tiistai 28. kesäkuuta 2022

Yksi päivä puutarhurin elämästä

Tänään alkaa puutarhan kitkemiskierros. Haen navetalta kottikärryt, haran, kitkentäraudan sekä ämpärin ja pakkaan ne kottikärryihin. Siinä pakatessa huomaan, että uutta kotia tai uutta paikkaa odottavat kasvit pitää kastella. Vieressä oleva kastelukannu onkin tyhjä joten kipaisen täyttämässä sen kasvihuoneella. Kasvihuoneella kaikki kastelukannut tönöttävät tyhjinä joten täytetään ne tässä samalla. Niin ja voisihan sitä jo avata kasvihuoneen oven.

Iris 'Red Masterpiece'

Reipas paluu kottikärryille ja taimien kastelu. Sitten kitkemään. Hetken kitkennän jälkeen iskee jano. Lähden sisälle hakemaan juotavaa. Pyykkikone onkin sopivasti pessyt pyykit, käyn viemässä ne ulos kuivumaan ja meinaan jo unohtaa janoni. Takaisin sisälle ja samalla toinen koneellinen pyykkiä pyörimään. Tulen juoman kanssa takaisin pihalle ja jatkan kitkentää. Kohta muistan, että uuden kasvihuoneen ovi on avaamatta ja lähden avaamaan oven.


Iiris jonka nimilappu hukkui.Matkalla huomaan, että syyskimikki nuupottaa pahasti, se kasvaa aivan liian kuivassa paikalla. Nytpä kaivan sen ylös ja laitan ämpäriin veteen toipumaan ennen uuteen paikkaan istuttamista. Haen vain lapion navetalta. Kohta on kaivettu kimikki ylös ja avattu toisenkin kasvihuoneen ovi. Vien kimikin navetalle ämpäriin, mutta ensin kastelen matkan varrella silmään osuneet kesäkukat, ne ovat sopivasti jo varjossa eikä siinä mene kuin hetki.


Samettikukka 'Strawberry Blonde'


Sitten jatkuu taas kitkeminen mutta hyvä kun otin lapion mukaan. Kunnostan samalla kimikin uuden paikan. Tajuan, että siihen pitää hakea lisää multaa joten käyn tyhjentämässä kottikärryt kitkentäjätteestä ja lappaan multaa suursäkistä tyhjiin kottikärryihin. Pian on kimikin uusi paikka valmis. Istuttamisen maltan jättää myöhemmäksi.
Hajulaukka.

Kitkiessä tulee mieleen, että viereisen kivituhkaympyrän kivituhka olisi hyvä harata joten käyn hakemassa haran ja haravan jolla saa kivituhkan nätiksi haraamisen jälkeen. Nopeastihan se on tehty. Välineet takaisin navetalle ja jatkamaan kitkemistä vaikka onhan tässä jo saatu kottikärryjen pohja peittoon.


Ohotanlaukka, taustalla pitkät käärmeenlaukan kukkavarret.

Kuuma on, onneksi huudetaan syömään ja tulee pieni tauko kun on kitkenyt koko päivän. Syömisen jälkeen on aika ripustaa toiset pyykit. Ja sitten taas kitkentää. Löydän kotiloita hyasinttien lehdiltä joita peittää kellukan lehdet. Kerään kotilot pois ja lähden hakemaan kotilomyrkkyä. Levitän sitä vaikka en tiedä onko siitä mitään hyötyä helteellä kun kotilot eivät liiku. Onpahan laitettu. Kellukan kukinnot ovat jo ohi, taidan napsia samalla kukkavarret pois niin kasvusto siistiytyy. Haen vain ensin oksasakset navetalta.

Sitten mies huutaakin, että peräkärry on navetan solalla ja sitä pitäisi alkaa tyhjentämään. No, voihan sitä käydä välissä tekemässä sitäkin puuhaa, jatkan kitkentää kohta. Solassa onkin mukavan viileää, eikä yhtään ötökkää. Täytän peräkärryn kaksi kertaa ja sitten riitti lapioiminen. Palaan kitkemään. Ihan hirveästi mäkäräisiä. Käyn laittamassa jalkoihin hyttyskarkoitetta jonka pitäisi auttaa myös mäkäräisiin ja palaan töihin. Hetken päästä totean, että liikaa ötökäitä ja onhan se jo melkein ilta. Ja olen kuitenkin kitkenyt koko päivän joten voin jo lopettaa ja lähteä kastelemaan uuden kasvihuoneen kurkut ja tomaatit.

Milloin sitä oppisi tekemään puutarhassa vain yhtä työtä kerrallaan? Vai onko se edes tavoite? Toisaalta tykkään tälläisistä päivistä. Tuli vähän kitkettyä mutta samalla tein monta muuta asiaa valmiiksi. Kitkentä kun ei valmistu koskaan, viimeisen nurkan kun saa valmiiksi, voi aloittaa alusta.

