lauantai 18. kesäkuuta 2022

Ruusuorapihlaja ja muita herkkuja

Vielä pari viikkoa kesälomaan. Ja kyllä, vaikka työstäni pidän niin lasken päiviä kesälomaan. Talvi oli raskas, koronan mukanaan tuoma väsymys vaikuttaa vieläkin muiden vaivojen lisäksi. Tällä viikolla kuvattiin kädet joissa epäillään nivelrikkoa ja samalla katsastettiin jo puoli vuotta nilkassa sinnitellyt akillesjänteen tulehdus. Kunhan pääsen lääkärin vastaanotolle niin kuulen asioista lisää. 

Ruusuorapihlaja on tänä vuonna vähän hankala kuvattava, kaikki kukat ovat puun yläosissa.
Kukat ovat jokainen kuin pieni ruusunkukka. Tämä puu kasvaa arboretumissa, kivipolun mutkan nurkassa mutta jos joskus tulee puutarhamyymälässä edullinen toinen yksilö vastaan niin saatanpa hankkia sen jonnekin muualle puutarhassa. Tai helmiorapihlajan sen viime talveen kuukahtaneen tilalle.
Lumipalloheisi ei ole ihan täynnä valkoisia palloja mutta on niitä silti paljon. Iines oli mukana ihastelemassa. Taivaan tummuus hämää, yhtään vettä ei illalla satanut vaikka synkkää oli ajoittain. Tänään on sitten kai oikeasti luvassa sateita taas. Otin jo pakastimesta marjoja sulamaan mehunkeittoa varten. Mukavaa sadepäivän puuhaa.
Silonietospensaani kukkii ensimmäistä kertaa. Heräsi kyllä epäilys onko tämä silonietospensas? En ole nähnyt sitä kukkivana kuin kuvissa joten en voi olla varma. Kaunis se on kuitenkin vaikka kasvaa täysin kärhöjen katveessa.
'Mai Fleuri' pionilla ei ole tänä vuonna juhlavuosi. Se taisi vähän kärsiä talvesta vaikka kasvaa kohopenkissä. Muutama kukka on kuitenkin parempi kuin ei yhtään. Ja onhan tässä myös kauniit lehdet. Rakastan tuota kukan terälehtien silkkipaperimaisuutta.
Atsalea on ostettu nimilapulla 'Tarleena' mutta eipä taida olla se, pitäisi kai olla ruusunpunaisemmat kukat. Toisaalta tämän värinen sopii paremmin taustan pinkkiin tarhapioniin. Olen hankkinut pionin nimettömänä yllätyksenä Lahden Kotiniemen siirtolapuutarhan taimimyynnistä. Tai oikeastaan tuossa on kaksi taimea, molemmat samaa pionia. Oli ihan kiva yllätys sillä tätä pionia minulla ei ollut aiemmin.
Kurjenpolvi 'Ballerina' on jäänyt pahasti kuolanpionin alle. Toisaalta en viitsisi millään siirtää sitä sillä on meillä talvenarka, yhdestä paikasta se jo kerran kuoli. Ballerinan yläpuolella näkyy vuorijumaltenkukka joka on kokenut saman kohtalon, kukat näkyvät heikosti pionin lehtien alta. Vaan sama juttu, vaikea lähteä siirtämään kun kasvi viihtyy tuossa. Valkoinen vuorijumaltenkukka on hengissä mutta se ei kuki.
Loppuun vielä yksi kuva 'Mai Tai' kellukasta ja sen upeasta kukinnasta. Olen istuttanut tämän vasta pari vuotta sitten ja siihen nähden kukinta on uskomattoman runsas. Taisin vielä tapojeni mukaan jakaa taimet useaan osaan. Eipä ihme miksi kellukoista on on tullut puutarhan herkkuja ja yksi lempilajeistani.


15 kommenttia:

 1. Kesälomaa tosiaan voi ja saa odottaa, vaikka työstään tykkää. Lepo työstä on kyllä tarpeen. Ja voi tehdä lomalla asioita enemmän aina omaan tahtiin. Tai olla tekemättä. Toivottavasti akillesjänteesi ja käden vaivat tulevat kuntoon tai niille tulee selitys.
  Ruusuorapihlaja on todella hieno, näin tänään kaksi eri ikäistä ruusuorapihlajaa. Upea kasvi. Hieno myös tuo pioni. Mai Tai kukkii minullakin runsaasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lepo ja pitkä tauko tulee tarpeeseen. Vaikka talvella olin pitkällä sairauslomalla se meni sairaudesta toipumiseen, ei työstä lepäämiseen. Akillesjänne saisi tulla kuntoon, se alkaa vähän jo käymään hermoille. Ruusuorapihlajasta saa kauniin pienen puun, omani on vähän vänkkyrä.

