lauantai 16. heinäkuuta 2016

Harvinainen sääilmiö

Tänään saatiin vihdoinkin aurinkoa. Se alkaakin olla tässä osassa maata harvinainen sääilmiö heinäkuussa. Alkaa tämä sade vetää vertoja viime vuoden heinäkuulle. Tylsä homma mutta minkäs teet, pitää vain yrittää etsiä asiasta hyviä puolia kuten esimerkiksi se, että kesäkukkia ei ole tarvinnut itse kastella kertaakaan. Eikä kasvimaata, eikä kasvulaatikoita.
 Elämäni ensimmäinen daalia on aukaissut kukkansa. On se vaan mahdottoman kaunis. Daalian takana on nupulla keltainen tiikerililja jonka värin arvelen käyvän hyvin yhteen daalian kellertävän sisuksen kanssa.
 Talon edustalla kukkivat laukat joiden nimeä en muista. Kukinto on kuin jäätelötötterö eikä pyöreä pallo kuten ensin ajattelin. Penkissä on tällä hetkellä aika valjut värit, jotain värikästä tähän aikaan kukkivaa voisi lisätä joukkoon.
 Samaisen penkin ängelmä "Elin" huitelee korkeuksissa ja on siten erittäin haastava kuvattava. Kukinto on kahden metrin korkeudessa. Aika hujopiksi on kasvanut, ehkä se on tämä runsas vesi.
 Vaaleanpunaiset ruiskukat ja harmaamalvikki on saaneet seurakseen syvän tumman liiloja unikkoja. Kylvin niitä tuohon keväällä ja vain todella harva iti. Sama on käynyt ennenkin tummien pioniunikoiden kanssa. Ovat todella huonoja itämään meidän pihassa.
 Viime vuonna siirretty rohtosuopayritti kukkii tänä vuonna täydellä voimalla. Tuoksu alueen vieressä on huumaava vaikka kukinta on vasta aluillaan. Mitä onkaan tuoksu kunhan sadat kukat vielä avautuvat. Siirto oli hyvä päätös, edellinen paikka oli liian kostea. Nyt suopayrtti kasvaa kohopenkissä mikä on rajattu hirsin joka reunasta. Ei ole vaaraa liian leviämisen kanssa mutta eipä sitä ongelmaa ole ollut muutenkaan. Kerrottukukkaisen rohtosuopayrtin meinaan siirtää myös toiseen paikkaan nykyisestä joka on liian varjoisa kuiva. Ei viihdy siinä eikä leviä toivotulla tavalla.
Luumulehdossa kukkii etelänruusuruoho. Kaksi istutin mutta toisen vei talvi. Onneksi edes tämä jäi. Olen alkanut katsella luumulehtoa sillä silmällä, että taidan tehdä siellä suuremmankin kasvimylläyksen. Harvennan lajikemäärää, mutta kasvatan taimimäärää jotta saan yksivuotiset pois. Kasvivalinnat ovat vielä mietinnässä.

22 kommenttia:

 1. Onko valkoinen laukka väristään huolimatta mustalaukka?

  Meillä on ollut sateita ja sateisia ja viileitä päiviä, mutta jotkin rankkasateet ovat tässä kohdin väistyneet. Silti jotkin kasvit ovat kovasti kärsineet sateista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti tarkistaa istutustiedoista, mustalaukka se on, Allium Nigrum. Vähän erilainen kun ei ole pallo muodoltaan. Rankkasateet ovat olleet täällä :D

   Poista
 2. Se on kummaa tuo kasvidomino, kun aina on jotain siirrettävää joka sitten vaikuttaa kaikkeen. Minustakin laukkasi on mustalaukka. Ihana daalia, uskomatonta, että on ensimmäisesi! Nuo kaktuskukkaiset (vai mitä se nyt oli) on todella kauniita. Niitä kasvatan joskus sitten, kun ei ole peuroja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvipalapeli ei taida valmistua koskaan. Luumulehdon paletti meni sekaisin talvivaurioiden ja rohtoraunioyrtin hävityksen takia. Sen kasvivalinnat ovat muutenkin olleet vaiketa, nyt entisestään. Daalioita olisi voinut laittaa aiemminkin mutta olen arastellut talvisäilytyksen kanssa. Nyt voi kokeilla pojan asunnon kylmäkellarissa.

