maanantai 13. kesäkuuta 2022

Kasvimaata ja kasvihuoneita

 Kasvimaan kasvit ovat nauttineet kosteasta alkukesästä. Kaikki ovat hienossa kasvussa paria poikkeusta lukuunottamatta. Herneissä on käynyt ihme kato, en tiedä ovatko linnut syöneet herneet vai mitä on käynyt, sillä vain muutama on itänyt. Avomaan kurkuista kaksi taimea näivettyi ja kolmas on heikkona. Itivätkin tosi huonosti. Ostin tänään kolme uutta taimea, katsotaan miten niiden käy.

Perunat ja sipulit hyvässä kasvussa. Rivien väleistä puuttuu oljet, mutta laitan ne vasta muutaman päivän päästä kunhan olen ensin saanut harattua rikkoja pois. Vesiheinä yrittää vallata kasvimaata.
Kaalit ovat tiukasti kaaliverkkojen alla. Vasemmalla on kukka- ja keräkaalia, oikealla ruusukaalia. Keskellä kasvaa kaksi riviä porkkanaa. Kolmas harso on kesäkurpitsojen laatikko. Kuvassa kasvihuoneessa on vielä harso suojana, mutta olen ottanut sen jo pois.
Valkosipuli on vahvaa. En muista miten laitoin kynnet, mutta vasemmalla on selvästi parempaa kasvua kuin oikealla.
Puutarhan tuorein humala on kasvimaalla. Kuva on otettu joitain päiviä sitten kun humalalle laitettiin korkeampi tuki, nyt humala on kasvanut tuen yläreunaan saakka. Tällä humalalla on erityisen vahva kasvu ja se tekee pähkylöitä todella paljon. Laatikoissa kasvaa maa-artisokkaa.
Kasvatan ensimmäistä kertaa ruusupapuja. Lähinnä koristeeksi mutta voihan niitä maistaa. En esikasvattanut taimia vaan laitoin siemenet suoraan köynnöstuen ympärille. Aika monta siementä on itänyt ja yllättävän nopeasti.
Olen niin tyytyväinen vanhan kasvihuoneen muutokseen. Kaikki tomaatit kasvavat hyvin ja raakileitakin löytyy. Reunalla kasvaa samettikukkaa, lajike on 'Strawberry Blonde' jota kasvatan nykyään omista siemenistä. Tänä vuonna se iti erinomaisen hyvin.
Uudessa kasvihuoneessa on tulossa ensimmäiset kurkut. Luulen, että viimeistään juhannuksena syödään oman maan kurkkuja.
Ja olihan minulla juhlahetki viikonloppuna. Söin ensimmäisen oman kirsikkatomaatin. Koin olevani varkaissa sillä juuri tuo tomaatin taimi on menossa siskolleni. Söin ikäänkuin hänen tomaattinsa.  Mutta hyvänmakuinen oli, juuri sopivasti pehmeyttä ja hapokkuutta.


12 kommenttia:

 1. Pitäähän siskollekin menevään taimeen suorittaa laaduntarkistus 😉.
  Voit olla tyytyväinen, koska kaikki ovat hyvässä kasvussa. Olen joskus itsekin ihmetellyt herneitä, jos osa on itänyt hyvin ja väleissä on tyhjää. Tänä vuonna ensimmäiset kylvämäni herneet itivät tasaisesti, perunapellon herneet eivät vielä näy, laitoin sinne neljä riviä sekä vuoroviljelyn että maanparannuksen vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä huomio, laaduntarkistus pitää toki suorittaa. Ostin uudet herneet, katsotaan miten ne itävät. Satoa tulee nyt sitten vähän myöhemmin mutta sehän ei haittaa.

   Poista
 2. Katson ihaillen talvivalkosipuleitasi. Meillä ei harmiksemme tänä keväänä itänyt ainutkaan. Veikkaan syyksi lavakauluksissa ollutta paksua jääkerrosta.
  Yhdyn Päivin kommenttiin; siskosi voi olla varma tomaatin hyvästä laadusta, kun hedelmä on esimaistettu.
  Äitini kasvatti ruusupapuja parvekelaatikossa näköesteeksi. Itivät hyvin ja nopeasti. Vieläköhän ehtisi, jos itsekin kokeilisi pitkästä aikaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkosipulit ovat komeat tänä vuonna. Aika märkää oli meilläkin ja pelkäsin miten käy kun en laittanut mitään suojaa laatikkoon. Mutta hyvin kävi. Luulen, että ruusupavut ehtivät vielä, olen laittanut nuo noin viikko sitten. Itivät tosi nopeasti. Se saattoi auttaa, että liotin siemeniä muutaman tunnin.

   Poista
 3. Pirän hernehien päällä harsua varmuuren vuaksi, kunnes itäävät, etteivät linnut syä niitä. Tasaasesti ovat itänehet. Laitoon maahan peräti kuus ruusupapua ja tasan pualet iti. Vois teherä paikkauskylyvön :) Hianua, että satokausi o jo alakanu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi pitänyt minunkin laittaa harso niin eivät linnut syö. Pihassa on ainakin yksi kyyhkypariskunta ja se on tällä hetkellä pääepäilty.

   Poista
 4. Jäihän siskolle vielä raakileita kypsytettäväksi. Sitten hänkin saa sanoa maistaneensa omaa tomaattia! Valtavan hyvin on viljelykset aluillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäi raakileita ja kukkia tulee koko ajan lisää. Eikä sinne pohjoisempaan voi viedä taimia liian aikaisin, mieluummin niin, että tekevät jo satoa.

   Poista
 5. Hienot sipulikasvustot ja kiva, että pääset pian maistelemaan omia kurkkuja. Maa-artisokkan kasvatusta pitäisi joskus kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohta saadaan kurkkumaistiaisia, kasvavat silmissä. Minulla maa-artisokat ovat pysyneet hyvin laatikoissaan, se on kai kova leviämään.

   Poista
 6. Ihan mahtava eka tomaatti. Minäkin olisin sen syönyt. Ei kerrota kenellekkään 😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnustin asian siskolle, ei ollut pahoillaan :D

   Poista

Kiitos kommenteista :)