sunnuntai 26. syyskuuta 2021

Viikon varrelta

Olipa hieno sunnuntai. Aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja oli koko päivä käytettävänä puutarhatöihin. Tein niitä hämärän tuloon saakka. Nyt on viimeisetkin kukkasipulit maassa, enää ei ole mitään pakollisia puutarhatöitä, edes haravointia en laske sellaiseksi vaikka yleensä haravoin syksyisin. Tykkään haravoinnista mutta sekään ei haittaa jos homma jää kevääseen.

Koko puutarha kylpi auringossa ja valossa. Tällä viikolla oli syksyn ensimmäinen pakkaspäivä mutta puutarha selvisi siitä ehjin nahoin, vain kesäkukat menivät.
Syysvuokko 'Wild Swan' on kaunis. Se kukkii ensimmäistä kertaa, onhan se vasta vuosi sitten istutettu. Tykkään kovasti ja toivottavasti viihtyy kasvupaikallaan jatkossakin.
Keltainen, keväällä kylvetty esikko tekee kukkia. Muut toverinsa eivät tee edes nuppuja, niiden kukinnan näen sitten keväällä. Väri on yllätys sillä pussissa oli värisekoitus. Minun tuurilla tosin kaikki ovat keltaisia.
Viimeiset kasvit valeessa kasvimaalla. Kaivan navetan uumenista vielä verkon ympärille jottei hortensiat joudu pupujen hampaisiin ennen lopullista istutusta. Säästin muutaman vanhan lammasverkon, muut menivät metallikeräyslavalle.
Innostuin kääntämään kompostin ja yhdistämään kaksi osiota yhdeksi. Tuli korkea kasa mutta eiköhän se tuosta madallu talven aikana. Kahteen muuhun osioon tulee lehdet jotka saan haravoitua.
Miehellä on kohta muutaman päivän loma. Suunnitteli tehdä vanhan kasvihuoneen uudistuksen. Eli vanha hirsiperustus pois ja harkot tilalle. Tulee kestävä ja hyvä.
Koko kesän minua on häirinnyt raparperien ympäristö, täynnä valvattia ja vuohenputkea. Katoin ympäristön sanomalehdellä ja vanhoilla lakanoilla, päällimmäiseksi hyvä kerros kuorikatetta. Raparperien keskeltä voi nousta rikkoja mutta onhan se paljon pienempi ala kitkettävänä.
Syksyn värit ovat saapuneet puutarhaan. Siemenestä kasvanut angervo on yhtä upean punainen joka syksy. Muut pensat eivät ole lähelläkään tätä punaa.

Onko muilla tökkinyt blogger? Minulla on kommenttiboksi muuttunut englanninkieliseksi ja teen tätä postausta jo ties kuinka monetta kertaa uudestaan. Kuvat eivät meinaa latautua ja muiden blogien kommentoinnissa on ongelmaa.


29 kommenttia:

 1. Oi, mitä kuvia. Siistiä ja särmää. Ja ihan kuin olisi kesä. Tai vasta loppukesä.

  VastaaPoista
 2. Kiitos, nyt toivottavasti näkyy myös teksti, oli hävinnyt jonnekin julkaisussa.

  VastaaPoista
 3. No voi harmi, en ole huomannut bloggerin tökkimistä, mutta kommenttiboksi näkyy tosiaan olevaan englanniksi. Tosi vähän kyllä kiinnitän huomiota siihen, millä kielellä se on, kunhan on jotain mitä ymmärtää. Omassani olen tainnut valitakin sen englanniksi, kun joskus ystävät ulkomailta ovat tykänneet lukea ja kommentoida. Jos joskus jaksaisin tehdä yhteenvedon englanniksi.
  Ihania värejä ja mikä valo! Tänään oli tosiaan ihan mahtipäivä, meillä oli 16 astetta varjossa. Eilenkin oli ihana keli mutta tuulisempi. Keskellä viikkoa oli myös pari tosi hienoa päivää, mutta yksi niistä kului toisen piikin hakemiseen Nauvosta ja seuraava sitten potemiseen, oli kuin olisi jyrän alle jäänyt. Onneksi se meni parissa päivässä ohi.
  Lisää tällaisia päiviä! Etenkin silloin, kun on vapaata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla että syy on mun läppärissä, sillä alkaa olla ikää. Kommenttiboksin tekstin kielellä ei ole merkitystä, huomasin vain ettei ole enää suomeksi. Ja kyllä kiitos, kauniita päiviä etenkin silloin kun on vapaalla.