 


16 kommenttia:

 1. Voin samastua hyvinkin sinun päivääsi. Minä en kitke näin helteellä koko penkkiä vaan yritän kitkeä sieltä missä olisi hieman varjoa sitä kun meillä on aika vähän kerrallaan. Samoin kun tulee marjojen kerämis aika kerään sieltä missä olisi varjoa. On nyt kuitenkin joutunut auringossa senverran tekemään töitä että olen joutunut pitkähihainen paita päällä ja pitkät ohuet housut päällä touhuamaan. Minä yritän nyt olla istuttamatta mitään olisi kyllä esikoita vedessä odottamassa siirtoa kotiin mutta taidan istuttaa ne purkkiin tänne mökille ja siirtää myöhemmin kun nyt käymme harvoin kotona. Pitikin nostaa niitä maasta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tykkään touhuta helteessä, kauhuissani katselin, että viikon päästä lämpötila laskee jopa 10 astetta. Enemmän kiusaa kaikki ötökät, mäkäräiset ja hyttyset. Nyt ei parane istuttaa mitään, siksi minulla saa rauhassa odotella valmiit taimet purkeissaan. Helpompi kastella niin kuin maassa olevia.

   Poista
 2. Kuulostaa todella tehokkaalta päivältä, vaikka poukkoilit asiasta toiseen. On silti niin mukavaa saada puuhailla ulkona ja saada kaikenlaista hyödyllistä tehtyä. Nyt on kyllä todellinen haaste huomata kaikki lurpottavat ja muistaa kastella kaikki tänä vuonna istutetut, sillä kaikki kuivuu niin äkkiä. Kaivoissakin vedenpinta laskee lähes silmissä.
  Toivottavasti saat paljon samanlaisia päiviä lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tehokas oli ja kuin huomaamatta tuli tehtyä monta asiaa, ja jäipä reilusti kitkemistä muihinkin päiviin.

   Poista
 3. Tuttua toimintaa. Sitä lähtee tekemään tiettyä hommaa ja pian huomaa ratkoneensa monta muuta asiaa. Päiväsi on kuitenkin ollut tehokas ja sait monta asiaa hoidettua kitkennän ohessa.
  Nyt on niin kuuma, ettei mikään kastelu tunnu riittävän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajatus ja katse harhailee helposti puutarhassa ja toisaalta moni asia on hyvä tehdä juuri silloin kuin huomaa, muuten sen ehtii taas jo unohtaa.

   Poista
 4. Voi, niin tutun kuuloista, noin minullekin yleensä käy. Toisaalta, kun matkan varrella huomaa kiireellisiä tehtäviä, niin hyvä ne on tehdä välissä. Ihan varmasti kottareissa ei ole mukana juuri sitä työvälineitä, mitä tarvitsee ja kävelemiseen menee melkoisesti aikaa päivän mittaan, mutta hyvää liikuntaa se on välissä ja samalla voi katsella, jos huomaa taas jonkun uuden lisäpuuhan. Mutta minäkin tykkään tällaisista päivistä, ei ole liian yksitoikkoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se työvälineiden haku matkan takaa on joskus rasittavaa. Vaikka kuinka yrittää miettiä kaiken mahdollisen mukaan niin aina jotain jää tai tarvitsee jotain pyykkipoikaa tai narun pätkää millä sitoa karkailevaa köynnöstä tai tomaatin versoa. Se on totta, että näin päivistä ei tule liian yksitoikkoisia.

   Poista
 5. Tuollaiset päivät ovat kuitenkin joskus niitä parhaita. Saa tehtyä montaa hommaa. Pääasiakin edistyy. Joskus pystyn keskittymään vain yhteen asiaan kerrallaan, mutta silloin sekin kokonaisuus usein sisältää monia eri työvaiheita. Aina silmät osuu johonkin, tarvitseekin uuden työvälineen tms. Toisen puutarhassa sitten olisikin helpompi tehdä esim. vain kitkemistä, kun ei uskalla alkaa kasveja sorkkimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ovat parhaita, saa tehtyä paljon erilaisia töitä mitkä muutoin unohtuisivat.

   Poista
 6. Niin tuttua minullekin. Montaa asiaa tulee usein tehtyä ennen, kuin pääsee siihen odottamassa olevaan, varsinaiseen päätehtävään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla kovin yleistä puutarhureille kommenteista päätellen :)

   Poista
 7. Kivasti kirjoitettu, tästä voisi lainata idean omaankin blogiin... Ihanat kurjenmiekat!

  VastaaPoista
 8. Hih, näinhän se menee! Sait kuitenkin vähän edistettyä sitä kitkemistäkin kaiken muun puuhan lomassa. Minun pitäisi aloittaa myös kitkeminen, mutta toistaiseksi kottikärryt ovat jääneet tyhjiksi kun on ollut sitä kaikkea muuta kiireellisempää. Nyt pitäisi käydä tarkistamassa tomaatti- ja paprikaruukkujen kosteustilanne. Se kun unohtui eilen illalla tehdä. Mukavaa kuunvaihdetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kitkeminen edistyi hiukan. onneksi rikat eivät mitenkään katoa salaperäisesti sillä aikaa kun tekee muita töitä :)

   Poista

Kiitos kommenteista :)