keskiviikko 20. heinäkuuta 2016

Heinäkuussa

Heinäkuussa on hupenevat kesäpäivät, hyttysten pistämät jalat, mustikoista sinertävät sormet, liian vähäiset tunnit vuorokaudessa ja maalipönttöjä. Puutarhassa on jostain syystä vaisua, liljojen kukintaa odotellessa. Maksaruohot taasen ovat jo aloittaneet.
 Erityisesti pörriäiset tykkäävät. Kasvien äärellä käy hurja pörinä koko päivän. Vielä illastakin viimeiset pölyttäjät nauttivat mesiateriasta.
 Rosarion kukinta on ohi mutta tilalle on tullut kauniit kiulukat. Nämä ruusunmarjat kuuluvat "Marzipan" ruusulle joka kuuluu pimpinellifolia-ryhmään.
 Kasvimaalla kasvaa viidakko. Ruiskukat ovat valloittaneet osan porkkanapenkistä ja herneistä. Kehäkukkiakin on, mutta vähemmän kuin yleensä. Ruiskukkaa tarvitsee hiukan rajoittaa ensi vuonna ettei valtaa kaikkea kasvualaa itselleen.
 Autopaikan kivimuurin laakakivelle laitoin tänä kesänä toisen rautapadoista. Padassa kasvaa keskellä vaaleanpunaisia pelakuita. Hiukan voimakkaammaan värisiä olisin tähänkin halunnut mutta ei ihan onnistunut. Pihatien vieressä kasvaakin sitten tulipunaisia pelakuita. Tai olisi jos kukkisivat. Ehkä kukinta alkaa nyt kun saadaan aurinkoakin rankkojen sateiden jälkeen.
Miehen kesälomatyömaa on talon ulkomaalauksen korjaaminen. Yllättävän nopeasti siihen jouduttiin. Laajennusosan maalipinta oli vetänyt homeeseen vaikka aikoinaan tehtiin kaikki homesuojaukset. Nyt ensin pestiin maali homepesulla, sitten ruiskutettiin uusi homesuoja ja päälle uusi maali. Kuvan eteläseinälle on tehty irtomaalin raappaus ja vielä on vedettävä uusi maali pintaan. Raappauksen syy on eteläseinä josta emme saaneet kaavittua kaikkea vanhaa lateksimaalia pois. Lateksi pikkuhiljaa kesii pois uuden maalin alta. Sama homma on kai edessä taas neljän vuoden päästä. Onhan se todella hyvä ettei tarvitse lomaansa riippukeinussa viettää vaan riittää touhua.

Huomenna yritän ehtiä istuttaa tämän puutarhan ensimmäiset havukasvit. Niiden paikkaa on mietitty jo 1 vuosi ja 2 kuukautta. Hiljaa hyvä tulee.

14 kommenttia:

 1. Toivottavasti sää suosii maalausurakkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On suosinut. Mies aloitti urakan maanataina ja joka päivä on paistanut aurinko. Huomenna saa maalattua loput, toivottavasti ei sada vaikka mahdollisuus sateeseen on sääennusteen mukaan.

   Poista
 2. Voi hitsi tuota seinää. Toivottavasti se saadaan äkkiä valmiiksi! Täällä olis kyllä hyvät maalauskelit, on kuivaa kuin Saharassa, heh.
  Ruusuissa on tosiaan ihanat nuo kiulukat, monissa todella kauniit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi maalausurakka on jo loppusuoralla, päätyseinä on enää jäljellä.

   Poista
 3. Heinäkuu tuntuu nyt kuluvan niin hurjaa vauhtia, ettei perässä meinaa pysyä.
  Talonmaalaus on aina kova urakka. Toivotan hyviä maalauskelejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heinäkuu on mennyt hurjaa vauhtia, pikkuhyppy niin alkaa elokuu ja se on jo ikäänkuin ensimmäinen syksyn kuukausi. Onneksi tuo korjausmaalaaminen on nopeampaa kuin varsinainen maalaus.

   Poista
 4. Kylläpäs on ruiskaunokit valloittaneet porkkanamaan;) Ruiskukkien upean sinisiä kukkia olen aina ihaillut:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkoisen valloituksen ovat tehneet, nyt en anna siementää entiseen tahtiin.

   Poista
 5. Meillä ihan sama juttu, toi home. Isäntä kans pesi homeenesto aineella, virutti painepesurilla ja odotti kuivumista, sit vasta alkoi maalaamaan seiniä.
  Mistähän kummasta toi home tulee, meillä pahin pohjoisen puoli.

  VastaaPoista
 6. Meillä kanssa oli ongelmana vanha lateksimaali, joka piti poistaa. Mutta se lähti yllättävän kivasti speed heaterillä. Tai jos ei halua maksaa speed heateristä, kelpaa ihan yhtälailla joku vanha lämpölamppu, jonka saa kirpparilta parilla eurolla. Meillä on ollut molemmat käytössä, ja ovat helpottaneet skrapaamista aivan dramaattisesti. Ja sitten ei jää alle lateksijämiä, jotka jossain vaiheessa kuitenkin alkavat kuoriutua. Meillä on sit taas kokonaan toinen ongelma: maalattiin yksi seinä liian helteisenä päivänä ja siinä maali kuivui liian nopeasti - ja hilseilee nyt siksi pois.Huoh. Maalaamisessa onnistuminen on kyllä aika lailla henkimaailman hommia.

  tv Leena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Speedheater löytyy, mutta sillä ei ole ulkovuorta käsitelty. Suurin osa lateksistä lähti kaapimalla ja osa istui niin tiukassa että jätettiin alle. Nyt se alle jätetty ampuu irti. Lateksi lähtee vain eteläseinältä, luulen että se on kuivan seinän syy, aurinko porottaa koko päivän silloin sattuu paistamaan.

   Poista
 7. Pohjoisen puoli oli meilläkin pahin ja uusi seinälaudoitus, vanhan kanssa ei mitään ongelmaa. Uusien maalien ongelma on se että niissä ei ole myrkkyjä entiseen tahtiin joten home pääsee valloilleen helpommin. Ennen maaleihin lisättiin lyijyä ja eihän siinä mikään kasvanut. Myös nykyiset kosteat kesät tuottavat ongelmia maaleille.

  VastaaPoista
 8. Noita maalaushommia tuntuu riittävän joka kesälle.
  Niin kaunis tuo kuva maksaruohosta ja pörriäisestä.

  VastaaPoista
 9. Kesä saisi olla edes vähän pidempi. Ei tulisi niin nopeasti kiireen tuntua.
  Teillä on ollut ihan kiitettävä määrä hommaa, paljon olette kyllä saaneet aikaiseksi.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)