä" kumminkin sait, ja tosiaan, sopiihan nämä nyt paremmin tuohon kiviaitaan!
    Risuaidat painuvat todella äkkiä, olen täälläkin huomannut. Mutta ei se ihan hirveästi vaadi uutta tavaraa päälle, jotta näyttää taas siistiltä; silti, siinä on taas yksi homma lisää tehtävien loppumattomalle listalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paikallisen lehden mukaan palo olisi levinnyt nuotiopohjasta (ei meidän). Pelto kyllä tokenee, se on nyt hyvin kulotettu. Lasten kanssa tuli heti kerrattua miten pitää toimia jos jotain tapahtuu eikä aikuiset ole kotona. Risuaita on loputon urakka mutta toisaalta se on kätevä paikka upottaa puutarhan risut.

      Poista
  2. Onneksi huomasitte palon. Huh.

    Kaunis uudistus ja paranee vain kesän mittaan, kun kasvit kasvavat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hitusen säikähdettiin mutta onni oli ettei tuullut kovempaa ja ajoissa hälytetty palokunta.

      Itsekin ajattelin että kivet ovat erityisen kauniita sitten kun kasvit ovat kasvaneet, nyt näkyy pääosin vain multaa, lisäsin sitä luumulehtoon jo aiemmin muutaman kottikärryllisen.

      Poista
  3. Hyvä tuli! Ja sopii tosiaanki hyvi tuaho taustan kiviaitahan ja harmaantuneisiin lavakauluksihin. Nuaren murenevien tiilien kans mäki potangeris taiteelen.
    Tuasta palosta olis voinu tulla tosi pahaaki jäläkiä. Onneksi olitta kotona.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt riitti murenevat tiilet vaikka tykkäsin niistäkin, ilme oli tiilien kanssa jotenkin säntillisempi. Onneksi oltiin kotona, sieltä mistä palo lähti, ei ilmeisesti oltu vielä soitettu hätäkeskukseen.

      Poista
  4. Luumulehtosi on tosi ihana paikka ja nyt entistäkin parempi. Onneksi olit kotona ja havaitsit palon. Heti tulee mieleen, että olisiko pikkupojat olleet asialla, ei tuollainen itsestään syty. Tai sitten joku heittänyt tupakan tumpin maahan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onni oli että poika havaitsi, itse en nähnyt sitä ennen kuin poika siitä sanoi. Paikallisen sanomalehden mukaan saattoi lähteä liikkeelle nuotiopohjasta jossa oli ollut aikaisemmin tulet

      Poista
  5. Huh, miten täpärällä oli, ettei palo levinnyt enenpää. Onneksi näitte palon ja palokunta ehti paikalle. Nyt on valtavan kuivaa, vaikka koko talvi onkin satanut.
    Tuo luumulehdon uudistus on todella upea. Olet tehnyt valtavan työn, mutta tulet olemaan siitä varmasti tyytyväinen aina.
    Ai, että alkoi tekemään mieli rakentaa jotain tuollaista muotopuutarhan tyylistä istutusaluetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täpärälle meni, tänään ehkä uskallan käydä katsomassa lähempää koko paloaluetta.
      Iso työ tuli tehtyä mutta hyvä tuli, nyt on helpompi pitää puhtaana kun ei tarvitse kerätä tiilimurskaa pois.

      Poista
  6. Onneksi olitte kotona ja poika huomasi palon. Kuivassa maastossa se olisi äkkiä levinnyt ja tehnyt paljon tuhoa.
    Luumulehdosta tuli hieno. Varmasti oli aikamoinen urakka raahata kiviä ja sijoittaa niitä paikoilleen, mutta nyt niitä saakin ihailla vuosikausia, ellei lopun ikäänsä. Ajankohtakin tiilien asettelulle on mainio ja nyt pääsee viimeistelemään istutuksia ajan kanssa. Tiilet olisivat kauniita, mutta ne eivät kestä meidän sääoloissa kovin pitkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään kävin katsomassa paloalueen reunoja ja huh, oli todella lähellä isomman vahingon ainekset. Kivet saatiin onneksi siirrettyä konevoimalla, muutaman toin kottikärryillä koko 250 metrin matkan ja totesin että ei, pitää olla muukin keino. Tiilien vaihto oli hyvä tehdä keväällä, vielä kun ei ole liian kuuma.

      Poista
  7. Luumulehto näyttää hyvältä, tulipalo ei kylläkään. :)
    Mukavaa viikonloppua! <3

    VastaaPoista
  8. Onpa upean näköistä! Nuo tiilet on kyllä kivannäköisiä, mutta käytännössä ei niin toimivia. Meilläkin vaihdettiin kaikki tiilet istutusalueiden reunoilta pois ja korvattiin ihan reunakivillä. Luonnonkivetkin olisi olleet kauniita, mutta niitä ei just sillon ollut helposti saatavilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reunakivetkin on hienot, minusta tuntuu ettei budjetissa ole ikinä rahaa sellaisiin. No eipä olisi ollut luonnonkiviäkään ilman viime kesän räjäytystyömaata.

      Poista
  9. Todella hyvä, että poikasi huomasi palon ja palokunta sai palon sammutettua ilman suurempia tuhoja. Ison työn teit luumulehdossa ja hyvältä näyttää lopputulos :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi poika sattui vilkaisemaan ulos. Tänään kävin katsomassa paloalueen reunoja ja on sanottava että oli suojelusenkelit paikalla.

      Poista
  10. Nyt on ruohikkopalovaroitus voimassa koko Etelä-Suomessa, onneksi huomasitte vaaran. Kahden hehtaarin matkalla tuli ehtii voimistua jo paljon. Olin yöllä parin ystävän kanssa laulamassa onnittelulaulua pyöreitä täyttävälle ystävälle kun paloautoja, ambulansseja ja poliiseja alkoi huristaa ohi. Kylällä paloi rakennus.
    Hurja urakka tuo kivien roudaaminen, olet tosi ponteva noissa projekteissasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaksi hehtaaria on paljon, onneksi suurilta vahingoilta säästyttiin. Kiviurakkaa ei voinut jättää hetkeksikään kesken, muuten olisi into lopahtanut.

      Poista
  11. Luumulehto todella sopii uudessa asussaan paremmin kivimuuriin kuin tiilireunaisena. Ja onhan luonnonkivi materiaalina kaunis ja ikuinen, vaikka työtä on kyllä ollut kerrakseen tiilien poistossa ja kivien asettelussa. Vielä tonni kivituhkan kärräämistä päälle. Olipa onnea matkassa tuon maastopalon kanssa. Hyvä, ettei tullut pahempia vahinkoja. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella oli onni matkassa. Luumulehto on nyt oikein kaunis, kunhan kasvit kasvavat kun tulee lämmintä niin näyttää oikein hyvälle.

      Poista

Kiitos kommenteista :)