maanantai 25. heinäkuuta 2016

Jättikarhunputki

                                                      Se kukkii, se kukkii, se kukkii!

Ostin keväällä Lahden puutarhamessuilta Porkkalan kartanon pisteestä jättikarhunputken. En odottanut kasvilta mitään, en edes elossa pysymistä. Mutta niinpä vain kävi että putki kasvoi ja nyt kukkii yhden kukan voimin.
 Se on ihana. Punainen kukka jossa ihan pienet valkoiset pisteet. Ja taitaapa olla niin että kukan viereiseen pallukkaan on tulossa vielä toinenkin kukka. Jos vain siemenet ehtivät kypsyä niin ensi keväänä saan olla tarkkana etten kitke mahdollisia siementaimia pois. Tämä on kaksivuotinen joten ensi vuonna en kukintaa näe ellen osta toista taimea.
 Jättikarhunputken kuvaaminen kokonaisena oli hankalaa, mutta otin kuitenkin kuvan. Minusta tuo kävisi hyvin vaikka perennapenkkiinkin. Toistaiseksi en uskaltanut laittaa vaan valitsin kasvupaikaksi mustikkapenkin päädyn. Hieman on ehkä liian varjoinen paikka.
 Toinen yllättäjä on laukka Allium Pskemense jonka toin pari vuotta sitten Virosta. Nyt kukkii ensi kertaa. Kuvassa näkyvät kruunut ovat akileijan siemenkotia joihin laukan kukinto nojaa. Tällekin laukalle toivon pitkää ikää puutarhassa.
 Eikä kahta ilman kolmatta. Syysvuokkoni selvisi viime talvesta hengissä. Kukkia on tulossa enemmän kuin koskaan, kymmeniä. Ja ensimmäiset kukat avautuivat viime viikolla vaikka nyt on vasta heinäkuu. Kukinta on jopa muutaman viikon normaalia aikaisemmassa. Mutta ei se haittaa, ehkä tämä nyt voisi tehdä itämiskykyisiä siemeniä. Tai en minä edes tiedä miten lisääntyy, siemenestä vai kasvullisesti.
Loppuhuipentumana voi pitää ensimmäisten liljojen avautumista. Tämän nimilapun vain olen onnettomasti hukannut jonnekin. Ostospaikka kuitenkin oli Lidl. Aika kiva vaaleanpunainen, juuri minun puutarhan sävyinen. Tässä kohtaa voi sanoa, että onni syntyy pienistä asioista.

12 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Jättikarhunputki on komea, haluan ehdottomasti niitä lisää.

   Poista
 2. Huikea koko putkella! Syysvuokko jo kukassa, vau. Kaunis. Minulta kuolivat taas molemmat syysvuokot viime talvena. Keväällä jo ostin uuden, toivottavasti se ei kuole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ihme ja kumma syysvuokot selvisivät hengissä. Melkein vierestä paleltui esim. kirsikka. Toivottavasti uudet selviävät.

   Poista
 3. Hieno Allium ja mahtava tuo putken väri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Allium on hieno, ja kiva kun kukkii eri aikana kuin muut pihan laukat.

   Poista
 4. Hienon värinen karhunputki, aivan uusi tuttavuus minulle. Pihallamme kasvaa paljon villiä karhunputkea, jonka annan kasvaa rauhassa. Syysvuokko on kyllä kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jättikarhunputken viehätys on sen värissä. Meillä ei kasva luonnonvaraisena muita kuin koiranputkea ja sekin aina väärässä paikassa :D

   Poista
 5. Onpas komea karhunputki. Minulla on muutama pieni taimi kasvamassa ystävältä saaduista siemenistä. Odotan innolla niiden vauhtiin pääsemistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karhunputki taitaa olla innostava kasvi. Väri on ainakin todella kaunis.

   Poista
 6. Täällä on sama meininki. Minullakin kukkivat jättikarhunputket parhaillaan ja olen todella vaikuttunut niiden komeasta ulkonäöstä. Hankin ne viime vuonna ja onneksi ne selvisivät talven yli, minulla on sellainen mielikuva, että olisin jostain lukenut niiden olevan vähän talvenarkoja.

  VastaaPoista
 7. Todella kaunis Lidlin lilja, ja ihana syysvuokko. Minun syysvuokkoni ovat tähän mennessä kuolleet sitä mukaa, kun olen istuttanut. Hieno ja erikoinen tuo karhunputkikin. Aika näyttävää tulisi, jos siementaimia kasvaisi kokonainen pieni pöheikkö.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)