lauantai 30. heinäkuuta 2016

Paluu nuoruuteen

Miehellä on ollut kesälomaprojektina autotallin siivous ja remontointi. Mitään suurta uudistusta ei ole tiedossa. Kattoon laitettiin paperit jottei ylisiltä varise mujut niskaan ja betonilattiaa suoristettiin sekä uusittiin. Kaikki tarpeeton hävitetään ja tavarat pääsevät järjestykseen uusiin hyllyihin. Ihan riittävästi hommaa siinäkin.

Mutta miten se liittyy nuoruusvuosiin? Siten, että jotta urakan saa tehtyä, piti koko autotalli tyhjentää. Ja se tarkoitti sitä, että miehen Vanha Rouva piti ajaa pois tallista. Kun aikoinani, noin 26 vuotta sitten sain ajokortin, olin aina se joka oli kuskina. Eikä ihan millä tahansa autolla. Minulle, nuorelle tytölle se oli kuin laiva. Ja myönnän, välillä hirvitti ja parkkipaikan valinta oli tärkeä juttu, taskuparkkiin en koskaan ajanut. Enkä peruutellut mihinkään.

 Siinähän se, Vanha Rouva. Pestynä ja kiillotettuna. Tällä autolla sitä on ajeltu tuhansia kilometrejä  joskus esihistoriallisena aikana. Auto oli silloin miehen silmäterä.
 Nyt rouva vaatisi järeää kunnostusta, runsasta helmapeltien korjausta, ruosteenpoistoa, uutta verhoilua ja mitä vain nyt keksii autolle jolla ei ole ajettu maanteillä 23 vuoteen.
 Siirtokilvet on laitettu silloin kun auto ajettiin tänne Arvilaan. Sen jälkeen on ajeltu vain omassa pihassa koska Rouva ei ole enää rekisterissä. Hyvinhän tuo taas kulki, äänet hivenen miehekkäät pakosarjan viallisuudesta johtuen. Taisi kuulua kirkonkylällä saakka milloin Oldsmobile käynnistyi.
 Nyt auto seisoo pihassa ja odottelee talliin pääsyä. Pojat kävi koeistumassa etupenkin ja pääsivät kiertämään pihan ympäri. Oli minunkin ihan pakko verestää muistoja yhden kierroksen verran.
Aloin juuri laskemaan, että Rouvalla on ikää 57 vuotta, on vuoden 1959 mallia. Siihen nähden tuo on ihan hyvässä kunnossa, melkein eläkeläinen. Ja mietin myös sitäkin, että ehkäpä minulla aika on ajanut tuon auton ohi. Nyt auton pitää olla pienikulutuksinen, ei 25 litraa satasella vievä hirviö tai sen kokoinen ettei sitä saa ahdettua normi parkkiruutuun ilman hikikarpaloita otsalla. Minun puolesta Rouva saa jatkaa hiljaiseloaan autotallin uumenissa jatkossakin. Kokeillaan eläkepäivillä uudestaan.

edit. Korjattu vuosimalli oikeaksi


17 kommenttia:

 1. Harrastuksiahan nuo pelit ovat nykyään. Ei huvittaisi olla tankkaamassa ihan arkiajossa. Joidenkin mielestä tuo olisi aarre.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei riittäisi kuukauden palkka bensaan :D Miehelle auto on aarre josta ei luovuta, sai auton 16-vuotiaana suoraan Amerikasta.

   Poista
 2. Hikikarpalot nousevat otsalle taskuparkkeeraamisen ajatuksestakin :-D Tai yhteysalukseen peruuttamisesta, siinä kun lisäksi ajetaan ramppia ylös, joskus kulmat (laituri & ramppi ja ramppi & laivan kansi) ovat jyrkät ja matalavatsainen / pitkäkeulainen & -peräinen auto ottaa aina kiinni jossain vaiheessa. Eläköön tylsä yaris...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua, en halua edes ajatella Rouvan ajamista yhteysalukseen. Eläköön yaris ja menopelini punto joka mahtuu ihan mihin vaan.

   Poista
 3. Rouva lienee kuitenkin vasta 47-vuotias, eikä 57-vuotias...itse kun olen tuota samaa vm. 69, enkä ole vielä lähelläkään eläkeikää :) 25 litraa satasella kulutus kuulostaa kyllä tosiaan aika pahalta, kun nykyekoautot menee alle viidellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hups, Rouva on siis vuosimallia 1959. Korjattu alkuperäiseenkin :)

   Poista
 4. On se komea, mutta noilla bensamäärillä ajaminen jäisi pariin kertaan kesässä. Ja se parkkeeraaminen....huh, huh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bensamäärä on huikea kun ajattelee nykyautojen kulutusta. Ja tuohon aikaan oli ihan normaali. Mutta muuten autossa on kehittynyt tekniikka, ohjaustehostin ja automaattivaihteisto. Ajomukavuus oli huippua.

   Poista
 5. Onpa se kaunis! Ja kyyti on varmasti eri luokkaa kuin nykyautoissa vaikka bensaa kuluttaakin enemmän? Siis positiivisessa mielessä eri luokkaa:) Itse haaveilen vuoden -65 Ford Mustangista. Sellaisen kun saisi laitettua niin olisihan se nannaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täysin eri luokkaa :) Ford Mustangin voisin minäkin ottaa omaksi kesäautoksi.

   Poista
 6. Vanhoissa autoissa on tyyliä :) Upea Rouva! Ja kiva kun teillä on ollut mahdollisuus säilyttää tämä aarre.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tyyliä on, vuonna 1959 taisi olla siivet vietynä huippuunsa.

   Poista
 7. On siinä autolla kokoa. Mä en uskaltaisi parkkeerata kuin lentokentälle.
  Kyllä tuossa on työtä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On sillä kokoa, ei toivoakaan että ajaisi parkkihalliin parkkiin.

   Poista
 8. Komea on vanha rouva!
  Itse ajan ihan pikkuisella kirpulla, koska parkkeeraaminen ei ole ihan ykkösosaamistani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin ajan pienellä kirpulla. Sopii minulle parhaiten :)

   Poista
 9. Onpas upea menopeli! Meillä on vanha kuplavolkkari pihalla myös, upea on sekin mutta vaatisi ruosteenpoistoa hiekkapuhaltimella ja maalausta päälle. Se on kyllä kätevän kokoinen, mahtuu parkkiruutuihin.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)