tiistai 21. kesäkuuta 2022

Vihdoinkin tyyntä

Puutarhassa on ollut eräs työ joka on odottanut sopivan tyyntä säätä. Sellainen hetki koitti eilen illalla. Sitä varten hain navetasta metrisen pinon vanhoja sanomalehtiä ja lähdin uuden kasvihuoneen viereen töihin. 

Edessä oli uuden istutusalueen tekoa. Olin jo aiemmin vienyt alueelle kanttausjätettä. Peitin jätteen tuhdilla kerroksella sanomalehteä. Lehtien tulisi pitää ainakin pari vuotta maasta mahdollisesti nousevat rikat kurissa. Sen jälkeen uskoisin suurimman osan rikoista näivettyneen. Sanomalehtien päälle kuskasin multaa jota tilasin joitain viikkoja sitten.
Sanomalehteä kului. Tähän olisi käynyt myös pahvi, mutta nyt sattui olemaan jemmassa lehtiä. Peitin lehtiä vielä vanhalla pussilakanalla jotta pysyisivät mullan alla paremmin paikoillaan.
Eilisen työ oli tehdä paikka suurelle padalle. Lopulta paikka löytyi ihan läheltä kasvihuonetta, kivirivin päädystä josta ikäänkuin puuttuu yksi kivi. Tein padalle korokkeen betonikivistä, samoista joita on kasvihuoneen lattiassa. Tulipa hyvä tunne kun sai vihdoinkin valmista aikaiseksi ja padalle sopivan paikan.
Mullan kärräys jäi kesken sillä nukkuakin pitää. Sain kuitenkin kaikki sanomalehdet piiloon mullan alle, se oli illan tavoite. Ja tyyni sää kesti koko työn ajan, yksikään sanomalehti ei karannut. Mies auttoi ja toi lisää suuria kiviä jotta multa pysyy omalla alueellaan.
Oikealla puolella näkyy viime vuonna valmistunut pionipenkki. Tälle uudellekin alueelle tekisi mieli laittaa pioneja mutta mitä lajiketta, siinäpä pulma. Viime vuonna tehdyn alueen pionit ovat valkoisia, tuohon uudelle voisi tulla jotain muuta väriä. Kivimuurin taakse suunnittelin pensaita kuten koivuangervoa, se ei ilmeisesti tee kovin paljoa juurivesoja joten ei tarvitsisi pelätä sen karkaamista muurin väärälle puolelle. Mietin myös pallohortensiaa, sitä voisi löytyä omasta takaa. Sille paikka saattaa kuitenkin olla liian savinen vaikka suunnitelmissa on kunnon kohopenkki.
Sunnuntaina veimme navetasta kaksi pakettiautollista metalliromua keräyslavalle. Samalla pelastin lavalta vanhan rautapadan. Ja parasta oli, että padassa oli iso reikä pohjassa, sillä juuri sellaista kaipasin. Käenkaalit kasvoivat ennen kattilassa eikä siinä ollut reikää pohjassa. Käenkaalit lilluivat vedessä kun liika vesi ei päässyt poistumaan. Nyt on reikä eikä vesi seiso. Säästyin myös kattilan pilaamiselta kun siihen ei tarvinnut tehdä pohjareikiä.

Pitkän käytävän kivituhka on painunut sateissa. Säkin pohjalla on vielä pari kottikärryllistä kivituhkaa. Levitän ne vielä käytävälle ja sitten teen lopullisen tasoituksen. Sitten on vielä puolitoista suursäkkiä multaa kärrättävänä. Ei lopu työt juhannuksena. Oikealla, harmaan pressun alla oleva alue jää ensi kesään, saa muhia oikein hyvin. Tänä vuonna valmistuvissa alueissa on ihan riittävästi kasvittamista.

16 kommenttia:

 1. On tuossa suuri urakka tehtävänä kokonaisuudessaan, mutta lopputuloksesta tulee varmasti upea. Pionit olisivat hyvä valinta, ne ovat näyttäviä vauhtiin päästyään ja lehdistökään ei ole huono kukinnan jälkeen. Mahtuuhan tuohon muutakin. Kivimuuri näyttää niin kivalta ja pata näyttää sopivan paikkaansa kerrassaan loistavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On iso urakka, kaikki ei tule edes tänä kesänä valmiiksi. Pionit ovat minustakin hyvä valinta. Ne kestävät savimaata ja lehdistö on kivan näköinen kukinnan jälkeen ja peittää tehokkaasti esim. tulppaanien lehdet.

