keskiviikko 1. kesäkuuta 2022

Kesätöitä

 Koska tänään alkoi kesäkuu, niin puutarhan työt olkoot nyt kesätöitä. Vaikka eipä ne eroa kevättöistä mitenkään. Kanttaus jatkui, samoin rikkaruohojen poisto, muutaman taimen istutus ja yleistä haahuilua puutarhassa.

Kirsikkapuu 'Latvian Matala' on täydessä kukassa. Tällä kertaa kirsikoita voisi riittää lintujen lisäksi myös ihmisille. Tykkään näiden kirsikoiden mausta, todella hyviä.
Arboretumissa kukkii veikselinkirsikka. Viime vuonna se teki vain pari kukkaa mutta nyt kukkia on paljon. Tämän kasvuvyöhykkeeksi annettiin I-II, toistaiseksi se on kasvanut hyvin eikä yhtään oksankärkeä ole paleltunut. Olen ostanut taimen Mustilan arboretumin vuoden 2018 taimipäivästä.
Hauska miten jotku tulppaanit kukkivat hyvin vuosien tauon jälkeen ja jotkut huonommin kuin koskaan ennen. Nämä tulppaanit kuuluvat ensiksi mainittuihin. Lajiketieto löytyisi jos oikein penkoisin mutta nyt en jaksa.
Olin jo kitkemässä kuvan pieniä vihreitä taimia mutta sitten tajusin, että seis. Nehän ovat balkaninvuokon siementaimia. Niitä näyttäisi olevan mukavan paljon, ehkä niistä edes osa selviää kukkivaksi saakka.
Siirsin keväämmällä pyykkikallion penkistä kaikki libanoninlaukat arboretumiin. Taisivat tykätä muutoksesta sillä näin kauniisti eivät ole ennen kukkineet. Kuvassa ovat nuo valkoiset pienet kukat. Koko pyykkikallion penkki on nyt tyhjä mutta pohdin mitä tekisin mullan kanssa. mahtavaa multaa joka olisi hyvä saada käyttöön, mutta multa on täynnä pahoja rikkaruohoja kuten vuohenputkea ja peltovalvattia. Onko vinkkejä mitä mullalle pitäisitehdä jotta se voisi hyödyntää muualla.
Työnjohto oli paikalla valvontatehtävissä kun kanttasin arboretumin penkkejä. Jalon mielestä tällainen hempeilykuva ei ollut sopiva mutta nyt ei mielipidettä kuunneltu.
Mies laittoi pensasleikkurin työhän ja leikkasi 'Ruuhijärvi' ruusun matalaksi. Se on talvesta kärsinyt ja lehtiä tuli vain ihan ylhäälle pensasta. Parempi antaa koko pensaan uudistua. Keltakoivu on kasvanut aina keskellä suurta ruusupensasta ja jäänyt sen uumeniin. Nyt puu näyttää omiin silmiin ihan hassulta ja alastomalta.
Kirsikoiden kukintaa seuraa omenapuiden kukinta. Kaikkiin omenapuihin näyttäisi tulevan kukkia. Ruusuomenassa on ainakin erittäin runsaasti nuppuja. Puun nuput ovat melkeinpä kauniimmat kuin kukat, ihan kuin pienet ruusunpunaiset pisarat. 

On tämä vain ihanaa aikaa <3


15 kommenttia:

 1. Ihania kesätöitä. Hienoa, että puut alkavat kukkia jo runsaammin, teille taitaa tulla myös erilaisia kirsikoita maisteltavaksi. Nuo liljakukkaiset tulppaanit ovat tosi kauniita. Puutarhassa on nyt paljon hempeitä kohtia, toivottavasti Jalo kestää sen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jalon on vain kestettävä, etenkin jos nukkuu kukkien keskellä. Toivottavasti tulee hyvin kirsikoita, kaksi puuta on mutta toinen ei kyllä kummoisesti kuki.

