keskiviikko 15. syyskuuta 2021

Kilpajuoksua hämärän kanssa

 Illat ovat lyhyitä. Töiden jälkeen puutarhatyöt tuntuvat kilpajuoksulta hämärän kanssa. Vain harvoin ehtii tehdä sen mitä ajatteli. Tänäänkin jäi hommat kesken, viikonloppuna on ehkä aikaa jatkaa joten toivottavasti ei sada.

Siirsin kesäkurpitsat kompostiin vaikka niissä oli muutama pieni kesäkurpitsan alku. Niin kylmiä öitä luvassa, että selviämismahdollisuuksia ei ole. Lisäksi tarvitsin laatikon taimien valeistutuksille. Toiseen reunaan tuli kuunliljoja.
Toiseen reunaan tuli perennoja, muutama amurinpionin siemenkylvö, tyttären pihaan menevä purppuratuomi ja paikkaansa hakeva atsalea. Kaikki on peitelty multaan, atsalea tarvitsee vielä verkon ympärilleen, muut pärjäävät ilman. Ihan näin laajasta valeistututuksesta ei ole kokemusta, ehkä kokeilu onnistuu, ehkä ei.
Seuraava työ oli siirtää pyykkikallion pionit uuden kasvihuoneen viereen. Jaoin pionien juurakot (3kpl) melko ronskisti lapiolla useammaksi taimeksi. Väleihin heittelin ison 2kg:n säkin tulppaanin sipuleita. Lajike on Darwin Hybrid 'Van Eijk'. Eli vanhalla tutulla mennään. Jos pionit eivät selviä siirrosta niin mitään pahaa ei tapahdu, kaikki ovat samaa ja yleistä lajiketta, tosin nimetöntä. Väri on valkoinen.
Lopuksi pari kottikärryllistä multaa päälle. Sitten loppui multa ja tuli hämärä, vielä piti ehtiä keräämään kasvihuoneesta viinirypäleitä. Kunhan saan ostettua multaa lisää, voin jatkaa hommaa. Tuohon etualalle tulee Mustilasta ostamani kellukat. Kaikki taimet kestivät jakamisen ja ovat vahvistuneet purkeissaan. Kellukoiden väleihin on suunnitteilla jotain pientä keväistä sipulikukkaa, ehkä krookuksia.
Keväällä saamani kärhö on tehnyt yhden kukan. Tunnistatko mikä lajike voisi olla kyseessä?
Arboretumissa maksaruohot kukkivat ja samoin tekee myös 'Pink Annabelle' hortensia. Se on kukkinut jo monta viikkoa, sanoisin, että yli kuukauden. Arboretumin verkotus on täysin vaiheessa, sitäkin olisi tarkoitus jatkaa viinloppuna ja tavoite on saada kaikki verkot paikoilleen.
Helmiorapihlajassa kuvan oikeassa reunassa on hieno ruskaväritys. Pinkki salkoruusu ei ymmärrä, että ollaan jo syksyssä, se availee kukkiaan lisää ja lisää. Sopii minulla, ihana kun puutarhassa on vielä tässä vaiheessa kukkivia kasveja. Toistaiseksi olemme säästyneet hallalta, senkin takia kukista saa vielä nauttia.

Nyt illalla teetä keittäessä tajusin, että tulevan talven teehen laitettavat piparmintun on kaikki keräämättä ja kuivaamatta. Lisätään sekin viikonlopun työlistalle.


16 kommenttia:

 1. Toivottavasti pionit selvisivät siirrosta, eiköhän siihen ole kaikki mahdollisuudet. Maksaruohojen kukinta ilahduttaa minuakin, onneksi niitä on tullut laitettua moneen paikkaan.
  Kärhöä en uskalla lähteä arvailemaan, tuo on minulle tuntematon. Helmiorapihlajan syysväri näyttää oikein kauniilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki mahdollisuudet on, ainut pelko on kovin savinen pohjamaa jota en päässyt parantamaan kunnolla. Toisaalta nyt on hyvä kohopenkki alla ja pionit ovat muuallakin puutarhassa selviytyneet savessa. Maksaruoho on hyvä syyskasvi, tai monista ne ovat kauniita läpi vuoden.