   Poista
 2. Upea alue. Ja suuret ovat tuossakin jo valmistuneet alueet, kun kasveja alkaa istuttaa. Tuohon alueeseen mahtuu kyllä paljon kasveja. On joskus tosi vaikeaa tehdä penkkiä, johon ei tulisi edes yhtä pionia. Aina, kun teen uuden kukkapenkin, löytyy sinne pioni, joko omalta pihalta liian varjosta tai jakopaloista tai sitten näen jonkun pionin, joka on pakko saada ja kohta on penkki taas täynnä.
  Minulla ei ole pitkää kokemusta pallohortensiasta, mutta on ihan hyvin viihtynyt, hieman koholla olevassa penkissä, vaikka alla onkin savimaa. Tosin ei se kaikkein tiukin savi, mitä tontilta löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Menee paljon kasveja ja siksi minulla onkin jonkin sortin tyhjän alueen kriisi. Liikaa vaihtoehtoja mitä voisi laittaa. Pioneista tykkään mutta jos tuohon laitan niin mietin, että sitten pitää olla kaikki samaa lajiketta. Omasta puutarhasta ei ehkä tule tarpeeksi jakopaloja muuta kuin Arvilan alkuperäisestä pionista. Tykkäisin kovasti jostain vaaleanpunaisesta, Sarah voisi olla yksi vaihtoehto ja sitä saa verraten edullisesti sillä tuohon menee ainakin 10 taimea.
   Tuossa on ehkä puutarhan pahin savimaa, tosin peittäminen parantaa sitä huomattavasti kun madot pääsevät työhönsä.

   Poista
 3. Viistävätkö kätesi jo maata, kun olet noin valtavasti ahkeroinut? Hienoa tulee. Tuo kivimuuri ja ylipäätään komeilla kivillä rajattu istutusalue tulee olemaan näyttävä kasvien myötä.
  Patakin on oivallinen löytö, erityisesti pohjareiällinen. Minulla on anopin vanha rautapata ilman reikää, eikä sitä voi sijoittaa taivaan alle. Muuten kukat joutuvat opettelemaan sukeltamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ihan viistä. Kottikärryhommia ei voi tehdä liikaa yhdessä illassa tai sitten on nilkassa kamala särky yöllä. Ja mies onneksi kantoi kaikki kivet <3 Tänään en päässyt iltamenon takia kärräämään multaa mutta huomenna jatkuu, muutama kottikärryllinen illassa niin suursäkit ovat viikossa tyhjät. Rautapata oli hyvä löytö, se oli hauska sillä silmäni hoksasivat padan vasta kun olimme lähdössä ja kuorma oli jo purettu. Vissiin vähän jo väsytti.

   Poista
 4. Tuo suuri pata betonikivien päällä on kuin pyykkipata nuotiolla <3

  VastaaPoista
 5. Voi mahdoton, miten paljon olet taas tehnyt! Ihaillen katselen taas, miten uudet alueet muotoutuvat kauniiksi puutarhaksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peittämällä saa alueen nopeasti valmiiksi. Tuossa olisi ollut ihan turhaa ottaa vanhaa pohjamaata pois. Nämä ovatkin viimeiset suuret laajennukset puutarhassa.

   Poista
 6. Vau miten suuret istutusalueet on muodostumassa uuden kasvihuoneen lähistölle! Uudellekin alueelle mahtuu vaikka kuinka paljon ihanuuksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtuu vaikka mitä, pionit tule ehdottomasti. Mietin jo mitkä oman puutarhan pionit voisin siirtää tuohon, ehkä Arvilan alkuperäistä punaista kerrottua pionia.

   Poista
 7. Mukava ja mukavan kokoinen alue tulossa . Isoihin alueisiin uppoaa paljon kasveja minulla on sitä varten aina reservi penkki mistä otan ja mihin laitan kasveja. Nyt laitettiin vielä kaksi lavakaulusta hieman varjoon puutarhan puolelle mihin toiseen ajattelin laittaa perennojen siemenkylvöjä syksyllä ja toiseen jaettavia perennoja kasvamaan uutta. Minulla on myös ollut melkein aina joku alue peitettynä. Pioneja minulla on nyt kolmekymmentä viisi. Ja reservissä taitaa olla pari pientä alkua. Hyvää juhannusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasveja uppoaa paljon, ei mitään mahdollisuutta ostaa kaikkia joten siksikin olisi hyvä löytää jotain omasta puutarhasta. Joku reservi olisi hyvä olla mistä ottaa.

   Poista
 8. Tyynet säät pitää käyttää tarkasti. Mullaki yks tyä orotti tyyntä säätä. Tuntuu vaa nykyysin olevan kortilla. Ihana istutusalue tulos. En suasittele kuitenkaa virpiangervua. Teköö juurivesoja, eikä taetta oo, että pysyys omalla pualella. Oma miälipiteeni. Hyvä patalöytö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tyynet säät ovat harvassa nykyään. Joo ei virpiangervoa tai mitään muuta kovasti leviävää. Koivuangervo on itsellä pysynyt pari vuotta paikoillaan eikä se taida olla kova leviäjä. Harkitsen kyllä vakavasti pallohortensiaa, sitä olisi siirtää omasta puutarhasta.

   Poista

Kiitos kommenteista :)