   Poista
 4. Kuulostaa huojentavalta, että puuhasi ovat jo noin hyvässä vaiheessa. Minäkään en ajattele haravointia pakollisena tehtävänä, tekee, minkä sujuvasti ehtii.
  Kauniita näkymiä siistissä ympäristössä. Uskon, että raparperialueen siistiminen tuo hyvän mielen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raparperialueen siistiminen toi hyvän mielen, olen sitä niin pitkään suunnitellut eikä peltovalvatista oikein pääse muutoin eroon.

   Poista
 5. Meilläkin oli eilen aurinkoinen ja lämmin päivä ja tänään on luvassa samanmoinen. Kauniisti kukkiva syysvuokko ja hienon värinen angervo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana sää oli, samoin tänään. Yksi syysvuokko, se vanhin leviää minulla kivasti, toivottavasti tämä uusi äityy samaan.

   Poista
 6. Wild Swan on upea syysvuokko. Kelpaisi minullekin, ehdottomasti. Piti katsoa kuvaa toisenkin kerran, kun ensin ajattelin siinä olevan jokin daalia. V
  Olet sinä ahkeroinutkin, joten nyt on lupa ottaa kevyemmin. Eilen oli niin hieno päivä, kutsui ulos touhuamaan. Viime vuosina en ole ottanut haravoinnista mitään paineita. Yläpihan hiekkakäytävät tapaan putsata useamman kerran, koska siten ne näyttävät siistimmältä, eikä roskaa kulkeudu sisälle. Alapihan nurmialuetta en pahemmin haravoi, kun valtaosa lehdistä tulee silputtua viimeisillä ruohonleikkuukerroilla.
  Blogger on päättänyt tehostaa kielitaitoamme. Huomasin kielen muuttuneet, mutta toistaiseksi kaikki palikat näyttävät olevan muuten ennallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt kun sanoit, niin on tosiaan kovasti daalian kukan näköinen. Haravoinnista ei kannata ottaa paineita, ruohonleikkurilla silppuaminen on hyvä konsti ja tehoaa etenkin vaahteran lehtiin. Blogger tekee muutoksia mutta taitaa olla vain minun kone joka tökkii, tein pienen putsauksen ja nyt toimii paremmin.

   Poista
 7. Sun miehellä on ihan hyvät lomasuunnitelmat!
  Oletko harrastanut valkosipulin laittoa syksyisin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvät on suunnitelmat. Laitan valkosipulit aina syksyisin, nyt alkaisi olla niiden laittamisen aika.

   Poista
 8. Oletpa ollut ahkera👍 Minulle eivät ole vielä edes sipulitilaukset saapuneet, matkalla kyllä jo ovat. Myös verkkojen virittelyä olen vasta aloittanut thden tuurenpihlajan verran. Haravointo ei itseänikään huoleta mutta sipulit on maahan saatava ja verkot viritettyä👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hankin tänä vuonna aika vähän sipuleita, niistä 90% pikkusipuleita, ne on aina nopeasti laitettu. Verkkourakka on suuri mutta nyt se on tehty.

   Poista
 9. Ihana syysvuokko yritin metsästää niitä nyt alesta en löytänyt. Hieno tuo angervon väritys.
  Huomasin saman tuon kielen suhteen.
  Minä olen haravoinut jo kerran samoin mies mutta joka viikko on yhtä paljon pudonnut lisää. Mutta minusta on parempi tehdä näin kuin kerralla kaikki. Sipuleita on vielä istuttamatta mutta viikonloppuna ne loputkin menee multiin. Sitten alkaakin rikkaruohojen kitkentä. Nyt ollaan kotona ja samoja hommia täällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syysvuokkoja on äärimmäisen harvoin alessa, en muista mistä ostin tuon vuokon, olisiko ollut Porkkalan kartanon puutarhasta. Minäkin haravoin moneen kertaa niin ei ehdi tulla lehdistä isä märkää kasaa.

