tiistai 7. syyskuuta 2021

Välivaihe

 Uusi kasvihuone elää ensimmäistä syksyään. Menossa on välivaihe, enää ei ole varsinainen kasvukausi mutta lopullinen talvi ei myöskään ole saapunut.

Myös kasvihuoneen edusta ja sivut ovat välitilassa. Todennäköisesti laitan kaikki hankkimani taimet talveksi valeistutukseen tai sitten keksin niille kakkosvaihtoehdon kasvupaikaksi, tilaa on muuallakin. Nyt ei enää paukut riitä edes osaan alueesta ja sen valmiiksi saattamiseen. Keväällä uutta intoa on ihan erilailla.
Tomaatit ovat kompostissa yhtä taimea lukuunottamatta. Ne olivat jo satonsa tehneitä mutta tässä viimeisessä on vielä raakileita. Loput lehdet olisi voinut poistaa mutta en hoksannut kasvihuoneessa ollessani.
Ihmeellinen vinoon mennyt kuva mutta siinä näkyy enemmän takaseinustaa. Automaattiavaajat pitää ottaa talveksi pois. Ikkunalaudoille, pöydälle ja jakkaroille mietin lyhtyjen tuomista. Muutama lyhty löytyy ja olen poltellut niissä tuikkuja yleensä lasikuistilla mutta voisin siirtää kaikki kasvihuoneelle, täällä niitä ei tarvitsisi käydä sammuttamassa yöksi kuten lasikuistilla. 
Viiniköynnös 'Mars' on kasvanut kesän aikana. Se on ilmeisesti kaivanut juurensa heti maapohjaan sillä en ole kastellut taimea kertaakaan istutuskastelun jälkeen. Mietin pitäisikö jossain kohtaa levittää harso taimen suojaksi, ainakin jos tulee kovia pakkasia. Tai sitten jään seuraamaan onko herkkä paleltuja. Pääasia on, ettei juuristo palellu.
Kurkkuja jäi kolme taimea koska jokaisessa on hyvän kokoinen raakile. Leikkasin ylimääräiset haarat pois ja laskin köynnöksiä alas, jos paleltumista ei tapahtuisi niin herkästi. Liila köynnös on kelloköynnös, sen huomaan ettei viihdy kasvihuoneessa. Yksi nuppu siihen on tullut. Ensi kesänä jos kasvatan uudestaan, niin paikka on avomaalla.
Pöytäliina lähti pyykkiin, pöytäkin lähtee pois sillä sitä tarvitaan ensi keväänä sisällä talossa taimipöydäksi. Jakkarat jätän ja niitä voi käyttää pöytänä. Toisaalta yksi rautapöytä voisi olla kiva kasvihuoneessa talvella, tai sitten valkoinen metallikalusto.
Kurkkuja on vielä kasteltava, samoin kelloköynnöstä. Hanaa ei ole laitettu talviteloille mutta letkun otin pois. Pienen kannun täyttäminen onnistuu ilman letkua. Pienikin auringonpaiste on auttanut ja kasvihuoneessa on pysyneet lämmöt hyvin. Sunnuntaina siellä oli lämmintä 15 astetta kun vanhassa kasvihuoneessa samana aikaan oli lämmintä 10 astetta. Tuolla tiili- ja kivimassalla on valtava vaikutus. 

Kaikkinensa olen huoneeseen erittäin tyytyväinen enkä toistaiseksi tekisi siinä mitään toisin. Kurkut ja tomaatit kasvoivat hienosti ja se yksi vesimeloni mikä saatiin maistui parhaalle vesimelonille mitä olen koskaan syönyt. Toinen pallo meni pilalle joten siitä en sen enempää. Ensi keväänä pääsen testaamaan kuinka aikaisin taimia voi tähän kasvihuoneeseen tuoda.
Sitä odotellessa.


12 kommenttia:

 1. Ihana on kasvarinne. Näimme Loviisassa upean suuren kasvarin, jossa pohjoiseen päin oleva seinä oli tiiltä sekä tiilistä tehty sokkeli. Kasvihuoneen emäntä kehui kasvatusajan pituutta siinä kasvarissa.

  Keväällä pääset jo ajoissa kokeilmaan kasvarin lämpiämistä. Mukavaa. Ja talvella lyhdyt varmasti sopivat tuonne.

