maanantai 27. huhtikuuta 2020

Härveli

Nuorin poikani on varsin taitava käsistään. Mainitsin yksi päivä puoliksi vitsillä, että tee äidille pyöröhara ja näytin kuvaa netistä. Tuossa tuokiossa poika jo suunnitteli haraa ja lopulta sai sen valmiiksi. Kaikki osat on kierrätettyjä, omista nurkista löytyneitä. Tosin nyt ne ihanat kolmen euron retrorattaani ovat ilman yhtä rengasta...
 Siinä se on, uusin härvelini eli pyöröhara. Ensin hara oli ilman jalkatukea mutta pyysin tuen jotta voin välillä keskeyttää haraamisen ilman, että hara on kaadettava maahan. Tuen saa nostettua ylös koukun varaan haraamisen ajaksi.
 Haraan saa kiinnitettyä vanhan rautaharavan. Näppärä härveli luumulehdon kivituhkan haraamiseen, aikaa säästyy entiseen käsin haraamiseen verrattuna.
 Vaan ei siinä vielä kaikki. Minulla on haraan "vaihtoterä". Haravan tilalle saa haran joka oli vanha toimeton työkalu ennen haraan kiinnittämistä. Nyt työskentelykulma on oikea ja tuolla on hyvä harata kasvimaa. Jos jostain löytyy leveämpi hara, niin poika lupasi vaihtaa sen tilalle.
En ole enää pariin vuoteen kääntänyt kasvimaata vaan sille riittää kevyt haraus ja kylvö sen jälkeen. Nyt homma helpottui entisestään kun on hyvä työkalu käytettävissä. Ilo harasta on tuplailo, haran tekemisellä poika sai kuitattua etäkoulusta parin viikon puukässän tunnit.

20 kommenttia:

  1. Taitava lapsi! Ja hienot aarreaitat teillä, mistä löytyy tarvikkeet. Ei ihme, että ope antoi kuitata tuolla työllä kässäntunnit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus on jopa ihan onnellinen navetan romuista, etenkin jos niistä syntyy hyödyllisiä esineitä. Täytyy ola opeille kiitollinen että osan tehtävistä on saanut kuitata käytännön työskentelyllä.

      Poista
  2. Vau, ihan mahtava! Hyvää kekseliäisyyttä, vaihtoteräkin! Luulen, että kun koulun muut pojat saavat tästä vihiä, alkaa omia pyöröharoja syntyä muillekin äideille :-)

    VastaaPoista
  3. Tosi hienoa. Poikasi on taitava. 👍👍👍😊😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näppärä on, heti kysyi olisiko antaa muuta tekemistä.

      Poista
  4. Sinulla on tosi taitava poika. Tuollaista työntäisi ihan ilokseen omillakin kivituhkakäytävillä. Laitapa pojalle kehut täältäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on, ilokseen työntelee, eikä tarvitse enää mennä haravan kanssa ees ja taas.

      Poista
  5. Ihan huikea työväline! Poikasi on kyllä taitava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä nuorin on taitava käsistään, syntyy vaikka mitä juttua.

      Poista
  6. Vastaukset
    1. Tuollaiseen taitaa jo olla patentti, netistä katseltiin kuvista mallia millaisen voisi tehdä. Näppärä on.

      Poista
  7. Sukuvikana teillä kulkee tuo näppäryys kaiken tekemiseen.

    VastaaPoista
  8. Oli niin houkutteleva otsikko, että klikkasin blogisi auki vaikka piti jo mennä nukkumaan! Ja todentotta on härveli, ihan mahtava projekti! Minun poikani maalasi huoneensa ja sanoin, että lähetä kuva teknisen työn opelle. En tiedä lähettikö ja tuleeko "pisteitä".

    VastaaPoista
  9. No onpa keskeliäs ja taitava kädentaitaja, mitä vielä tekeekään ja ihanaa, kun heität toiveen ilmaan ja se toteutuu lyhyellä aikajänteellä! Hieno peli, kehut täältäkin!

    VastaaPoista
  10. Näppärä kaveri! Tuo on kelpo peli ja vielä toiveiden mukaan tehty mittatilaustyökalu :) Toivottavasti omakin jälkikasvu aikanaan innostuisi vastaavien juttujen värkkäilystä.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)