keskiviikko 1. huhtikuuta 2009

Sammakot päin seinää!

Tästähän se lähti. Jyväskylän tilkkupäiviltä ostetuista kankaista. Sammakkokangas kolahti heti ja samalla syntyi idea työstä, joka on pitänyt tehdä jo pitkään. Kuopus on tarvinnut sänkynsä ylle tilkkutyön tms. tapettia suojaamaan. Tässä vaihe vaiheelta työn valmistuminen ja alimpana valmis työ paikoillaan eli sammakot päin seinää. Kankaiden valinnan ja pesun (kutistamisen) jälkeen alkaa palojen leikkaaminen. Siihen tarvitaan alusta, viivain ja leikkuri. Tämä työ tulee 9x9cm neliöistä. Ostokankaiden lisäksi tarvitaan valkoista ja itse värjättyä turkoosia (molemmat vanhaa lakanaa). Leikkureita, alustoja viivaimia on olemassa kymmeniä erilaisia, tärkein edellytys on leikkurin terävä terä. Sitä saakin vaihdella ahkerasti.

Kun palat on leikattu alkaa yhdistäminen. Palat yhdistellään ketjuun, lippusiimaksi. Säästyy lankaa ja aikaa. Tässä vaiheessa oli tietenkin jo suunnitelma miten palat yhdistyvät, eli miltä valmis työ tulisi näyttämään. Paloilla ei ole tässä työssä mitään symmetristä järjestystä, kunhan vain kahta samanlaista kuosia ei tule vierekkäin.

Ja tietysti ommellaan oikeat puolet vastaikkain :)

Kun kaikki palat on yhdistelty, normaalisti seuraa silittäminen, mutta tähän työhön halusin yhdistää kirjontaa. Muutama lumpeenlehti ja sudenkorento sinne tänne. Sitten työn silitys ja mittaaminen.

Kirjomisen jälkeen ommellaan reunukset. Reunus kokoaa työn ja antaa sille raamit. Lisäksi reunuksilla saa säädettyä työn kokoa jos varsinaiset palat ovat sellaisia, että ne eivät esimerkiksi riitä halutun kokoiseen työhön.

Sitten taas silitellään. Saumat suurin piirtein oikeaan suuntaan. Itselleni ainakin sattuu virheitä ja joskus saumat ovat ommeltu väärin, silloin ne eivät taivu ja asetu oikein siellä nurjalla puolella,mutta silittämällä ne saa litteiksi.

Seuraavaksi on vuorossa päälikankaan, vanun ja pohjakankaan yhdistäminen. Minä teen sen niin, että asetan kaikki ruokapöydälle kerroksittain ja sitten kerrokset kiinnitetään toisiinsa hakaneuloilla.
Mitä tiuhempi kiinnitys, sitä siistimpi tulee tikkauksesta. Hakaneuloja pitää olla paljon ja ne pitää olla teräviä jotta työ ei vahingoitu. Saatavana myös tähän tarkoitukseen sopivia käyriä hakanauloja, mutta omani ovat ihan tavallisia. Tässä vaiheessa olisi hyvä tietää miten tikkaa työn jotta neuloja ei tarvitse poistaa ompelun tieltä.

Sitten tikkaus. Kun muutama vuosi sitten ostin koneen, halusin mukaan yläsyöttäjän. Helpottaa ompelua kuin ompelua, ja etenkin tikkausta. Jäljestä tulee siistiä. Hakaneuloja ei poistella kesken ompelua. Tikkauslangan kävin ostamassa, omasta kokoelmasta ei löytynyt sopivaa vihreää.

Tikkauksen jälkeen reunojen tasaaminen ja ompelu. Minä jätän reunoille ihan reilusti pohjakangasta ja vanua. Jos työ siirtyy niiden päällä hiukan niin ei tarvitse pelätä että menee yli.

Koska sammakot tulevat seinälle, täytyy työssä olla ripustuskuja. Se ommellaan oikeaoppisesti kolmesta osasta. Yläosa menee kätevästi käänteen sisään, alapuolikin tuli ommeltua käsin ompelun sijaan koneella koska sauma asettui työhön huomaamattomasti.

Voila! Valmis työ paikoillaan, saajansakin on tyytyväinen ja ehkäpä seinä nyt pysyy ehjänä.

Sammakot päin seiniä 2009

Tarkempi kuva työstä ja kirjailuista.
Näin minä ompelen tilkkutyöni, joskus ne valmistuvat ripeästi kuten tämä työ, joskus kestävät ikuisuuden. Sammakoista tulikin sitten idea ommella jotain 5-vuotiaan sängyn ylle, siellä on sama ongelma tapetin kanssa. Tähän asti siinä on roikkunut sellainen wanha villainen seinävaate, mutta nyt päässä muhii idea uudesta...


4 kommenttia:

 1. Ompa ihana!! Olet kyllä tosi taitava.

  VastaaPoista
 2. Ai vitsi miten ihana! Et sattumalta haluaisi tehdä toista samanlaista ja myydä minulle? :)

  VastaaPoista
 3. Upea! ja kirjailut on tosi hienot :) Tosi kiva kun laitoit vaihe vaiheelta työjärjestyksen kun olen joskus miettinyt että miten nuo tilkkutyöt syntyy.

  VastaaPoista
 4. Laura: On mahdollista tehdä toinenkin :) Täysin samanlaista ei välttämättä tule, ainakin kirjailut ovat aina erilaiset :) Mutta jos samaa sarjaa oleva kelpaa?

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)