keskiviikko 10. elokuuta 2022

Nyt se tapahtui

 Olen pitkään pelännyt milloin pohjoisen puolen peltojen omistaja kaataa vesakot pellon ja tonttimme rajalta. Tänään se pelätty päivä oli. Sen lisäksi eilisen ja tämän päivän kuolinuutiset saivat mielen jotenkin erityisen matalaksi. Vaikka en Hakulista ja Loiria tuntenut kuin heidän taiteensa ja musiikkinsa kautta, olivat he jotenkin osa nuoruutta ja aikuisuuttani. Elämässä tulee menetyksiä, mutta aina ne ovat minulle vaikeita.

Nyt on aukeaa, niin aukeaa.

Näkymä on kaunis, mutta minun puolesta vesakot olisivat saaneet kasvaa. Suojasivat pohjoisen tuulilta ja hallalta ja kauriit eivät päässeet kulkemaan tiheän pensaikon läpi.
Tuonne taakse mihin nurmikko loppuu, jatkan kuusiaitaa heti kun tulee sateita. Lisäksi laitoin jo tiedustelun tervalepän taimista, niistä saa näkösuojan muutamassa vuodessa.
Näkösuojan häviäminen minua eniten häiritsee. Nyt kaikki tuolla pellon takana kulkevat saavat vapaan näkymän puutarhaan. Kuuset kasvavat hitaasti joten tervaleppä toisi nopeaa suojaa, molemmat mahtuvat kasvamaan omalle puolelle tonttia.
Onneksi sentään suuremmat puut jäivät, muutama koivu ja yksi mänty. Taidan istuttaa pari mäntyäkin, niitäkin taimia minulla on muutama.
Uusi alue on nimetty hortensiapuutarhaksi. Ja sinne saapui jo ensimmäiset tutustujat. Näin yhden lahopuun alla kirmailemassa kaksi sisiliskoa, toisen sain kuvaan. Olen niin onnellinen näistä ja miten tuntui hyvältä saada tähän päivään pieni hyvä asia.
Illan työ oli hakea hevosenlantaa hortensiapuutarhan istutusalueille. Kaksi peräkärryllistä riitti juuri ja juuri.
Lopulta oli pakko lähteä sisälle, unohtaa harmittavat asiat ja katsoa eteenpäin. Pääsen istuttamaan uusia puita ja hortensiapuutarha on edennyt huiman nopeasti.


22 kommenttia:

 1. Näkösuojan menettäminen aina harmittaa. Sisiliskoja pieniä ja suuria on meillä myös tosi paljon ja sammakoita on tänä vuonna ollut myös runsaasti. Hortensia alue kuulostaa ihanalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin harmittaa. Sammakoita olen nähnyt tänä vuonna pari kertaa, joka vuosi niitä ei näy.

   Poista
 2. Näkymä on tosiaan kaunis, mutta tuulisuus varmasti hieman lisääntyy raivauksen myötä.
  Hortensia- alueesta tulee varmasti hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi on kaunis, muuten harmitaisi jo tosi paljon. Tuulisuus tulee lisääntymään huomattavasti.

   Poista
 3. Vesakosta on kyllä suojaa ,mutta meillä viljelijöillä on eu:n säätämiä pykälöitä. Yksi on juuri pellon reunojen pitäminen siistinä. Hieno kuva puutarhasta ilta-auringossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onneksi pykälät eivät koske meitä ja omalle puolelle saamme istuttaa millaisen viidakon tykkäämme :D Tulee tiuha viidakko jos suunnitelmani toteutuu.

   Poista
 4. Omasta mielestäni tuo näkymä on niin kaunis, että saisi omalle pihalle ainakin näkyä, mutta makunsa kullakin. Aivan kuin piha jatkuisi ja jatkuisi, silmä lepää <3 Toki tuulensuojan ymmärrän. Tuskin pellon toisella puolella kulkijoita toisen pihat liikaa kiinnostavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä se on kaunis mutta minua ahdistaa kun tieltä näkee nyt puutarhaan kun tottui siihen, että on ollut suojassa. Puutarha tuntuu suuremmalta ilman vesakoita.

   Poista
 5. Yllätyksenä tulevat muutokset harmittavat aina. Ainakin jonkin aikaa. Miltähän vaikuttaisi vanhan ajan riukuaita rajalla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mies ehdotti syreenejä mutta en halua tuohon mitään liian puutarhamaista. Siksi tervaleppää ja kuusia.

