tiistai 7. huhtikuuta 2020

Lapion talviloma on ohi

Tänään suorastaan juoksin töiden jälkeen pihatöihin. Kaunis sää josta piti ehtiä nauttia ennen sateen alkamista. Hyvin ehdin, pari kolme tuntia hommia ja vasta sitten sadepilvet osuivat kohdalle.
 Pari kesää muhinut uusi istutusalue tulee tänä kesänä käyttöön. Käänsin osan siitä, kaikki tuohon kipattu aines oli kivasti maatunut. Päälle tulee puutarhamulta jota tilasin tänään kahden suursäkin verran. Kasvivalinnat ovat mielessä jotakuinkin selvänä.
 Maata kääntäessäni mullasta pullahti esiin tällainen söpöläinen. En tunnista toukkaa mutta iso ja pullea se oli. Peittelin toukan varovasti takaisin multaan, toivottavasti se ei ole mikään puutarhatuholaisen toukka.
 Kääntäminen oli nopeasti tehty ja pääsin kitkemään luumulehdon viime kesänä tehtyä reunaa. Ilokseni kaikki siirretyt piskuiset mätäskurjenmiekat ovat hengissä. Kunhan multakuorma saapuu, saavat nämäkin siitä hyvän kerroksen päälleen.
 Rosarion vastaisen kivimuurin krookukset kukkivat hitusen myöhemmin kuin pihan muut krookukset. Vasta alle puolet on kukassa.
 Osa pihan scilloista on istutettu kukkapenkkiin, en tiedä oliko hyvä idea mutta siinä ne nyt ilostuttavat kunnes kesällä häviävät näkymättömiin.
Valkohanhikki puskee uutterasti esiin. Sain tämän siemeniä parisen vuotta sitten ja onnistuin kasvattamaan niistä muutaman taimen. Ihastuin tähän kertaheitolla. Kukkii runsaasti ja kukinta kestää pitkään. Huomenna saisi olla yhtä kiva ilma, yhtäkkiä puutarhassa on paljon tekemistä.

17 kommenttia:

 1. Minä en edes ehtinyt puutarhahommiin. Onneksi on pitkä kevät edessä. Joskus tähän aikaan vuodesta tuskaillaan lumikasojen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pari tuntia ehtii tehdä töiden jälkeen, tuntuu että eihän se riitä mihinkään. Pääsiäisenä ei toivottavasti sada vaikka ennusteissa oli sateita. Silloin ehtisi puutarhaan koko päiväksi.

   Poista
 2. Minunkin pitäisi päättää lapion talviloma, tänään oli vielä muuta ohjelmaa, mutta piakkoin pitäisi aloittaa samat hommat kuin sinullakin. Kiva nähdä, mitä kaunista olet suunnitellut kasveiksi uudelle alueelle. Ihanan paljon krookuksia kivimuurin edessä, nuo kun vielä lisääntyisivät, ah. Kaunis uusi kuva bannerissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät on kiireistä aikaa, niin paljon tehtävää täälläkin, puutarhaa, navetan kunnostusta ja muuta pikkuhommaa. Nyt tuli niin kiva kuva lumikelloista ja taustalla olevasta saunasta että oli pakko vaihtaa banneriin uusi kuva.

   Poista
 3. Hauska otsikko. Onpa lupaavan näköinen uusi istutusalue! Minäkin ihailin uutta otsikkokuvaasi.

  VastaaPoista
 4. Ihana panneri :) Tais lapio jo hinkua töihi. Meillä saa lomaalla viälä hetki. Tänään onneksi saret hävitti tehokkahasti lunta, muttei viälä kaikkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulin lapion ei niin vienon kutsun karjakeittiöstä, sillä oli kova hinku päästä töihin. Sade teki hyvää, tuli pölytöntä ja jäinen maa suli lisää.

   Poista
 5. Johan se lapio lomaa viettikin! Oma lapiokin kaipaisi jo kevätpuuhia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkein puoli vuotta lomalla, lapio varmaan luuli että olen jo hylännyt sen.

   Poista
 6. Lapioloman loppumista on jo odoteltukin. Vaikka etelässä lapiolla ei yhtenäistä talvilomaa ole ehtinyt ollakaan. Mielenkiintoista nähdä, millaisia kasveja uudelle alueelle olet päättänyt istuttaa.
  Käänsin eilen kompostit ja samanlaisia toukkia siellä oli, kuten on joka vuosi. Googletin kerran nimen, jonka mukaan se voisi olla turilaan toukka. Mitään haittaa en niistä ole havainnut, joten ovat päässeet kompostimullan mukana uusille paikoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä tunne kun sai iskeä lapion maahan, on tätä odotettu. Toukka on ilmeisesti sarvikuonokkaan toukka, sain hyvän tunnistuksen instan puolella. Ja siitä olen iloinen, en ole nähnyt sarvikuonokasta vuosiin. Ne pienemmät kippuraiset valkoiset toukat on meillä kultakuoriaisen toukkia, viihtyvät talven kasvihuoneessa ja sieltä niitä löytyy useita kun kääntää maan keväisin.

   Poista
 7. On hienoa bongailla kasveja, jotka näkyvät olevan hengissä. Jotakin joutuu odottamaan niin pitkään, että ehtii jo huolestua. Kiva nähdä taas uuden alueen rakentumista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään sain tehtyä lisää löytäjä. On tämä kevät sen puolesta riemukasta aikaa. Osasta olen huolestunut mutta menetyksille ei voi mitään.

   Poista
 8. Olet ahkeroinut! Kiva nähdä, miltä mylläämäsi alue loppukesällä näyttää ja mitä kasveja siihen tulee. Meilläkin lapio jo haluaisi töihin, mutta vielä pitää hetken aikaa lomailla ainakin multapuuhista. Jäätä on kyllä ahkerasti hakattu silpuksi. Scillat kukkapenkeissä tai ihan missä hyvänsä on ehdottomasti hyvä ajatus. Ne häviävät pian näkymättömiin ilahduttaakseen taas ensi keväänä uudestaan. Aurinkoista pääsiäisviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväällä riittää intoa ja puhtia. Hedelmätarhassa meillä on vielä todella jäinen maa, siellä ei voi tehdä vielä mitään. Kiitos samoin, aurinkoista pääsiäisviikkoa.

   Poista

Kiitos kommenteista :)