perjantai 5. elokuuta 2022

Ilon päivä

 Ai että on mukavaa kun puutarhassa käy vieraita. Keskiviikkona täällä kävi toimittaja ja kuvaaja, juttu ilmestynee joskus vuoden päästä. Mutta sain käynnistä idean ruususta jonka paikkaa olen pähkäillyt. Ruusu 'Ilo' on siirretty jo kerran, mutta se vaati taas paikan vaihtoa koska sen pitkät ja maata vasten kaartuvat oksat eivät olisi olleet hyvä juttu siinä paikassa missä ruusu kasvoi. 

Vieraiden ansiosta tajusin, että hei, ruusu pitääkin kasvattaa maata myöten tai oikeastaan kiviä pitkin.

Niinpä ruusu pitkine oksineen irti maasta. Hyvä juurakon se oli savimaassa kasvattanut. Juuria kun piti vielä kaivella muovin alta pois ja yrittää saada mahdollisimman pitkinä ylös.
Seuraavaksi hieman kivien kuskaamista nokkakärryillä. Toiseksi viimeinen kuva näyttää mistä kivet ovat. Onneksi sain tuoda niitä alamäkeen.
Eikö olekin kiva näky kun ruusun oksat kaartuvat suurien kivien päälle. Hauskin tässä on, että ruusu on siirretty näiden samojen kivien toiselta puolelta, kuvan etualasta. Mutta siinä oksat kaartuivat myös tulevan perenna-alueen päälle ja se ei ollut toivottavaa. Nyt ruusulla on ihan oma kivien ympäröimä peti ja voi siitä levittää oksiaan kiville ja tulevalle kivituhkakäytävälle niin paljon kuin haluaa.
Uusi paikka ja vanha. Vanha on tuo ruskea monttu harmaan pressun ja kiven välissä. Ei ollut pitkä muuttomatka 'Ilo'ruusulla.
Ja kun kerran kiviä tuli niin tein padan ympärille lisää yrttipenkkejä. Taaimpana on minttu. Edessä timjami jolla on hauska tarina. Olen saanut sen hoitolapsen äidiltä vuosia sitten. Annoin timjamia myös siskolleni ja kävikin niin, että minun omani kuolivat mutta siskolla olivat hengissä. Niinpä toin timjamia takaisin kotiin, se teki parin vuoden reissun yli 300 km:n päähän. Tyhjään paikkaan tulee sitruunamelissaa jos löydän edullisen taimen. Tai sitten valkoista kuukausimansikkaa.
Yläpihan jatkopala on myllätty ja täältä niitä kiviä löytyi. Suurimmat tuupattiin traktorilla sivuun ja minä nostelin pienimmät pois. Kivet jätettiin lähelle, sillä luultavasti käytän niitä istutusalueilla. Kuva on eiliseltä,  tänään myllättiin lisää ja muotoiltiin tulevia istutus- ja nurmialueita.
Alun kuvissa näkyy harmaa pressu, sain inspiraation poistaa pressun ja sen alla olevat muovit. Hyvin on vuodessa maatunut kaikki puutarhakompostin jäte mitä tuohon kumosin viime kesänä. Nyt mietin mitä teen, kippaanko taas kaikki komposteista tuohon ja peitän taas vuodeksi vai lisäänkö multaa vasta ensi vuonna. Istuttamaan pääsee kuitenkin vasta ensi vuoden keväänä.


16 kommenttia:

 1. Sun puutarhasta löytyy aiheeta vaikka kuinka monehen juttuhun. Siälon oltu ahkeria. Rengaskinko on siirtyny?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä olivat vieraat :) On ahkeroitu, rengas siirtyi mutta vielä hetkeksi tilapäiseen paikkaan.

   Poista
 2. Jutun aihetta ja inspiraatio muille jaettavaksi puutarhastasi riittää ♡ Hieno kasvupaikka Ilo-ruusulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tältä voisi tehdä monene teemaan juttuja. Ruusu ja sen kukat tulevat nyt paremmin esille ja tulevat perennat saavat ruusuvapaan kasvurauhan.

   Poista
 3. Voisko sanoa: Ahkeruus on ilomme. Voi teitä reippaita. Tuossa on oiva paikka ruusulle.

  VastaaPoista
 4. Ruusu on kivien päällä makoillessaan nyt edukseen. Melkoisia järkäleitä olet siirtänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusu on edukseen kiven päällä. Nyt onkin kädet kipeinä kivien siirtelyn jälkeen. Nivelrikko ei tykkää yhtään jos kantaa jotain tai kuskaa painavaa.

   Poista
 5. Puutarhasi ansaitsee tulla esitellyksi laajemminkin. Vinkkaathan sitten, kun artikkeli on ajankohtainen.
  Aikamoista myllerrystä ja kivien pyöritystä. Ilon uusi paikka on vallan mainio. Joskus hyvät ideat ovat pienestä kiinni. Kannattaa siis kierrättää ihmisiä omassa puutarhassa ja antaa toisten ihmisten kertoa omista näkemyksistään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vinkkaan kunhan juttu ilmestyy. Yleensä niissä menee aika tarkkaan vuosi. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että muiden ajatuksia omasta puutarhasta kannattaa kuunnella, saa vallan mahdottoman hyviä ideoita, sitä kun itse sokeutuu omaan tuttuun puutarhaansa.

   Poista
 6. Hienoa. Puutarhassasi onkin paljon kaikkea kaunista kuvattavaa ja nähtävää. Olet tehnyt paljon työtä, joka kyllä ansaitsee ehdottomasti tulla esitellyksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, just sanoin miehelle puutarhatöistä, että tätä minä rakastan. Eli ei edes tunnu työltä.

   Poista
 7. Mukavaa huomista puutarhapäivää! Hyviä uudistuksia. On ihanaa löytää aina kasville oikea paikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin jos olet menossa jonnekin puutarhavierailulle. Joskus kasvit hakevat paikkaansa montakin kertaa, joskus oikea paikka löytyy heti.

   Poista
 8. Puutarhasi on todellakin lehtijutun arvoinen! Ja ahkerampaa puutarhuria on myös vaikea löytää :) Hyvä idea siirtää iloruusu, heti piti käydä miettimään, löytyisikö omille iloruusuillekin parempi paikka, kun todellakin oksat kaartuvat muiden kasvien päälle. Jään odottelemaan postaustasi Avointen päivästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirkku :) Pienenä Ilo ei ollut yhtä kaartuvainen mutta nyt on, mietins ille omaa pilaria johon sen tukisi mutta luovuin siitä ideasta kun hoksasin hyödyntää viereistä kiveä. Avoimista julkaistu pieni postaus.

   Poista

Kiitos kommenteista :)