   Poista
 6. Tuulensuojan kasvattaminen on varmaan tärkein asia uudessa miljöössä. Ainakin meidän tontti muuttui huomattavasti tuulisemmaksi ympäröivän metsän poistumisen jälkeen. Jatkuva tuuli lisää kuivuusongelmaa.
  Minuakin kosketti sekä Hakulisen että Loirin kuolema. Kun Loirin kaltainen persoona on ollut koko elämäni ajan, tuo hänen poistumisensa samalla myös ajatuksia omasta kuolevaisuudesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuulensuoja on tärkeä koska maisema avartui pohjoisen suuntaan. Ja totta tuokin, että tuuli lisää kuivuutta. Loiri ja Uuno-elokuvat olleet minullekin aina.

   Poista
 7. Ihana kyllä tuo aukea maisema! Vaikka kaikella on puolensa. Tuulensuoja on tosi tärkeä juttu. Itse olen avaruuden ystävä, niinpä ihailen tuota avautunutta maisemaa. Eiköhän se ajan myötä tule kauniiksi, entistä kauniimmaksi. Toivottavasti sorkkajalat eivät löydä puutarhaasi!
  Ikävien asioiden suma oli nyt, mutta toivottavasti tästäkin poikii jotain hyvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, kaikella on puolensa. Näkymä pelloille on kaunis mutta tuulensuojaa tarvitaan. Eiköhän tästä seuraa vielä jotain hyvää :)

   Poista
 8. Ei tuolta peltojen takaa varmaan ihan kovin paljoa puutarhaasi näe, luulisin. Vaan kyllähän se itsestä voi pitkän aikaa tuntua siltä, että olisi kuin tarjottimella. Tuulisuus varmasti kyllä lisääntyy niin kesällä kuin talvellakin, joten ihan hyvä idea on laittaa siihen jo jotain nopeakasvuista tulemaan ennen kuin kuusiaita ehtii tarpeeksi suojaavaksi. Pidetään peukkuja, että peurat siirtävät reittinsä pellon toiseen laitaan eikä sinun puutarhaasi. Muuten joudut ehkä rakentamaan peura-aidan...
  Hortensiapuutarhasta on tulossa varmasti kaunis. Luin edellisen postauksesi ja varsinkin se kulkureitti alppiruusumetsikköön ison kiven vierestä vaikutti todella hurmaavalta. Sinulla on taas oikein hyvällä alulla kunnon istutusalue :) Työn iloa sen kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sieltä näkee ja pahan paljon. Ajoin ihan kokeeksi sitä kautta kun kävin etsimässä hakkuuaukeilta vadelmia ja jestas miten suoraan sieltä nyt näkee meille. Tervaleppä kasvaa mukavan nopeasti. Pikkasen jo raivasin polkua ison kiven viereen, siitä tulee kiva reitti.

   Poista
 9. Mistä kyselit puuntaimia? Olen myös pohtinut puiden istutuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taimi-Tapiolta mutta mies sanoi, että se on asetettu konkurssiin tällä viikolla. Eipä ihme ettei sieltä ole vastattu tiedusteluuni. Ehkä pitää soittaa myykö konkurssipesä taimia.

   Poista
  2. Johan nyt. Pitääkin ruveta selvittelemään vaikka paikallisesta metsänhoitoyhdistyksestä. Minulla olisi haaveena lisätä lehtikuusta, kun on jo kaksi eri- ikäistä metsälohkoa sitä kasvamassa ja hyvin näyttää kasvavan ja viihtyvän. En ole asiaan perehtynyt, mutta jostain syystä lehtikuusitaimikko ei kerää ympärilleen sekalaista vesakkoa, vaan lehtikuusi kasvaa avarasti ja "valoisasti" rauhassaan.

   Poista
  3. Googlettemalla löytyy taimistoja paljonkin, löysin jo yhden vaihtoehdon jos en saa Taimitapiolta tuosta ihan vierestä.

   Poista
 10. Olette pistäneet siellä hulinaksi. Onneksi omalle tontille voi istuttaa puita. Maisema muuttuu ihan todella paljon hakkuiden tai vesakkojen raivaamisen kautta. Ja tosiaan tuulet käy aivan eri tavalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tuossa on omalla puolella tilaa niin voi huoletta istuttaa puita.

   Poista

Kiitos kommenteista :)