keskiviikko 15. kesäkuuta 2022

Räjähdys

Puutarhassa on tapahtunut kaikenlaisen kasvun räjähdys. Jos nokkosen alku oli pari päivää sitten kahden sentin mittainen, on se tänään kymmensenttinen. Kosteus ja lämpö saavat kasvun karkaamaan käsistä. Monessa pionissa on todella korkeat varret, marhanliljat kurottelevat kohti kuuta ja jalokärhöissä on jo jopa nuppuja. 

Siirsin valkoisen lehtoängelmän viime kesänä ja taisi tykästyä uuteen paikkaansa. Ängelmän kukkien vasemmalla puolella näkyy kolme marhanliljan vartta. Melkoisen tanakat ja korkeat tänä vuonna.
Kasvu on kaikkialla rehevää. Kuvan keskellä oleva suuri vihreä pehko on kaukasiankirahvinkukka. Siitä on kasvanut muhkea pehko. Tänä keväänä havaitsin ensi kertaa sen siementaimia. otin niitä muutaman talteen josko kokeilisin kasvia muuallekin ja muutaman taimen voisi laittaa jakoon.
Perinteiset keltaiset kullerot jo lopetettelevat kukintaansa kun taas 'Alabaster' vasta aloittelee. Tämä kärsi hiukan viime kesän kuivasta jaksosta. En ole keksinyt kulleroille sopivan kosteaa paikkaa joten joutuvat kärvistelemään kesästä toisen liian kuivissa olosuhteissa.
Puutarhan vanha asukas, japanin esikko kukkii. Tämän siementaimia otin myös talteen, kasvoivat liian lähellä neilikkaruusua. Nyt pitäisi miettiä taimille uusi hyvä paikka.
Syksyllä ostin valkoisen japaninesikon ja se selvisi hengissä talvesta. Kaunis se on tämäkin. Ensin luulin, etteivät kukat nouse ylös varren päähän mutta ilmeisesti nousu on hitaampaa kuin punaisella japaninesikolla.
Iiris 'Red Zinger' on yhtä dramaattinen joka vuosi. Kukka ilmestyi kuin tyhjästä, vannon, etten nähnyt tässä nuppuja muutama päivä sitten ja nyt on ensimmäinen kukka ayki.

Hempeään kuvaan on hyvä päättää. Nimetön pioni kukkii uskollisesti joka vuosi kahdella tai kolmella kukalla. Voi olla, että viereinen hevoskastanja vie voiman ja valon. Siirtää en uskalla ettei käy huonosti ja pioni häviä. Ennemmin kolme kukkaa kun ei yhtään kukkaa.

Nyt lähden kitkemään, nokkoset ja puolimetriset juolavehnät pois kipinkapin.

16 kommenttia:

 1. Näyttää ihanalle ja runsaalle :) Mietin että tulikohan räpsäytettyä liikaa hevonkakkalannoitetta , kun joka paikassa rehottaa :D
  Myös ne rikkaruohot! Sateet ja lämpö, niitä kasvit rakastaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla lämmön ja kosteuden ansiota kaikki rehevä kasvu. Myös niiden rikkaruohojen.

   Poista
 2. Juuri näin, kaikki on räjähtänyt hurjaan kasvuun ja kukkiakin ilmestyy kuin tyhjästä.
  Red Zinger on ehdottomasti dramaattisen komea iris.

  VastaaPoista
 3. Nyt kaikki kasvu ja kukinta on hyvässä vauhdissa.
  Onpa upea, kuin tummaa samettia oleva saksankurjenmiekka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on upea saksankurjenmiekka. Kovasti odotan sen tuuheutumista, että voin siirtää sitä toiseenkin kohtaan.

   Poista
 4. Sama ilmiö täälläkin, kasvit rehevöityvät päivittäin, pionin varret ovat jo nyt huiman korkeita, vaikka nuput ovat vielä varsin tiukassa. Upean värinen kurjenmiekka! Kaunis on myös nimetön pionisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pionien varret tuntuvat venyvän senttejä joka päivä. Eikä ihme kun lähes joka päivä sataa vettä.

   Poista
 5. Itsekin huomasin, että vaaleat kullerot kukkivat hieman myöhemmin kuin perinteinen keltainen. Todella samettinen iiris, tuo näkyy pitkälle!
  Minulla ei ole vielä yhtään pionia auki, vaikka suuria nuppuja näkyykin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kulleroissa on eroa. Joku oranssi mikä minulla on, kukkii vasta loppukesästä. iirin on kaunis ja komeakin näky.

   Poista
 6. Sinä esitit taas monta ihanaa kukkijaa kumpa olisimme lähempänä voisimme tehdä vaihtareita mutta onhan se ihanaa katsella näin kuvien kautta jotain mitä itsellä ei ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asumme Lahdessa joten jos on tännepäin asiaa kesälomareissulla niin tervetuloa käymään. Tai jos meillä on asiaa sinnepäin niin aina on mahdollista poiketa. En vain muista missä paikkanne sijaitsee, eikä sitä tarvitse tässä kertoa, laita vaikka sähköpostia.

   Poista
 7. Upeaa kukintaa. Nyt huomaan, että oma kirahvinkukkani on jäänyt vieressä kasvavan kasvin varjoon ja sinulla se pääsee taas selkeästi enemmän nauttimaan auringosta. Suureen puutarhaan mahtuu suurille kasveille hyvin myös kasvutilaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirahvinkukka tarvitsee paljon tilaa, yllätyin miten suureksi se kasvaa.

   Poista
 8. Monta kaunista kukkijaa oli tässä. Japaninesikot ovat todella kauniita ja kurjenmiekan väri kerrassaan huikea. Kasvu on todellakin räjähtänyt viimeisen parin viikon aikana, myös rikkaruohojen.
  Hyvä tietää, että kirahvinkukasta kasvaa noin kookas pehko. Olen sille mallaillut muutamaa kohtaa, mutta pitää vielä varmistaa, että se mahtuu varmasti kasvamaan. Netissä sanottiin, että se tarvitsisi tuulensuojaisen kohdan, mikä vähän vaikeuttaa paikan valintaa. Visuaalisesti paras kohta kun saattaisi olla juuri tuulisessa aurinkopenkissä :D Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla kirahvinkukka ei kasva mitenkään erityisen tuulensuojaisessa paikassa, meillä kun tuulee aina pelloilta päin. Mutta nuorena taimena se on ehkä hyvä suojata tuulelta jo kuivumisenkin takia.

   Poista

Kiitos kommenteista :)