   Poista
 2. Ruusuorapihilajia kattelen kaiholla kuvista. Komeeta, mutta meillä arkoja. Ihana tua vaalia piooniki. Mun Balleriina ei tykänny talavesta ja kutistuu lähes olemattomihin. Valtavasti kukkiva Mai Tai!
  Mulla hävis lähes kaikki talaven rempat puutarhatöiren alettua. Toivottavasti sullaki helapottaa aijan kans tai saat eres diaknoosit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arka se on, joka talvi pelkään menetystä. Ballerina kesti talven ihmeen hyvin, se lähti kasvuun aika myöhään. Voi kun kaikki krempat olisikin hävinneet. Akillesjänteen tulehduksen sain ilmeisesti koronaan saadun antibioottikuurin sivuvaikutuksena ja nyt se ei parane millään konstilla.

   Poista
 3. Ihana nähdä ruusuorapihlajasi jo noin kookkaaksi kasvaneena ja kukkivana! Tuota näkyä odotan tännekin. Onneksi arboretumiin siirtämäni syöty ruusuorapihlaja on versonut paljon, joten odotan innokkaana, jos saisin siitä pensasmallisen ruusuorapihlajan.
  Lumipalloheidet ovat nyt niin kauniita katsella.
  Toivottavasti saat apua vaivoihisi ja olo helpottuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota minunkin ruusuorapihlaja aon syöty, siinä taitaa olla oikeasti kolme latvaa. Vähän saa pelätä ettei repeä tuulessa ja sateessa. Eli syödystäkin voi kasva puun mallinen. Heinäkuussa on taas lääkäri, sitten saa lisää tietoa.

   Poista
 4. Kyllä kesälomaan saa odottaa. Niin minäkin aina teen, vaikka työstäni paljon pidänkin. Toivottavasti akillesjänteesi paranee nopeasti eikä käsissäkään olisi nivelrikkoa, vaan jotain muuta helposti parannettavissa olevaa.
  Ruusuorapihlaja on niin kaunis! Harmi kun on talvenarka. Ihana pioni ja tuo atsalea. Voi se ollakin 'Tarleena', vaikka vähän vaalealta kuvassa näyttääkin. Samanlaiset oranssinkellertävät laikut tuossa kuitenkin on. Minun 'Tarleenaani' tuli ainakin viime vuonna melko vaaleat kukat, vaikka nuput olivatkin todella tummat. Jännä nähdä, millaiseksi se tänä vuonna muodostuu. Eilen oli vielä tiukasti nupullaan.
  Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nivelrikko käsissä ei ole leikinasia, jos on sitä niin toivottavasti etenee todella hitaasti. Tuo minun oletettu Tarleena on aina kukkinut kovin vaaleana, se ei haittaa, oikeastaan kaikki atsaleat ovat kauniita. Mutta kyllähän minä haluan vielä sellaisen ihan punaisenkin. Nuput tuossa ovat hyvin ruusunpunaiset.

   Poista
  2. Tykkäisitköhän lajikkeesta 'Nabucco'? Se on todella punainen, mutta ehkä vähän haastava yhdistellä muihin väreihin. 'Adalmiina' on muistaakseni vähän samantapainen kuin 'Tarleena', mutta pikkuisen tummempi.

   Poista
 5. Ruusuorapihlaja on upea, hankkisin heti jos menestys täällä. Vau tuota Mai Taita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai Tai antaa parastaan tänä vuonna. Se on yksi parhaista kellukoista.

   Poista
 6. Voisiko olla juhannuspioni, vanha perinnelaji, tuo hienosti kukkiva pionisi? Kiva nähdä Ballerina-kurjenpolvi kukkivana. Itselläni ei ole vielä tuota, joten pitääkin laittaa hankintalistalle. Mai Tai on myös hieno!

  VastaaPoista
 7. Voisiko olla juhannuspioni, vanha perinnelaji, tuo hienosti kukkiva pionisi? Kiva nähdä Ballerina-kurjenpolvi kukkivana. Itselläni ei ole vielä tuota, joten pitääkin laittaa hankintalistalle. Mai Tai on myös hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarhapioni on ollut vahvin veikkaus, lehti ei ilmeisesti ole samanlainen kuin juhannuspionilla. Ballerina on ihana, vähän talvenarka täällä savimaalla mutta sopivassa paikassa viihtyy hyvin.

   Poista
 8. Ruusuorapihlaja on kyllä ihana! Naapurillani on se ja sain ihailla sen kukintaa aidan takaa. Itsellekin sen mielelläni ottaisin, jos vain keksisin paikan. Kellukat on kyllä upeita! Oma, viime kesänä istutettu, Mai Tai kukki myös runsaasti. Toinen aiemmin istutettu kellukka vissiin on kuollut, kun en ole sitä nähnyt.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)