   Poista
 10. Sulla katteena heinää tai olkea, mistä olet onnistunut löytämään, itsellä ollut isoja vaikeuksia hankkia katetta kasvimaalle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostin paikalliselta maanviljelijältä kokonaisen pyöröpaalin, on sellaista olkea jota ei voinut enää eläimille käyttää, kasvimaalla menee hyvin. Sain vielä kotiin toimituksen :)

   Poista
 11. Mahdottomasti olet uurastanut. Minäkin piilotin muutaman pikku sipulin maahan, kävi äkkiä.
  Ihania syysvärejä on nyt kaikkialla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää yrittää ehtiä tehdä valmiiksi ennen talvea, lokakuussa on niin paljon muuta mikä vie aikaa.

   Poista
 12. Pihallasi on niin kaunista ja huoliteltua. Sinulla maksaruohot ovat täydessä kukassa, minulla ne ovat osittain nuppuasteella.

  Minä huomasin joskus elokuussa, että nlogieni "hallinnointinäkymässä", siis siinä näkymässä. missä esim. ruvetaan kirjoittamaan uutta postausta, kaikki sivuotsikot olivat muuttuneet englanninkielisiksi. Omasta mielestäni en ollut kyllä asetuksia mitenkään muuttanut. Tämä kyllä tuli ihan pyytämättä.

  Mukavat syyshommat jatkukoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyytämättä tulevat nämä muutokset. Tänään bloggeri toimi ihan moitteettomasti. Voi olla myös koneeni vika, on jo aika vanha.

   Poista
 13. Sulla on tosiaan syystyöt hyvällä mallilla, minä vielä odottelen sipuleita saapuvaksi. Ja kasvihuonekin on vielä osin tyhjentämättä... haravoinnin jätän suosiolla aina keväälle.
  Viime viikonloppuna mieheni ajoi rallia täälläpäin, joten koko viikonloppu meni niissä merkeissä. Toivottavasti vielä riittää hyviä säitä seuraavillekin viikonlopuille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt pitäisi olla kaikki sipulit maassa paitsi talvivalkosipulit, niiden kanssa odottelen vielä hetken.

   Poista
 14. On sulla upea piha. Olet niin siististi pannut ja istuttanut kaikki.Hieno on katsella.

  VastaaPoista
 15. Minullakin on ollut tällä viikolla ongelmia kommenttien julkaisussa. Blogger taitaa valita kerrallaan muutaman bloggaajan, jolle heittää kasan ongelmia, sillä silloin kun muutama muu valitteli samasta ongelmasta, minulla ei ollut mitään vaikeuksia. Huomasin myös, että minullakin kommenttiboksi ja lukijaluettelo olivat muuttuneet englanninkielisiksi. Jospa palautuisi pian normaaliksi. Pitää vain muistaa sitä odotellessa aina kopioida kommentti ennen julkaisua.
  Ihana syysväri tuossa angervossa! Kannattaa suosia ja vaikka lisätäkin sitä, jos kerta joka vuosi tekee yhtä upean ruskan. Mukavaa lokakuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmellisiä ongelmia, tänään ei vaihteeksi ollut mitään ongelmaa. Angervoa ei taida voida jakaa, ehkä parasta taivuttaa muutama oksa maahan sillä mielelläni haluaisin noin leiskuva syysvärin tekevää angervoa lisätä.

   Poista
  2. Ainakin sitten kun angervo on kasvanut isommaksi, sen voi pistää lapiolla palasiksi. Sain keväällä äidin kaverilta pari isoa koivuangervoa, joiden keskellä oli rikkaruohoja. Jouduin toisen halkaisemaan, jotta sain rikkaruohon juuret pois. Ei ollut mitään ongelmaa kasvuunlähdössä ja angervo kukkikin jo kesällä. Uskon, että muitakin vastaavantyyppisiä pensaita voi jakaa samalla lailla. Angervot myös juurtuvat helposti pistokkaista, vaikka taivukkaasta lisääminen onkin vaivattomampaa.

   Poista

Kiitos kommenteista :)