perjantai 26. elokuuta 2022

Taimia paikoilleen

 Tämän viikon sateet antoivat sysäyksen jatkaa uusien taimien istuttamista. Tällä kertaa taimettui uuden hortensiapuutarhan suurin alue. Alueelle ei ole tulossa näyttäviä ja loistavia perennoja. Kasveissa pääroolissa ovat lehdet, väri tai vaatimaton kukinta. Hortensiat saavat kukkia loisteliaasti, samoin muut pensaat.

Kasveja oli paljon mutta lisääkin mahtuu. Keskellä kasvaa kartiovalkokuusi, sen takana jalokuunliljaa 'Fragnant Blue', edessä valkoista varjorikkoa, syyshortensia 'Prim White' ja muualta puutarhasta siirretty  harsojaloangervo 'Chokolate Shogun'. Kartiovalkokuusesta vasemmalle kasvaa syyshortensia 'Fraise Melba' ja sen edessä vuoriarho.
Toisen koivunrungon eteen, tai taakse riippuen mistä kulmasta runkoa katsoo, tuli rivi hopeatäpläimikkää, jakotaimia omasta puutarhasta. Oikealla on kalvevarjohiippaa, japaninvaahtera, nimetön pieni atsalea, nietospensas 'Strawberry Fields' ja amurinpioni. Vasemmalla päin on himalajan jalkalehti ja keskellä kasvi jonka nimen jo hukkasin. 
Puuvartisille laitoin oksasilppua katteeksi, muille on tulossa istutuskatetta jota jäi muutama säkki ylimääräistä Avoimista Puutarhoista. 
Tuossa keskellä on laaja tyhjä alue. Siihen mahtuu pensas tai perennoja. Oikealla kasvaa kesähortensia 'Bougie'. Mustalla muovilla peitetyn kannon vieressä on virginianpihta ja sen edessä uusi rotkolemmikki 'Silver Heart'. 
Oli vähän turhan hinnakas ostos, mutta kaunis lehti sai ostamaan. Viime talvi vei toisen puutarhan vanhoista rotkolemmikeistä, toinen säilyi hengissä. Toivottavasti tällä on parempi menestys.
Toisen suuren koivunrungon eteen, tai taakse, mistä suunnasta taas katsookaan, tuli ensin lumipalloheisi. Kaipaan mielipidettänne olisiko se syytä leikata matalaksi koska on ihan kalju. Oksat eivät ole kuolleet, kirvat söivät siitä lehdet. Lumipalloheiden taakse jää valkoinen lännenkonnanmarja, hortensia 'Pinky Winky, safiirihortensia ja jalohortensia 'Bloom Star'. Sen juurelle laitan Kukkaiselämää Satun vinkin mukaan ruosteista rautaa jotta hortensia kukkisi sinisenä. Löysin rautaa juuri sopivasti silloin kun kaivoin navetan välikköä puhtaaksi maa-aineksesta. Sellaista pientä hitusta joka hajoaa heti kun siihen koskee.

Vielä on istuttamatta kirjovaahtera, peikonkello ja kupariheisiangervo. Syyssipuleista laitan ainakin lumikelloja. Ja jostain voisi kaivaa alueelle sini- ja valkovuokkoa.


14 kommenttia:

 1. Mainioita valintoja uudelle istutusalueelle. Rotkolemmikki on minunkin ostolistallani ollut pitkään. Ei vaan ole osunut sopivasti kohdalle.
  Itse en lähtisi leikkaamaan lumipalloheittä kokonaan alas. Olen kasvattamassa omasta heidestäni yksirunkoista ja poistanut keväällä aina maata myöden yhden rungon kerrallaan. Aikaa vievää, mutta kukintaa en ole menettänyt näin tehden yhtenäkään kesänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rotkolemmikkiä ei näy yleisesti myynnissä, piti iskeä heti kiinni kun oli vielä kivan näköinen. Nyt alkoikin kiinnostaa yksirunkoisena kasvatus, ehkä sitä varten voisi ostaa uuden taimen ja katsoa jo puutarhamyymälässä sopivan taimen. Taidan jättää leikkaamisen kevääseen, sitten näkee onko kuolleita oksia.

   Poista
 2. Ihanalta näyttää! Kesähortensiastahan tulee valtava, mutta sen varmasti jo tiedätkin.
  Minäkin jättäisin heiden leikkaamatta. Kai siihen uudet lehdet puhkeaa. Ellet välttämättä halua sitä uudistaa tai tuuheuttaa tms.
  Toivottavasti rautaoperaatio toimii! Olen yrittänyt sillä keinolla saada safiriihortensiaan ja Endless Summeriin sinertäviä kukkia, mutta vaaleanpunaisia ovat vuodesta toiseen :-D Tiedä sitten, paljonko sitä rautaa tarvittaisiin. Kun siirsin safiirihortensian, vuorasin sen istutuskuopan hajoamispisteeseen ruostuneella uunipellillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bougie kasvaa suureksi, olen nähnyt Mustilan Arboretumin Bougiet. Tuossa on tilaa mutta olen vähän epäileväinen kasvun suhteen. Edellinen Bougie vain kitui ja lopulta kuoli pois. Toivon totisesti rautaoperaation tepsivän. Safiirihortensiaan näkyisi tulevan siniset kukat, kukkii ensimmäistä kertaa! Mutta se onkin istutettu mäntyjen katveeseen sille tehtyyn erityiseen kasvualustaan. Uunipellillä vuoraaminen, puutarhuri on valmis ihan mihin tahansa :D