  VastaaPoista
 2. Nyt on hyvä testata kuinka pitkään kasvihuoneen kasvukausi jatkuu, siinä yksi syy miksi jätin taimia jäljelle, pakkaselle huone ei kovin helposti mene ensimmäisten halla- ja pakkasöiden aikaan.

  VastaaPoista
 3. Kasvihuoneesi on kyllä kertakaikkisen hieno, lyhdyt varmasti sopivat syystunnelmaan hyvin. Minun kelloköynnös on ihan samanvärinen, erittäin kaunis, mutta eipä ole tehnyt yhtään kukkaa. Se on ollut kesän ruukussa ulkona. Olisi varmaan pitänyt lannoittaa, mutta tänä vuonna lannoitus jäi kaikilta kasveilta väliin. Syyslannoitetta sentään jakelin osalle kasveista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lyhdyt voisi olla kivat eikä niillä oikein ole muualla käyttöä. Lannoitus jäi minultakin väliin, tein vain istutuslannoituksen, ensi kerralla pitää muistaa lannoittaa pitkin kesää.

   Poista
 4. Kasvihuoneesi on kerrassaan ihana tiilimuurauksineen kaikkineen. Lyhdyt näyttävät varmasti siellä kivoilta pimeään aikaan. Minä olen muuten laittanut kasvariin talvikaudeksi lyhtyihin palamaan led-kynttilöitä ajastimella säädettynä. Vaikka aito kynttilä on läheltä katsottuna paljon kauniimpi, niin ulkoa katsottuna ei tiedä lyhdyissä palavan ledkynttilöiden. Helpottaa aika lailla, että kynttilät syttyvät joka päivä hämärän tullen ja sammuvat itsekseen. Samat patterit riittävät koko talveksi.
  Tietysti tunnelman kannalta on eri juttu, jos istuskelet itse siellä sisällä kynttilöiden ympäröimänä :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Led-kynttilät ovat hyviä, niitä on navetan ja aitan ikkunoissa, jos löydän samanlaisia kuin jo on niin niitä voisi laittaa kasvihuoneenkin ikkunoille. Hämäräkytkimellä toimivat ovat parhaita. Tuskin talvella istuskelen kynttilän valossa, nyt syksyllä ehkä tarkenen.

   Poista
 5. Kasvihuoneesi ansaitsee ihan kaikki kehut. On se niin hieno ja persoonallisuudestaan saa lisäplussat. Ehkä on parempikin antaa kasvarikäytävän kasvisuunnitelman muhia talven yli. Keväällä on yleensä enemmän puhtia ja pitkän valoisuuden vuoksi aikaakin paremmin.
  Päivi tuossa edellä jo ehdottikin ajastettavia led-kynttilöitä. Niitä minäkin käytän ulkona ja terasseilla. Ei tarvitse murehtia sytyttämisiä ja sammuttamisia, eikä myöskään aitojen kynttilöiden tuomaa tulipalovaaraa (terassilla). Ihmeen pitkään patterit kestävät ulkotiloissa.
  Kelloköynnöksen tumma väri on hieno. Omissani on runsaasti nuppuja, joista osa on jo avautumassakin. Tänäänkin on ollut aika lämmin ja huomiseksi luvattiin jopa +20.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvisuunnitelmat saa rauhassa muhia talven yli, muutamalle jo hankitulle kyllä löytyy paikka. Ledit on hyviä, patterit kestää yhden vuoden ainakin niissä mitä meillä jo on. Minulla on kelloköynnöksessä tasan yksi nuppu, ei oikein ollut hyvä paikka pitää kasvarissa.

   Poista
 6. Oi että kuinka ihana kasvihuone, sisältä ja ulkoa. Todella kaunis toteutus.
  Tuolla kyllä viihtyy kaikkina vuodenaikoina. Pidätkö talvella tietä kasvariin auki vai jääkö lumen keskelle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihan on oman ja miehen pään tuotos :) Tietä tuskin pidetään auki, kasvihuone kun ei ole talon vieressä eikä edes näy talolle, auraus pitäisi tehdä nurmikolle ja traktorin kanssa.

   Poista
 7. Ihan super hieno kasvihuone ♡ Oikea unelmien unelma!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)