sunnuntai 19. kesäkuuta 2022

Esikkokylvösten välitilanne

 Keväällä Barnhavenilta tilatut esikon siemenet lähtivät hyvään kasvuun ja sain siemenistä itämään lähes kaikki lajit. Itämättömät eivät itäneet edes kylmäkäsittelyn avulla. Tosin salkoruusu 'Nigra' vaati kaksi kylmäkäsittelyä ennen kuin sain sen itämään, mutta esikoiden kanssa en kokeillut sitä kuin yhdellä astialla eikä auttanut. Taimia on kuitenkin todella paljon, olen vielä pulassa mihin ne lykkään.

Aluksi kasvatin taimia sisällä. Koulimisen jälkeen siirsin ne uuteen kasvihuoneeseen ja nyt kun kasvihuoneessa ei ole tilaa, kasvavat taimet laatikoissa navetan pohjoisseinustalla. Paikka on varjoinen eikä siihen paista aurinko kuin hyvin aikaisin aamusta hetken. Näin pienet taimet eivät paahdu eikä minun tarvitse kastella niitä alvariinsa.
Jokaisessa purkissa on oma nimilappu jossa on lajikkeen nimi ja vielä numero mistä pussista siemen on otettu. Haluaisin pystyä pitämään nämä nimikoituna mahdollisimman pitkälle. Maahan istutan taimet todennäköisesti vasta elokuussa, sitten kun pahimmat helteet ovat ohi ja ne ehtivät vielä juurtua hyvin ennen talvea. Nyt jo voi nähdä lehtien muodoissa ja väreissä eroa. Toivottavasti saan mahdollisimman monta erilaista esikkoa näistä.
Esikoista arboretumiin. Sain miesvoiman apuun 'Ruuhijärvi' ruusun alasleikkauksessa. Voi miten näppärästi meni matalaksi sähkökäyttöisellä pensasleikkurilla. Minulle jäi oksien siivoaminen ja koko alueen siistintä. Kanttasin ruusun ympärystän ja nypin rikat pois.
Sen jälkeen oli vuorossa levinneen ruusun kurittaminen. Pisin juurivesa löytyi yli metrin päästä mikä ei ollut hyvä juttu. Niinpä piti keksiä joku ratkaisu miten estää ruusun hallitsematon leviäminen. Mietin myös ruusun siirtämistä mutta toistaiseksi sille ei ole muuta kivaa paikkaa kuin tuo keltakoivun ympärillä kasvaminen.
Kaivoin maahan syvän kuopan, saveen saakka. Kuoppa erottelee yhtymäkohdan ruusun ja muun istutusalueen välillä. Pistin kuoppaan muovin juuriesteeksi ja peitin muovin maan päälle jäävän osan kivillä ja soralla. Jospa tämä estäisi ruusun karkaamisen väärälle puolelle ainakin pariksi vuodeksi. Vaikka luulen, että osaa tuo kiertää nurmikon kautta missä estettä ei ole. Jos niin tekee, niin sitten saa välittömän siirron toiseen kohteeseen.
Talvi vei monta kasvia mutta edelleen koen kivoja yllätyksiä. Luulin kameleonttilehteä menetetyksi enkä edes muistanut mihin sen olen istuttanut. Oli vain joku hämärä muistikuva. Eilen huomasin ilokseni, että kameleonttilehti on elossa, se vain nousi kovin myöhään esiin. Pienihän se vielä on, mutta monta lehdenalkua on noussut joten eiköhän se siitä vahvistu. 

Sama kävi 'Patricia' kurjenpolvelle, se nousee sittenkin. Pari kärhöäkin on noussut tällä viikolla ja paria vielä odottelen. Se ihana monsterikärhöni 'Margaret Hunt' ei näytä minkäänlaisia elonmerkkejä, saapa nähdä nouseeko enää milloinkaan. 


8 kommenttia:

 1. Ihanaa, että on henkiin heränneitä. Mahtava määrä esikoita tulossa. Oma kärsivällisyys on todella huono perennojen siemenkasvatuksen kanssa. Näyttää jotekin niin helpolta kuin muiden tuloksia katsoo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmeitä näköjään tapahtuu, tänään löytyi vaaleanpunainen ruusunätkelmä. Huono vain, että ehdin istuttaa viereen jo muuta. Ehkä ne mahtuvat vierekkäin. Esikoiden kasvatuksessa vaikeinta on koulinta, sormeni eivät meinaa taipua niin pienien taimien kanssa.

   Poista
 2. Vau, mikä määrä esikoota! Kyllä tua este varmasti jonku aikaa toimii n.10 vuatta, ennenku kiärtää. Auts! Toivottavasti monsteri herää, siksi komia ilimestys. Mullaki puuttuu viälä Julia Correvon. Nousi muistaakseni viimmeki vuanna tosi myähään, mutta sais näyttäytyä jo, jos kerran meinaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on esikoita. Mahdollisimman pitkä toimivuus on toiveissa. Tosi myöhään nousee osa kasveista.

   Poista
 3. Ruusut osaa olla ovelia, kun on kyse hengissä säilymisestä! Mutta rakensit kyllä vahvan esteen, joten kumpihan voittaa? Pidän peukkuja sinulle! Ihan mahtavaa, että sait noin hyvän määrän esikkoja, näyttävät kovin virkeiltä! Niistä tulee vielä upea esikkotarha!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusu voittaa lopulta mutta jospa nyt muutaman vuoden olisin voitolla tässä kisassa.

   Poista
 4. Kameleonttilehti nousee myöhään, omaani en tosin ole vieläkään nähnyt. Sen kasvupaikalla on mukulaleinikkiongelma ja vasta näihin aikoihin alkaa nähdä maata mukulaleinikkien alta. Pitääkin muistaa etsiä kameleonttilehteä ensi kerralla, toivottavasti olisi elossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän se ole siellä elossa jos on täälläkin, olosuhteet ovat suotuisammat kuin meillä.

   Poista

Kiitos kommenteista :)