   Poista
 3. Johan on kattava valikoima hienoja kasveja. Kiinnitin huomiota lukuisiin erilaisiin syyshortensioihisi. Kiva, että niitä on tarjoalla yhä useampia. Niiden avulla istutusalueelle saa kukintaa myös loppukesään ja syksyyn.
  Silver Heartin lehdet ovatkin kuin hopeiset sydämet. Toivottavasti kotiutuu ja korvaa viime talven menetyksesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus voisikin tehdä ihan oman postauksen hortensioista, niitä on kertynyt jo lähemmäs 20 erilaista, ellei ylikin. Silver Heart on tosi kaunis, saisi viihtyä lajitoveriaan paremmin.

   Poista
 4. Minulla on samanlainen lumipalloheisi. Toukat syö sen lehdet vuosittain. Pitäisi siirtää se varjoisampaan paikkaan. Jättäisin leikkaamatta. Miksi kurittaa lisää, kun kumminkin tekee lehdet vuosittain? Onhan paikka riittävän varjoinen sille?
  Ihanan monipuolisesti olet valinnut kasveja istutusalueelle. Hortensioista saatkin kauniin kukinnan syksymmällä. Kevät toisena kukinnan huippuhetkenä toimii myös hienosti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä onko tarpeeksi varjoinen mutta huomattavasti parempi kuin edellinen paikka johon porotti aurinko koko päivän. Nyt tulee aurinko hetki aamupäivällä ja vasta illasta. Siihen tulee muutosta kunhan muut kasvit ja kirjovaahtera kasvaa lisää. Kävin tihruamassa runkoa ja siellä on pieniä silmuja näkyvissä, siispä en leikkaa matalaksi. Tälle alueelle löytyi kasvit vaivattomasti.

   Poista
 5. Tämä nyt on edellisten kommenttien toistoa, mutta ihanan monipuolinen alue syntymässä ♥ aiotko suojata tuota japaninvaahteraa talveksi? Minulla kasvaa isoissa ruukuissa jotka roudaan aina talveksi varastoon. Olisi ihana, jos ne voisi vaan istuttaa maahan, mutta epäilen että eivät menesty täällä.
  Rotkolemmikin lehdet ovat kyllä upeat. Minullakin tulossa tuohon uudelle alueelle yksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli monta kivaa kasvia. Japaninvaahteralla on suojainen oma kolo mutta ehkä se kannattaa suojata ainakin ensimmäiset talvet. Rotkolemmikit ovat upeita.

   Poista
 6. Minäkään en leikkaisi lumipalloheisiä tässä vaiheessa, olen nähnyt tosi kauniita rungollisia lumipalloheisiä eli sellainenkaan ei olisi huono vaihtoehto.
  Tuosta alueesta tulee ihana kauniiden kasviensa johdosta, toivottavasti kaikki kasvavat ja menestyvät.

  VastaaPoista
 7. Todella kivan näköinen alue on tulossa ja kasvitkin mielenkiintoisia. Vuokot sopisivat todella hyvin tuonne, niin tulisi kukintaa alkukesäänkin. Hortensioista moni puhkeaa ainakin täällä lehteen niin myöhään, että niiden rinnalle kaipaa jotain aikaisin heräilevää kasvia.
  Olen urakoinut taas monen päivän postauksia läpi. Ihailin edellisen juttusi "pururatoja". Oli varmasti hyvä ratkaisu laittaa oksasilppua alppiruusumetsikköönkin. Se kuitenkin selventää kulkuväyliä eikä pistä hetken päästä silmään lainkaan kun silppu tummuu. Jospa mustikanvarvutkin innostuvat joskus tekemään satoa. Ehkä ne kaipaisivat myös jostain kauempaa siirrettyjä taimia pölytysavuksi? Kauniita ovat kyllä aluskasvina ilman marjomistakin.
  Mukavaa sunnuntai-iltapäivää!

  VastaaPoista
 8. Meillä lumipalloheisi kasvaa aurinkoisella paikalla aivan portaiden tuntumassa. Olen joutunut leikkaamaan sitä vuosittain lehtien reikiintymisen takia. Osittain senkin takia, kun uudet pitkät versot venyvät liiaksi terassin puolelle. Tänäkin vuonna sahasin viittä runkoa noin 1.5 metrin korkeudelta kolmisen viikkoa sitten. Rungot ovat ruvenneet pukkaamaan uusia terveitä lehtiä. Meidän heisi on kasvanut samalla paikalla jo vuosikymmeniä. Uuteen kasvupaikkaan siirretyn pensaan leikkaamisesta minulla ei ole kokemusta.

  VastaaPoista
 9. Hieno alue tuloillaan! Hortensia-vaihtoehtoja on nykyään hurjasti, toinen toisiaan kauniimpia. Niiden kanssa on kyllä vähän runsauden pulaa.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)