perjantai 29. heinäkuuta 2016

Muista hankkia lisää

Pieni muistutus itselle, istuta keväällä lisää liljoja. Paljon liljoja, siis valtavasti. Liljat kun tuntuvat viihtyvän meillä ja ilostuttavat näin loppukesästä. Oikeasti, miksi en ole aiemmin tajunnut että lisää liljoja.
 Rubiininpunainen tiikerililja on Viron tuliainen viime vuoden Türin kukkamarkkinoilta. Olisin ostanut tätä lisää, mutta en löytänyt tänä vuonna myyjää joka tätä myi. Aivan fantastisen värinen lilja.
 Lilja kukkii mustilanhortensian vieressä, todella hyvä pari hortensian kukkien kanssa. Yläpuolellaan liljalla on köynnösukonhattu johon on tulossa kymmeniä kukkia tänä vuonna. Ukonhattu on köynnöstänyt itsensä taivaisiin. Kieputin sitä yläosastaan takaisin alaspäin ja nyt se kasvaa hauskasti lenkillä.
 Keltainen tiikerililja on sekin voimakas väriltään. Aiheuttaa minussa efektin tykätäkö vai ei. Taidan kuitenkin tykätä sillä arboretumin avaruuteen sopii voimakkaat värit.
 Mansikkamaan päädyssä kukkii rohtosuopayrtti täysillä. Siirto kannatti, suopayrtti on kaunis kun kasvaa suurena mattona.
 Suopayrtti on pihan alkuperäisiä kasveja, kuten myös harmaamalvikki ja ukonhattu. Olen alkanut haaveilemaan istutuksesta mihin tulisi noita kaikkia kolmea kasvia. Eikä mitään muuta, tai ehkä syysleimuakin. Voisi olla näyttävä istutus kun laittaisi kaikki toistensa lomaan isoksi alaksi.
 Tuntematon rusopäivänlilja on myös kasvi josta mietin joka vuosi että tykkäänkö vai ei. Paikka on vähän huono värinsä suhteen, mutta en saanut aikaiseksi siirtää poiskaan. Kunhan saman penkin ärtsyn pinkin liljat avautuvat, on värien riitasointu aikasen suuri.
Olen ostanut tänä vuonna muutaman uuden hortensian. Kuten tämän johon piti tulla vaaleanpunaiset kukat. Eivät nuo kyllä vaaleanpunaisilta minun silmiini näytä mutta ehkä Virossa, taimen alkuperämaassa valkoinen on vaaleanpunainen. Epäilen saaneeni jotain ihan tuiki tavallista hortensiaa. Mutta hortensia ei ole tässä pääasia, vaan kasvi joka kasvaa sen juurella. Täysi monsteri jos lehtiä katsoo. Ensin luulin esikoksi, sitten sormustinkukaksi, nyt en osaa sanoa enää mitään. Tunnistatko mikä kasvi voisi olla kyseessä sekä monsterin että hortensian kohdalla?

18 kommenttia:

 1. Ihania liljoja sinulla! Olisiko tuo monsteri ukontulikukka?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, tulikukka kävisi mainiosti, minulla ei kasva vielä yhtään tulikukkaa.

   Poista
 2. Oho, mikä monsteri! Tulikukka minullekin tulee mieleen, mutta voipi olla jotakin muutakin.
  Huikean värinen rubiinililja! Toivottavasti se tekee paljon sivusipuleita ja runsastuu, niin saat uusia liljoja.
  Vautsi miten ihana suopayrttikasvusto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkoinen lehtimonsteri :D Rubiinililja on viime vuonna istutettu ja teki jo ilmeisesti sivusipulin, varsia on jo kaksi kun viime vuonna oli yksi.

   Poista
 3. Toivotaan, että saat paljon pieniä sivusipuleita toivomistasi liljoista. Minulla on mielessä taas listaa kevätkukkijoista, kun keväällä olin tyytyväinen vain yhden kukkapenkin värikkyyteen.
  Onneksi sinulla on tilaa tehdä vielä kukkapenkkejä juuri niille kasveille joita haluat. Piirtelin itse meidän pihasta karttaa juuri. Ja kartasta huomasi selvästi, että uusille kukkapenkeille ei ole enää kovin montaa paikkaa, ellei aloita ryteikköjen raivaamista. Ryteikköjen raivaus kohottaisi kyllä pihan luonnetta, joten ehkä se on aloitettava raivaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevätkukkijoita kaivataan niitäkin meillä lisää, ainakin jotain pikkusipuleita aion hankkia syksyllä. Tilaahan meillä on, mutta nyt huomaan että aikaraja tulee vastaan. Kovin montaa uutta penkkiä ei voi tehdä jotta niitä ehtii hoitaa. Mietin kyllä kasvimaankin pienentämistä mutta kun halua sitä tehdä, oman maan syötävät maistuvat niin hyviltä.

