tiistai 5. heinäkuuta 2016

Sadonkorjuukausi on avattu

Joka vuosi on yhtä ihmeellistä ja hienoa saada syödä omin käsin kasvatettua ruokaa. Viikonloppuna söimme ensimmäiset perunat. Kesäkurpitsa pukkaa satoa jo niin että olen jakanut sitä eteenpäin. Oman maan mansikoita tulee puoli litraa päivässä. Muutama sipulikin on maisteltu, ja herne.
 Karhunvattuun on tulossa kymmeniä marjoja, muutoinkin jos vain säät pysyvät hyvinä on vadelmaan tulossa tänä vuonna hyvä sato. Perinteisesti olemme olleet vadelman suhteen omavaraisia.
 Joka vuosi laitan kesäkurpitsaa liikaa, vaan kun se on niin vaivaton kasvattaa. Esikasvattamani taimet ovat tehneet satoa jo viikon verran. Ennätysaikaisin.
 Siemenestä kasvatetut sipuli näyttävät jo oikein hyviltä. Ja voisin veikata että makukin on sitä.
 Viime vuonna kokeilin esikasvattaa lantut ja nauriit lasikuistilla. Kokeilu onnistui hyvin ja tänä vuonna tein saman. Lisäksi pidin kasvimaalla harsoa niiden päällä viime viikkoon saakka. Näyttäisi että konstit toimi ja kirppojen sekä koiden hyökkäyksiltä on säästytty. Satoa on luvassa hyvin, suurimmat lantut ovat jo nyrkinkokoisia ja korjuukelpoisia.
Rosariota laittaessani huomasin ilokseni aina yhtä toivottuja vieraita pihassa. Nokkosperhosen toukkia ei ole näkynyt meillä vuosiin! Nyt näitä näkyy olevan hurjat määrät. Jätin nokkoset tallomatta jotta toukilla riittää ruokaa. Nokkosperhoset ovat aina tervetulleita pihaan. Tässä linkki juttuun persosista jossa kerrotaan muun muassa nokkosperhosen harvinaistumisesta. Sama ilmiö on huomattu meilläkin. Neitoperhonen on lisääntynyt ja nokkosperhonen vähentynyt.

14 kommenttia:

 1. Hyvin olet saanut jo satoa. Omat itse siemenestä kasvattamani kesäkurpitsan taimet ovat vielä ruipeloita (niiden kasvu on ollut jostain syystä olematonta) ja ne ovat vasta tehneet muutaman kukan. Yksi ostotaimi sen sijaan on kasvattanut jo hyvän kesäkurpitsan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esikasvatuksen lisäksi laitan aina muutaman kesäkurpitsan siemen suoraan maahan. Tänä vuonna itivät heikosti ja kasvavat hitaasti. Nuo esikasvatetut sen sijaan porskuttavat. Toivottavasti teillä saavat vielä puhtia sadon tekemiseen.

   Poista
 2. Jopa paljon satoa olet saanut, ihania oman maan herkkuja! Kesäkurpitsa on ihan herkkua, usein poimin ne jo sormen mittaisina makupaloiksi lauantai-illan herkkupöytään, tosin niitä herkkuja meillä saadaan vielä odotella! Unohdin koko lantut, taidan ensi keväänä myös lantut esikasvattaa, joskus niitä kasvatin ja aika paljonkin, mutta myyrä korjasi sadon ja se harmitti!

  Mietin tänään, kun katselin mustialanruusuani ja sen alla viihtyvää nokkosta, josko nokkoset kiskoisin pois, mutta en taidakaan, meidän mäellä perhosten määrä on niin vähäinen. Muita pörriäisiä riittää, mutta perhosia ei ja se vähän harmittaakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkurpitsa on hyvää. Minäkin tykkään korjata sadon pienenä, maistuvat paljon paremmilta. Lanttua on oltava jotta saa joulun lanttulaatikon itsekasvatetuista lantuista.

   Meilläkin on perhosia tosi vähän. Tänä vuonna en ole nähnyt suruvaippoja kuin pari, neitoperhosiakin todella vähän. Luulen että meillä huonot talvehtimisolosuhteet tai jotain mikä aina verottaa kantaa koska muita pörriäisiä ja pölyttäjiä riittää.

   Poista
 3. Sadon saaminen omasta maasta on kyllä kesän parasta aikaa. Omat kesäkurpitsani ovat vielä hieman pieniä käyttöön, mutta jospa sateiden jälkeen sitten. Olen parina vuonna pakastanut kesäkurpitsaa viipaleina ja raasteena, hyvin olen siinä onnistunut. Tosin viipaleet ovat kyllä sitten melko vetisiä. Lisäksi teen kesäkurpitsasta pikkelssiä kurkkusalaatin tapaan.
  Kylläpä karhunvatukassa on paljon marjoja tulossa. Mitä lajiketta ne ovat?

  Nokkosperhosen toukat ovat varmasti sydäntälämmittävä näky. Toivoisin niin kovasti, että itsekin löytäisin niitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkurpitsa vaatii tosi paljon vettä, alkukesän kuivuudessa kannoin niille vettä kannutolkulla. Nyt tulee taivaalta riittävästi ja kohta liikaa. Viipaleina tai kuutioina olen pakastanut ja käyttänyt talvella kasvissosekeittoon. Siihen on tosi hyvää.

   Karhunvatun lajikkeesta ei ole mitään tietoa. Ostin taimen viime vuonna taimipäiviltä ja myyjä sanoi sen olevan jonkun tutkimuslaitoksen nimetöntä tutkimuskantaa. Vaikuttaa kestävältä koska kesti viime talven.

   Poista
 4. Itsekasvatetut juurekset ja vihannekset maistuvat aina parhaimmalta ja on ihanaa, kun tietää mitä suuhunsa laittaa.
  Toivotaan nokkosperhosille suotuisia ja hyviä olosuhteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omassa maassa kasvaneissa on aina paras maku. Illalla kävin tarkistamassa nokkosperhosen toukkatilanteen. Näytti siltä että muutama oli hävinnyt. Linnut varmaan olleet asialla.

   Poista
 5. Meillä on liian vähän nokkosta. Olenkin vähän katsellut, että minne laitan kasvamaan ne ainoat pihan nokkoset, että saisin viherlannoitetta ja nokkosperhosia.
  Aika huippua aloittaa satokausi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna satokausi on ajoissa. Nyt vaan saisi alkaa paistaa aurinko, muuten kasvu ja kypsyminen tyssää.

   Poista
 6. Ihanan pitkällä teidän satokausi on jo. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna päästiin kylvöihin ja istutuksiin ajoissa :)

   Poista
 7. Onpa sulla hyvä satoa tulossa. Ja varmasti maukkaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sato on hyvä ja maku ihan eri kuin kaupan pitkään varastoiduilla tuotteilla.

   Poista

Kiitos kommenteista :)