lauantai 20. elokuuta 2022

Puutarhavierailulla tai taimipäivässä

 Olin tällä viikolla käymässä Lappeenrannassa  jossa en kovin usein vieraile. Edellisestä käynnistä lienee nelisen vuotta. Tällä kertaa päätin, että käyn tervehtimässä Kukkaiselämää-blogin Satua hänen puodillaan jos suinkin seminaariaikataulultani ehdin. Hyvin ehdin ja sain samalla kutsun puutarhavierailulle. Ja kun sekin sopi aikatauluun, niin minähän menin vierailulle. Kiitos Satu, oli mahtava tavata. Tuntui kuin olisin tullut käymään hyvän ystävän luona <3

Sadulla on laaja kokoelma erilaisia Austin-ruusuja. Niistä joitain oli kukassa ja upein oli kuvan pinkki ruusu. Tämä lajike on selvitettävä, jospa löytäisin oman samanlaisen.
Ihastelin jättimäisen kokoista syysvuokkoa. Se ei tuntunut edes kärsivän itäistä Suomea vaivaavasta kuivuudesta.
Sadun sinipallo-ohdakkeet olivat hienot ja täynnä erilaisia pörriäisiä. Kotiinviemisiksi sain kaksi amerikan jalopähkinän taimea ja varuille yhden siemenen. 
Tänään suuntasin heti aamusta Mustilan arboretumin taimipäivään. Ajoin sinne Valkealan Viherpeukalot-myymälän kautta. Sieltä hankin kartiovalkokuusen taimen ja pari kaunopunahattua. Kuvan puut ovat Mustilan puutarhamyymälästä. Vasemmalta oikealle on ensin nietospensas 'Strawberry Fields', kirjovaahtera 'Drummondii', makeakirsikka 'Leningradin Musta', kesäomena 'Borgovskoje' ja kesähortensia 'Bougie'. Puutarhamyymälässä oli kaikki lehtipuut -70% ja pensaat -50%.
Taimipäivän antia: purppuraheisiangervon siementaimi, terttuaralia, valkoinen lännenkonnanmarja, 2 pientä nimetöntä atsaleaa, köynnöshortensia, pieni japaninvaahtera, hortensia 'Prim White', valkoinen punalatva, peikonkello, safiirihortensia ja himalajan jalkalehti. Lisäksi ostin alaskanvaahteran ja alla olevat taimet.
Tämä koristeomenapuu vaikutti erittäin mielenkiintoiselta. Oli pakko ottaa vaikka se lohkaisi budjetista peräti 25e. Taimi on pieni, oli pakko ottaa pienin jotta jaksoin kantaa sen. Vie monta vuotta ennen kuin pääsen ihastelemaan kukintaa.
Tämä orvokki oli osastoa täysi heräteostos. Ei ole mitään aiempaa kokemusta orvokin kasvatuksesta.
Maksaruohoja oli ostoslistalla. Yhden ostin, kuvassa näkyvän joka on sedum ochroleucum 'Red Wiggle'. En tiedä kuinka talvenkestävä on, tästä ei löytynyt googlettamalla mitään suomenkieleistä tietoa. maksaruohon yläpuolella näkyy punaisia keijunkukkia, ne ovat 'Forever red' lajiketta ja niiden puna sopii täydellisesti maksaruohon punaan.

Seuraavaksi vain odottelen sopivia istutuskelejä, sääennusteen mukaan niitä ei ole luvassa seuraavan kymmenen vuorokauden sisällä. Voi siis mennä syyskuun puolelle. Toivottavasti taimet pärjäävät purkeissaan.


13 kommenttia:

  1. Voi että, ihanaa, että pääsit Sadulle ja Mustilaan! Olisipa mahtavaa nähdä hänen puutarhansa. Minulla on ollut ilo tavata sydämellinen Satu pari kertaa pikaisesti joissakin bloggaajatapaamisissa vuosikausia sitten. Lappeenrantaan tuntuu vain olevan niin hirveän pitkä matka täältä länsireunalta :-D
    On tosiaan hurmaava tuo Austin-ruusu, ihan just sinulle tuo väri! Oliko sinulla heidän kataloginsa, taisi olla...? Jospa sieltä selviäisi.
    Mustilan taimitapahtumastä löytyy aina aarteita, joita ei Suomessa mistään muuten saa. Kateudella katson taimisaalistasi! Loistolöydöt.
    Toivottavasti saatte sadetta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä viikolla on ollut kesän parasta antia. Satu on <3
      Selasin katalogini läpi enkä löytänyt ruusua siitä, pitää katsoa vielä netin valikoima. Mustilassa oli vaikka mitä aarteita, harmi vain budjetissa on aina joku raja.

      Poista
  2. Sadun puutarha on tosi ihana, sain viime kesänä vierailla siellä. Onpa sinulla kasassa huikean hieno taimisaalis. Minä en valitettavasti päässyt tänä vuonna Mustilan taimipäiville, ehkä ensi vuonna onnistuu. Pienenä korvauksena tästä menetyksestä pääsen tänään Viherlandiaan, siellä saattaa taas olla sellaisia kasveja, joita ei meidän lähimyymälöissä ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viherlandiassa taitaa myös olla vaikka mitä. Ajan siitä monta kertaa vuodessa ohi mutta enpä ole päässyt käymään. Jotenkin se aina unohtuu.

      Poista
  3. Sinulla oli antoisa reissu niin elämysten kuin kotiintuomisten kannalta. Monia erikoisuuksia, joiden kasvua saamme varmasti seurata postauksissasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli antoisa reissu, etenkin olen niin tyytyväinen Sadun puutarhan näkemisestä. Se oli upea!

      Poista
  4. Sulla on ollu hieno reissu. Hauskan näköinen maksaruoho.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kivat reissut. Toivottavasti maksaruoho viihtyy, se on todella kivan näköinen kaksivärinen.

      Poista
  5. Hienot vierailut. Satulla on kaunis puutarha ja varmasti minun vierailuni jälkeen vielä muuttunut hienommaksi. Mustilan taimipäiviltä tekee aina iloisia löytöjä. Tänä vuonna en sinne päässyt, kun oli yhtä aikaa muuta ohjelmaa. Toisaalta kasveja odottaa kotona jo nyt istutussäitä tai edes maankaivuu säitä. Ensi yöksi toivon ennusteen mukaista sadetta. Saa nähdä, tuleeko tällä kertaa vai meneekö ohi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ennuste muuttui taas niin, että sade menee ohi. Tiistaille ehkä luvassa muutama millimetri. Sadun puutarha on hieno.

      Poista
  6. Varmasti kiva ja antoisa päivä vierailuineen.

    VastaaPoista
  7. Varmasti ollut hieno reissu. Taimipäiville vielä joku vuosi on päästävä. Loppukesästä vaan tahtovat omat penkit olla jo kesän hankinnoista täyttyneet joten mihin mahtaisivat kaikki alehankinnat enää mahtuakaan.

    VastaaPoista
  8. Kivat ja antoisat puutarharetket! Paljon kotiintuomisia ja mukavaa istuttamista! Juuri kirjoittelin oman safiirihortensiani kuulumisista. En aikoinaan raaskinut ostaa Mustilasta, mutta Viherpeukaloilta löysin sellaisen edullisesti ja hyvin on talvehtinut! Nolottaa tunnustaa, että olen käynyt Sadun puutarhassa liian monta vuotta sitten, vaikka käyn joka kesä ihan kulmilla...puutarha on muuttunut varmasti paljon edellisestä kerrasta. Mustilakin jäi nyt väliin, ensi vuonna sitten taas...

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)