sunnuntai 12. huhtikuuta 2020

57 tomaattia

Koska ulkona pyryttää lunta ja tuiskuaa, oli tänään sopiva päivä siirtää tomaatteja syvempiin astioihin. Uudet "ruukut" ovat maitotölkkejä ja puolen litran jogurttipurkkeja. Muutama astia jäi uupumaan mutta eiköhän ne kerry tulevan viikon varrella.
 Kirsikkatomaatteja tekevä pensastomaatti 'Maja' on ollut kasvatuksessa jo vuosia, on yksi luottotomaateistani.
Ostin viime vuonna Lahden Terran loppuunmyynnistä erittäin edullisesti näitä kasvusäkkejä. Nyt olen käyttänyt niitä tomaattien multana. En tiedä onko tällä vaikutusta, mutta tänä vuonna taimet ovat erityisen hyvinvoivia. En ole lannoittanut taimia sillä kasvupussin mullassa on lannoitteet mukana. Säästää aikaa ja vaivaa kun ei tarvitse erikseen lannoittaa.
 Karkkilaatikot joita saa ilmaiseksi kaupasta ovat juuri sopivia neljälle taimelle. Laitoin taimille grillitikut tueksi vaikka ovatkin lähinnä koristeena. Ne vain näyttävät kivoilta taimien kyljessä.
 Ikkunalla on jo ahdasta eikä kaksi pientä taimivaloa oikein enää riitä. 

 Pieni ihme löytyi Virosta tuodun nimettömän pensaskirsikkatomaatin taimesta. Siellähän on jo pienen pienet nuput aluillaan. Tämä on toinen suosikkilajikkeeni, tekee napakat taimet, satoa tulee aikaisin ja sitä on runsaasti. Lisäksi on hyvän makuinen kirsikkatomaatti. Siemeniä on vielä muutamaksi vuodeksi, kun loppuvat olen pulassa jos en sitten opettele ottamaan siemeniä valmiista tomaateista.
Jos tomaattipöydällä on ahdasta niin sama tilanne on toisella taimipöydällä. Tänä vuonna tuoksuherneissä on hyvä itämisprosentti vaikka käytin jo pari vuotta vanhoja siemeniä. Ne pääsevätkin ensi viikolla lasikuistille sillä kuulemma tuoksuherne sietää kylmää. Tuo 'Beaujolais' lajike on kerätty omista kasveista, mielenkiintoista nähdä onko väri sama kuin alkuperäisellä kasvilla.

24 kommenttia:

 1. Hienot taimet ja upea määrä tomaatteja! Uskon, että tuo multaseos on hyvä. Itsekin huomasin, että amppelitomaatit tekivät oikein kasvuspurtin, kun siirsin ne suurempaan ruukkuun, missä oli tomaattimulta. Nuo grillitikut ovat tosi käteviä ja edullisia tukikeppejä alkuvaiheessa. Minä olen käyttänyt niitä sekä viime että tänä vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieman tuli liikaa tomaatteja vaikka kuinka yritin olla kohtuullinen. Vaan kävi niin, että lopulta kaikki siemenet itivät, jopa 10 vuotta vanhat. Grillitikut on hyviä, syreenistä olen leikannut pidempiä tukia, ovat hyvän suoria tukia.

   Poista
 2. Vau, mikä määrä tomaatteja. Vaan onpa kyllä hyvän näköisiä taimia. Terveitä ja tukevia. Ehkä tuolla lannoitetulla mullalla on vaikutuksensa. Eikä taida tuoksuherneistäkään sinulla tulla ihan heti pulaa.
  Jaha, teillä siis sataa lunta. Täällä sade tulee vetenä, mutta sen verran on kalsaa, että saattaa vielä lumeksi muuttua. Maa kyllä tykkää lisäkosteudesta, kunhan ei taas viikkotolkulla sada.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan liikaa mutta onpa mitä jakaa ystäville. Tänä vuonna on tukevat taimet, viime vuonna taisin lannoittaa liikaa, nyt on toinen multa eikä tarvitse itse lannoittaa. Tuoksuherneistä ei ole pulaa, pitää jo vähän miettiä mihin saan ne kaikki mahtumaan.
   Lunta tulee, sellaista märkää ja tuulee kovaa, eipä tee yhtään mieli pihalle.

   Poista
 3. Ihana määrä tomaatintamia. Tuoksuherneitä pitääkin muistaa kylvää. Kiitos muistutuksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaatteja on ihan liikaa mutta kun ei osaa karsia. Mulla on tuon 'Beaujolais' lajikkeen siemeniä valtavasti jos tarvitset, tekee tumman viininpunaisen kukan.

   Poista
 4. Onpas terhakoita tomaatintaimia. Noistahan tulee ihan hyvä mieli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tulee, ja herahtaa vesi kielelle kun miettii tulevaa satoa.

   Poista
 5. Huikea määrä tomaatintaimia! Ja onpas hyvännäköisiä ja terhakoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna on hyvät taimet. Tosin ehtivät ne vielä venähtää, ainakin kuukausi on odotettava ennen kasvihuoneeseen istuttamista.

   Poista
 6. Räntää ja lunta on satanut täälläkin koko päivän. Iltapäivällä vielä maan lämpö jaksoi sulattaa sataneet pois, mutta nyt on taas maa valkoisena. Sinulla ei taida tänä vuonna tulla ainakaan pulaa tomaateista? :D Hyvän näköisiä taimia. Minulla on tänä vuonna toista kertaa 'Majaa' ja täytyy sanoa, että on aika mukava lajike. Sen taimet pysyvät topakasti pystyssä kun samaan aikaan itäneet 'Maskotkat' retkottavat melkein pitkällään. Laitoinkin niille nyt tukikepit. Hyvää pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yöllä on hirveää myrskytuulta ja taas satoi vaakatasossa niin että kaikki talon seinät on märkiä. 'Maja' on mukava lajike, sellainen simppeli josta tykkään.

   Poista
 7. Oho, mikä määrä tomaattia! Mulla taitaa olla vajaat parikymmentä, mistä pualet menöö flikalle. Tuaksariaki näköjään löytyy :) Mullaki o itäny muutama, ku muutin irätystekniikkaa. Sarepäivä tääläki, mutta vetenä on enimmät tullu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noistakin jää puolet itselle ja loput menee jakoon. Mulla ei ollut mitään ihmeellistä itämistekniikkaan, siemenet märkään multaan, laatikot lattialämmityksen päälle ja muovikuvun alle ja muutaman päivän päästä olivat itäneet.

   Poista
  2. Moon tavannu liottaa niitä. Ja nehän ei siitä tykkää, mutta jostaki oon sen päähäni saanu.

   Poista
 8. Mahtava määrä sinulla on todella hyvännäköisiä taimia!

  VastaaPoista
 9. Voi mahoton miten upeat tomaatintaimet! Ja muitakin taimia tulossa roppakaupalla =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on hyvät taimet, valoa pitäisi saada lisää mutta en tiedä raaskinko nyt ostaa uutta kasvivaloa.

   Poista
 10. Oi siellähän on menossa varsinainen tomaattimania💚

  VastaaPoista
 11. Mahtavat tomaatintaimet, ja eipä ole väheksymistä muistakaan taimista! Tilan puutehan se useasti uhkaa loppuvaiheessa, varsinkin, kun ei raaski yhtään hukkaankaan heittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt saisi vähän lämmetä niin saisi enemmän taimia lasikuistille, vielä on monta pussia kylvämättäkin.

   Poista

Kiitos kommenteista :)