   Poista
 2. Toivottavasti viikonloppuna on hyvä sää! Ilta hämärtyy tosiaan jo nyt liian aikaisin, ja koko ajan vain aikaisemmin kuukausien ajan, kunnes on suunnilleen koko ajan pimeää, sitä yrittää olla ajattelematta. Onneksi puolen vuoden päästä on huikaiseva kevätaurinko :-)
  Ihanat kuvat, pioni-tulppaanipenkki näyttää erittäin lupaavalta, sen näkee jo silmissään keväällä! Maksaruohot ja Pink Annabelle ovat huippuihanat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohta alkaa aika jolloin on pimeää kun lähtee töihin ja on pimeää kun tulee töistä kotiin. Puoli vuotta niin on jo paljon helpompaa. Pionipenkistä tulee kiva, kerrankin riittävästi pioneja yhdessä kohtaa.

   Poista
 3. Aherrus jatkuu Arvilassa : ) Pimeä tosiaan keskeyttää puutarhatyöt liian aikaisin. Aivan upea pionipenkki tulossa tulppaaneineen. Pink Annabelle on täälläkin ilahduttanut pitkään suurilla kukkapalloillaan. Toivottavasti sorkkajalat pysyvät poissa mailtanne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aherrus jatkuu kunnes talvi vie voiton :) Pink Annabelle on kyllä mahtava.

   Poista
 4. Minäkin päädyin Van Eijkiin, oranssiin versioon siitä. Tuossa pionien seurassa niille onkin hyvä paikka. Toivottavasti pionit pääsevät vielä hyvään juurtumiseen ennen kunnon pakkasia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Van Eijkit on nykyään mun luottotulppaaneja, kukkivat jopa neljäkin vuotta peräkkäin. Pioneja suositellaan siirrettäväksi syksyllä, katsotaan kuten käy kun meni siirto vähän myöhäisemmäksi kuin ajattelin.

   Poista
 5. Kärhöä en osaa nimetä. Hyvältä näyttää maksaruohojen ja pallohortensian kukinta. Kiva samalla valmistella ensi vuotta ja kevään ja kesän kukintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhö pitää vielä nimensä arvoituksena. Ja vaikea ehkä sanoa kun kukka ei välttämättä jatkossa edes ole samanlainen, saattoi kärsiä siirrosta ja koko kesän ruukussa elämisestä.

   Poista
 6. Ihanasti kukkivat maksaruohot. Kärhösi muistuttaa suuresti Jan Pavel II.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisi muuten olla tuo kärhö. varmuuden saa parhaiten ensi vuonna jos kukkii useammalla kukalla. Oli mikä oli niin kaunis se on.

   Poista
 7. Tuo valeistutuksesi onnistuu varmasti hyvin. Ruukuissa taimet on ensi keväänä helppo nostaa pois ja istutella lopullisille paikoilleen. Minä en ole vielä edes aloittanut kasvien verkottamista. Ajattelin ensin saada alueita kitkettyä ennen kuin tuon verkkoja häiritsemään. Jospa rusakot mussuttaisivat vielä nurmiheinää oksien sijaan. Minustakin tuo kärhö on 'Jan Pawel II'. Siihen tulee valtavan suuret kukat, todella kaunis kärhö. Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
 8. Samoja tulppaaneja minäkin ostin pussillisen. Suunnitelman pionien ympärille kuulostaa hyvältä, toivottavasti ne selvisivät siirrosta. Maksaruohot ja Pink Annabelle ovat ihastuttvat.

  VastaaPoista
 9. Valeistutuksiin päädyn minäkin, ei riittänyt kesäöissä tunnit eikä oma jaksaminen kasvualueiden laajennuksille joten homma siirtyy ihan sovulla ensi kesään ja purkit lavaan multapeiton alle. Meillä oli tänne muuttaessa ensimmäisenä talvena valtava määrä kasveja valeessa, hyvin kaikki selvisivät ja sittemmin juurtuivat omille paikoilleen.
  Onpas Annabelle kaunis, omani on vielä aika pieni mutta näytekukinnan perusteella mainio valinta.

  VastaaPoista
 10. Hämärän lisäksi täällä taistellaan vähän myös kylmyyden kanssa. Yllättävän koleaa ja tuulista on nyt ollut koko syksyn. Vissiin lämpimän kesän kosto :).

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)