   Poista
 2. Meillä ei paljon puutarhan puolella ja pihassa voi tehdä kun aina sataa, rikkaruohoilla on hyvä olla. Ei auta muu kuin peittää alue kahdeksi vuodeksi niin silloin voi multa olla rikoista vapaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin on satanut paljon, nurmikko vaan tirskuu saappaan alla. Taidan tehdä peittämisen sijaan niin, että säkitän mullan pariksi vuodeksi.

   Poista
 3. Eilen oli kerrassaan loistava kesäpäivä puutarhatöihin, aurinko paistoi koko päivän ja lämmintäkin oli. Nyt alkoi aamu sataen, tosin otan sateen ilolla vastaan, meillä kun ei ole juurikaan vettä saatu. Minäkin leikkasin eilen ruusuista kuolleita oksia pois ja Ritausma oli selvästi kärsinyt muita ruusuja enemmän, joten monta oksaa lähti alhaalta asti pois.
  Kiva kuulla kommenttisi ’Latvian matalasta’, omani näyttää vielä melko pieneltä, mutta kukkii.
  Tämä on ihanaa aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouduin leikkaamaan lähes kaikki ruusut matalaksi, no, ehkä ne nyt kasvavat vain entistä komeimmiksi. Latvian Matala on todella hyvä kirsikkapuu.

   Poista
 4. Onneksi hedelmäpuut ovat kukkineet tänä vuonna kiitettävän runsaasti. Liljatulppaanit ovat tosi kauniita ja olin bongaavinani kuvistasi myös ihanania 'Angeligue' tulppaaneja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On myös Angelique tulppaaneja, tosin vain muutama. Ne kukkivat vuosia erittäin runsaasti ja jopa lisääntyivät.

   Poista
 5. Ihimeesti vanhoja tulppuja o noussu. Hyvä niin, etteivät kaikki aina katua. Ihana sinine lemmikkimeri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lemmikit ovat levittäytyneet mereksi, niitä saa rajoittaa kukinnan jälkene rankalla kädellä.

   Poista
 6. Näyttää niin kauniilta, kun lemmikkien seasta nousee yhtä sun toista kukkijaa. Samat puuhat ne vaan jatkuvat, vaikka kuukausi vaihtuu. Ehkä alan itsekin käyttää tuota kesätyö-termiä :D
  Minä seuloisin mullasta juurenpätkät pois ja läjittäisin pressun päälle. Myöhemmin kesällä taas uusi seulonta kun multaan jääneet juurenpätkät ja siemenet ovat lähteneet kunnolla kasvuun ja paljastaneet itsensä. Jos niitä ei hirveästi toisella seulonnalla ollut, niin uskaltaisin jo käyttää multaa, muussa tapauksessa seuloisin vielä kolmannen kerran syksymmällä. Harmihan sitä olisi hyvää multaa jättää käyttämättä muutaman rikkaruohon takia. Vuohenputkella ja valvatilla on onneksi paksut, vaaleat juuret, jotka erottaa helposti mullan seasta. Korte on minusta inhottavin, sillä sen mustia juuria ei löydä, vaikka niitä olisi kymmenen heti nenän edessä.
  Iloisia kesätöitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korte on paha! Sitä on uuden kasvihuoneen luona ja luulen, että sen kanssa on vain opittava elämään. Pressun päälle vieminen taitaa olla hyvä konsti, laittaa ohuen kerroksen niin kasvuunlähdön mahdollisuudet on heikommat.

   Poista
 7. Kovin kaunista siellä teilläkin. Uudelleen kukkiva tulppaani voisi olla Elegant Lady. Tein saman havainnon pihallani kyseisen tulppaanin kohdalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elegant Lady kuulostaa tutulta, tulppaani voi hyvinkin olla se.

   Poista
 8. Uudistuva tulppaani voisi olla lajikkeeltaan Elegant Lady.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)