   Poista
 4. Minulla esimerkiksi Vanilla Fraise -hortensia kukkii ensin valkoisena, kukinnot muuttuvat "kypsyttyään" vaaleanpunaisiksi. Ihania liljoja, minäkin aloin haluta noita upeita kukkijoita, varsinkin keltainen on mielstäni upea :) Suopayrtin siirto on täälläkin edessä, ehkä se olisikin paras tuolla tavalla omana kasvustonaan, se on niin hurja leviämään muiden joukossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa tuo olisi sitten Vanilla Fraise, myyjä ei tiennyt nimeä. Keltainen tiikerililja on upea, sekin on tuotu Virosta. Suopayrtti leviää kovasti, tuossa toivottavasti hirret ympärillä vähän hillitsevät menoa.

   Poista
 5. Kauniita liljoja sinulla on. Minäkin pidän kovasti liljoista, mutta kaikki puuliljat kuolivat viime talvena. Olen nyt hankkinut joitakin uusia lajikkeita ja kauniita ovat kaikki. Liljakukoiltakin olen välttynyt tänä kesänä. Kaunista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla selvisi kaikki liljat hengissä mistä olin hyvin yllättynyt. Liljakukkoja meillä ei ole näkynyt eikä toivottavasti koskaan tulekaan. Inhottavia otuksia.

   Poista
 6. Samat ajatukset eli liljoja lisää. Jonkin verran niitä olen istuttanutkin, mutta uusia en muutakaan vuoteen. Viime talvi näytti verottaneen vanhoja liljoja melkoisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika monella meni liljoja, meillä ihja kumma ei mennyt yhtään. Mutta lisää on saatava, ehdottomasti.

   Poista
 7. Miten kaunista! Vahvat värit sopii todellakin erityisesti tuollaisille suurille alueille, jollainen teillä kuitenkin koko upea puutarha on. On sellaisia kiintopisteitä sitten runsauden keskellä ja vissiin ne vahvan väriset kukat houkuttelevat hyödyllisiä pörrääjiäkin parhaiten paikalle?

  Miten te siirsitte rohtosuopayrtit ja milloin? Meillä suopikset vyöryy taas vähän joka suuntaan ja toisaalta se alue, missä niitä on ollut tarkoitetusti keskitettynä (eli suomeksi ollaan jätetty tietty alue niille) on viime talven läljiltä hieman kaljuläiskikäs vaikka suopista tursuaakin runsaasti noin kokonaisuutena. Olisi mukavaa hieman hallita tuota aluetta ja tehdä uusia istutusalueita niille, mutten ole uskaltanut kun ei ole käsitystä miten se tehdään. Kerran kun kaivoimme maasta yhtä kukkaa saadaksemme tietää mikä kukka ylipäätään on kyseessä, sen juuret oli aivan jäätävät :D Voiko ne vaan katkoa jostain kohtaa siten, että se juurakko jäisi henkiin vaai miten niiden kanssa olisi hyvä toimia? Kokonaisena me ei kyllä noita omia ainakaan maasta saada, kun ne tuntuvat yltävän naapurikylään saakka ja osa juurakoista on valehtelematta porkkanan paksuisia :D

  Kyselee puolen peukalon puutarhuri Jovelasta ;DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vahvat värit ovat suurten tilojen värejä, myös ulkona. Suopayrtti kestää siirron ihan milloin vain, kaivoin lapiolla maasta, erottelin multapaakuista taimet ja iskin maahan uuteen paikkaan. Kovin yksinkertaista mutta voimaa vaativaa lapiopuuhaa. Juurta jos jää vanhaan paikkaan niin siinä on aina riski että lähtee uuteen kasvuun.

   Poista
  2. Kiitos, Katja :) Näillä yritetään :)

   Poista
 8. Mulla oli alkuun liljoja paaaljon. Sitten tulivat liljakukot... ja muutaman vuoden kärvistetyäni hävitin kaikki jalommat liljat (ruskoliljoista kukot jostain syystä eivät niin välittäneet). Muutama vuosi sitten sain liljoja kukkapenkkinsä hävittäneeltä ystävältä ja kauniita ovat. Toistaiseksi kukkoja ei ole ollut kuin muutamia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liljakukkoja täällä ei kaivata, muita vitsauksia on ihan riittämiin saakka. En tiedä vaikuttaako pihan tuulisuus ja ympäröivät metsät ja pellot ettei kukkoja ole meillä näkynyt.

   Poista
  2. Mekin asumme metsissä kaukana muista puutarhoista. En tiedä, mistä kukot tulivat silloin, mutta kaiken söivät. Hiukan epäilin, että ne tulivat sipuleiden mukana... Mutta paha syyttää liikettäkään, josta liljoja olin tilannut, kun todisteita ei ole.

   Tällä kertaa yritin sijoittaa liljat kukkapenkkien reunoille, jotta alkukesästä saatan aina aamusella käydä helposti tarkistamassa tilanteen ja noukkimassa kukot pois (onneksi näkyvät hyvin, tosin varovainen pitää olla, koska pudottautuvat salamannopeasti maahan). Yksi yhtenäinen lilja-alue on, mutta sellainen, että senkin tarkistaa helposti.

   Mutta, kuten sanottu, vielä ei uutta invaasiota ole ollut. Ja hyvin nopeastihan liljat sitten raivoissaan repi poiskin... :) :)

   Poista

Kiitos kommenteista :)