   Poista
 3. Upea daalia ja mahtavan värinen tuo tumma pioniunikko.
  Täälläkin näyttäytyi tänään koko päivän ajan tuo harvinainen ilmiö eli aurinko;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tummat pioniunikot ovat ihania mutta harmillisesti kasvavat meillä huonommin kuin vaaleanpunaiset. Vaikka sinänsä ei haittaa, vaaleanpunaisistakin tykkään. Daalia on edullinen löytö Lidlistä.

   Poista
 4. Sateeton päivä oli kiva yllätys, lähdin mustikkaan ja vattuja poimimaan. Poutajakso olisi hyvin tervetullut, mutta tosiaan, eipä ole tarvinnut kastella kasvimaalla. Minulla kasvaa tänä vuonna eniten noita tummia pioniunikoita, tosin itsekylväytyneistä monet ovat yksinkertaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisikin mennä katsomaan joko meilläpäin löytyy vattuja, mustikoista on poimittu sormet sinisinä. Vadelmilla saisi korvattua huonoa mansikkasatoa.

   Poista
 5. Onpas kiva, kun teillä on aurinko näkynyt. Aurinkoista säätä toivotaan tännekin. Kauniita kukkia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi viikko näyttää sääennuisteissa todella hyvältä, aurinkoa kunnolla pitkästä aikaa.

   Poista
 6. Eilinen päivä tuntui suorastaan ihmeelliseltä, kun paistoi ja vieläpä lämpimästi. Tänään sitten taas sataa.
  Juuri kun kuvittelee saaneensa puutarhan johonkin kuosiin, alkaakin uudet ideat kuvia päässä ja taimikaruselli lähtee pyörimään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taimikaruselli kuuluu puutarhaan. Kamala kesä jos ei mitään siirtäisi paikasta toiseen :D

   Poista
 7. Ihana kaktusdaalia, tumma unikko ja etelänruusuruoho. Suopayrtin tuoksu on kyllä miellyttävä ja kasvi kestävä ja hyvin perinteikäs.
  Mukavaa sunnuntaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Daalia on kauniimpi kuin ostopakkauksen kuvassa. Ja vielä on monta nuppua tulossa kukkaan. Rohtosuopayrtti on suosikkejani perinteisistä perennoista. Kukkii pitkään ja on kestävä. Ja hyvä tuoksu kaupan päälle.

   Poista
 8. Vihdoinkin meillä on myös ollut pari päivää ilman sadetta.
  Sulla on ihanan värisiä kukkia.

  VastaaPoista
 9. Hyvä kun muistutit noista sateen hyvistä puolista, niitä joutuukin tässä kovin hokemaan itselleen, ettei ihan hermo menisi. Onnea daaliasta, se on niin kaunis kukka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ei mene hermo ihan vielä mutta puutarhanhommat eivät iske yhtään ikuisen sateen takia. Ja kuitenkin kaikenlaista tekemistä olisi. Tänään onneksi ehti puuhailemaan ja käymään mustikassakin.

   Poista
 10. Kyllä oli pihalla viikon reissun aikana kasvanut kaikki niin reheväksi. Täällä on tainut pyyhkäistä joku supersadekuuro koska kukkia oli mennyt lakoon rumasti. Huomenna niitä oikomaan. Jos (toivottavasti) ei sada.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ollut useampikin rajumpi sadekuuro ja kunnon tuulta. Laossa on meilläkin kaikanlaista.

   Poista
 11. Vettä on saatu... Ihania nuo tumman liilat unikot ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vettä on saatu kiitettävän paljon. Liilat unikot ovat ihania.

   Poista

Kiitos kommenteista :)